Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Παναγιωτόπουλος (ΥΕΘΑ): Η Ελλάδα σταθερός, αξιόπιστος και φερέγγυος εταίρος του ΝΑΤΟ

Παναγιωτόπουλος (ΥΕΘΑ): Η Ελλάδα σταθερός, αξιόπιστος και φερέγγυος εταίρος του ΝΑΤΟ

Στα εγκαίνια του Κέντρου Αριστείας Ολοκληρωμένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραλυικής Άμυνας, βρέθηκε υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος

Η Ελλάδα είναι σταθερός, αξιόπιστος και φερέγγυος εταίρος του ΝΑΤΟ.

Υπήρξαμε πάντα δεσμευμένοι στις θεμελιώδεις κοινές αξίες και ιδανικά της Συμμαχίας, και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες μέσω των οποίων προάγονται η συνοχή και η ενότητα.
Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος εγκαινίασε σήμερα, Τρίτη 19 Οκτωβρίου, το Κέντρο Αριστείας Ολοκληρωμένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας (Integrated Air and Missile Defence Centre of Excellence - IAMD CoΕ) του ΝΑΤΟ, επικεφαλής του οποίος είναι η χώρα μας και εδρεύει στα Χανιά της Κρήτης.
«Η Ελλάδα», είπε ο υπουργός, «είναι το κράτος παροχής εθνικού πλαισίου αυτού του νέου, διαπιστευμένου από το ΝΑΤΟ, Κέντρου Αριστείας, καθώς και κράτος-χορηγός δώδεκα επιπλέον κέντρων.
Αυτό το γεγονός αποτελεί απτή απόδειξη του ενδιαφέροντός μας για την προώθηση των βέλτιστων πρακτικών και την εξεύρεση λύσεων σε σύνθετα ζητήματα, μέσω της κοινής προσπάθειας».
Επισήμανε ότι «το ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει ευέλικτο και προσαρμοστικό, λαμβάνοντας υπόψη ένα όλο και περισσότερο πολυσχιδές φάσμα προκλήσεων των πιθανών εναέριων και πυραυλικών απειλών, με εύρος που εκτείνεται από τα απλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, έως τους βαλλιστικούς ή προηγμένους υπερηχητικούς πυραύλους».
Χαρακτήρισε πολύ σημαντικό τον ρόλο του Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας, ενώ πρόσθεσε: «Κύριος στόχος του είναι η βελτίωση των ικανοτήτων διαλειτουργικότητας της συμμαχίας, καθώς και η ανάπτυξη ιδεών, δογμάτων και βέλτιστων πρακτικών, στον τομέα της Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας, μέσω της συνολικής έρευνας, και της θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης».
«Η ίδρυση του Κέντρου Αριστείας στα Χανιά προσθέτει στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, όπως είναι το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής, το πεδίο βολής Κρήτης, η Προκεχωρημένη Βάση Υποστήριξης Διοικητικής Μερίμνης, και το Κέντρο FORACS, καθιστώντας την περιοχή σημαντικό Συμμαχικό κόμβο» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Ν. Παναγιωτόπουλος και συμπλήρωσε ότι με αυτόν τον τρόπο «υπογραμμίζεται η γεωπολιτική και στρατηγική σημασία της Κρήτης, ως περιφερειακού Κέντρου Εκπαίδευσης και Υποστήριξης της Συμμαχίας».
Από την πλευρά του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ανέφερε ότι «το Κέντρο συνιστά την πιο πρόσφατη και πιο ενδεικτική προσθήκη στην προσφορά της Ελλάδας και των Ενόπλων Δυνάμεών της προς τη Συμμαχία και την οικογένεια των διαπιστευμένων Κέντρων Αριστείας του ΝΑΤΟ».
Διευκρίνισε ότι η απόφαση για ίδρυση του Κέντρου ελήφθη «εξαιτίας της ύπαρξης πολύ σημαντικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων καθώς και άλλων συμμαχικών οντοτήτων, όπως και λόγω της στρατηγικής σημασίας του νησιού που αναγνωρίζεται ευρέως από συμμάχους και εταίρους μας».
Διαβεβαίωσε, δε, «ότι η προσπάθειά μας θα συνεχιστεί, πράττοντας ό,τι είναι δυνατό για να προωθήσουμε το έργο και την προστιθέμενη αξία του Κέντρου στον συγκεκριμένο τομέα εμπειρογνωμοσύνης».
Παρόντες στην τελετή ήταν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο αναπληρωτής διοικητής της Διοίκησης Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ στρατηγός Πάολο Ρουτζιέρο, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης και ο διοικητής IMAD CoE σμήναρχος Ευάγγελος Τζίκας.
Το Κέντρο Αριστείας θα παρέχει στην Συμμαχία σημαντικές υπηρεσίες εξειδίκευσης, τεχνογνωσίας, εκπαίδευσης, βέλτιστων πρακτικών, ανάλυσης και εξαγωγής διδαγμάτων, στον απαιτητικό τομέα της Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας.

www.bankinngews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης