Άμυνα – Διπλωματία

Δένδιας και Blinken υπογράφουν την 5ετή αμυντική συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ

Δένδιας και Blinken υπογράφουν την 5ετή αμυντική συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ
Προς κύρωση στη Βουλή η νέα αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα
Σχετικά Άρθρα

Τη νέα 5ετή Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - Ηνωμένων Πολιτειών υπογράφουν αυτή την ώρα στις ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας με τον Αμερικάνο ομόλογό του, Anthony Blinken.
Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την ελληνογαλλική συμφωνία έχει προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στην Τουρκία, η οποία εξακολουθεί να προκαλεί τόσο στο Αιγαίο όσο και στην ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η νέα πενταετής συμφωνία θα δίνει στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις το δικαίωμα να χρησιμοποιούν περισσότερες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα, καθώς πέρα από το ναύσταθμο στη Σούδα, θα μπορούν να αναπτυχθούν στην Αλεξανδρούπολη, στο Στεφανοβίκειο και στο Λιτόχωρο.
Με αυτόν τον τρόπο οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις ελληνικές στρατιωτικές βάσεις ως «διευκολύνσεις», ενώ δεν αποκλείεται στις περιοχές αυτές να ενταχθούν και άλλες μελλοντικά.
Σημειώνεται πως στη βάση της Λάρισας βρίσκονται ήδη 15 αμερικανικά μαχητικά F-15, τα οποία ήταν και αυτά που φούντωσαν τη συνωμοσιολογία από τον Τουρκικό Τύπο, ο οποίος «ύφανε» ακόμα και σενάρια πολέμου.
Όπως και να ερμηνευθεί η νέα αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ, αυτό που είναι σαφές είναι πως η αναβαθμισμένη παρουσία του αμερικανικού στρατού στην Ελλάδα, συνεπάγεται και αναβαθμισμένο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.

dendias_blinken.jpg

dendias_1.jpg

Οι συναντήσεις

Ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στο State Department, όπου θα έχει αρχικά κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Anthony Blinken, ενώ θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες.
Οι δύο υπουργοί θα εγκαινιάσουν, με εισαγωγικές παρεμβάσεις τους τον τρίτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου.
Οι δηλώσεις αναμένεται να ξεκινήσουν περίπου στις 16:45 ώρα Ελλάδας και θα μεταδοθούν απευθείας από τον ιστότοπο του Αμερικανικού ΥΠΕΞ.
Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει η υπογραφή του δεύτερου πρωτοκόλλου τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Προς κύρωση στη Βουλή

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει τη νέα συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.
Σημειώνεται πως τα χρονικά περιθώρια είναι σχετικά στενά, καθώς η ισχύς της τρέχουσας συμφωνίας λήγει στις 6 Νοεμβρίου.

Επαφές Δένδια

Ο κ.Δένδιας στο πλαίσιο της επίσκεψης του στις ΗΠΑ θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με τον ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σεΐχη Abdullah bin Zayed Al Nahyan ο οποίος θα βρίσκεται επίσης στην Ουάσινγκτον.
Τέλος, θα συμμετάσχει σε εκδήλωση του Center for European Policy Analysis με θέμα το ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης