Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η περιθωριοποιημένη Γαλλία αντιδρά, η Naval έχασε 66 δισ αλλά αναπληρώνει 6 δισ από την Ελλάδα και η Τουρκία ενισχύει τους συμμάχους της

Η περιθωριοποιημένη Γαλλία αντιδρά, η Naval έχασε 66 δισ αλλά αναπληρώνει 6 δισ από την Ελλάδα και η Τουρκία ενισχύει τους συμμάχους της
Η Ελλάδα έχοντας ισχυρά επιχειρήματα με βάση το δίκαιο της θάλασσας δεν χρειαζόταν την γαλλική συνδρομή, ειδικά όταν η Τουρκία που είναι η χώρα στόχος ανήκει στο ΝΑΤΟ και Ελλάδα και Γαλλία ανήκουν στο ΝΑΤΟ.
Σχετικά Άρθρα

Η αμυντική συμφωνία Γαλλίας και Ελλάδος με αντίτιμο 6 δισεκ. για την αγορά 3 φρεγατών αποτελεί ένα άκρως επικίνδυνο τακτικό ελιγμό της Γαλλικής κυβέρνησης που χρησιμοποιεί την Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης, ώστε να ενισχύσει τα διάτρητα συμφέροντα της όπως συνοψίζονται στην Pax Mediterranean.
To δόγμα Pax Mediterranean αποτελεί την νέα στρατηγική της Γαλλίας που επιχειρεί να διατηρήσει ισχυρό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο από τον Λίβανο έως την Αλγερία και Λιβύη.
Δυστυχώς η Ελλάδα αποδέχθηκε να παίξει το παιχνίδι της Γαλλίας, αγνοώντας τα αλλότρια συμφέροντα των Γάλλων και του Προέδρου Macron που αντιδρά σπασμωδικά μετά το άδειασμα των Αμερικανών, των Βρετανών και των Αυστραλών.
Η Ελλάδα έχοντας ισχυρά επιχειρήματα με βάση το δίκαιο της θάλασσας δεν χρειαζόταν την γαλλική συνδρομή, ειδικά όταν η Τουρκία που είναι η χώρα στόχος ανήκει στο ΝΑΤΟ και Ελλάδα και Γαλλία ανήκουν στο ΝΑΤΟ.
Η Ελλάδα και ο έλληνας πρωθυπουργός νομίζουν ότι εάν παραπλέουν ως κομπάρσοι μαζί με το γαλλικό ναυτικό στην Ανατολική Μεσόγειο, θα κερδίσει αίγλη αλλά επί της ουσίας, η συμμαχία με την Γαλλία είναι περισσότερο επικοινωνιακό show παρά ουσία.
Μεταξύ άλλων η συνδρομή της Γαλλίας δεν αφορά την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, οπότε είναι μια συμφωνία για τις εντυπώσεις και όχι για την ουσία... δεν είναι βέβαιο ότι μεσοπρόθεσμα εξυπηρετεί τα ελληνικά σχέδια.

Τα 6 δισεκ. της Ελλάδος αναλογούν στο 10% της απώλειας που υπέστησαν οι Γάλλοι από την Αυστραλία

Η ιστορία με την μεγάλη στρατιωτική συνεργασία Γαλλίας και Αυστραλίας είναι γνωστή.
Η Αυστραλία είχε συμφωνήσει με την Γαλλία να αγοράσει από την μεγάλη πολεμική της βιομηχανία την Naval Group 12 πολεμικά υποβρύχια με συμβατούς κινητήρες.
Το deal ήταν αξίας 66 δισεκ. δολαρίων σε βάθος ετών μαζί με κάποια άλλα οπλικά συστήματα.
Η συμμαχία ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας οδήγησε στην ακύρωση της παραγγελίας των υποβρυχίων από την Γαλλία.
Οι Αυστραλοί θα αγοράσουν πυρηνοκίνητα υποβρύχια από τις ΗΠΑ.
Η Γαλλία αντέδρασε για δύο λόγους

  • Γιατί αισθάνθηκε ότι περιθωριοποιήθηκε καθώς αποτελεί μια μεγάλη δύναμη και αποτελεί μέρος του πυρήνα των χωρών του ΝΑΤΟ. Όντως οι αμερικανοί άδειασαν τους Γάλλους οι οποίοι άρχισαν τις σπασμωδικές κινήσεις.
  • Γιατί η Γαλλία έχασε μια μεγάλη παραγγελία για εξοπλισμούς από την Αυστραλία ύψους 66 δισεκ. δολαρίων.

Η Ελλάδα λοιπόν με την συγκατάβαση των αμερικανών ήρθε να αναπληρώσει μέρος της απώλειας των Γάλλων.
Η Ελλάδα αγόρασε με 6 δισεκ. 3 φρεγάτες αλλά στην ουσία της υπόθεσης ήρθε να καλύψει μέρος της ζημίας των Γάλλων από τους Αυστραλούς.
Για να ντύσουν αυτή την δοσοληψία Ελλάδα και Γαλλία την παρουσίασαν ως μέρος της αμυντικής συμφωνίας… αλλά επί της ουσίας η Ελλάδα αποδέχθηκε να παίξει το παιχνίδι των Γάλλων στην Ανατολική Μεσόγειο που είναι επικίνδυνο.

Πόρτα στην Γαλλία από πλήθος χωρών

Η Γαλλία δεν διατηρεί καλές σχέσεις με την Τουρκία είναι γνωστές οι αμφότερες κατηγορίες μεταξύ Macron του Γάλλου Προέδρου και του Erdogan του Τούρκου Προέδρου.
Η Γαλλία επιχείρησε να ανοίξει διαύλους με τον Λίβανο αλλά δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Η Γαλλία απομονώνεται στην Αλγερία, οι δηλώσεις του αλγερινού υπουργού εξωτερικών είναι άκρως διαφωτιστικές.
Στην Λιβύη η Γαλλία έχει διαδραματίσει ύποπτο ρόλο, ο εμφύλιος πόλεμος που μαίνεται στην χώρα είναι αποτέλεσμα και ξένων παρεμβάσεων…

Η Τουρκία αντί να απομονώνεται… αυξάνει τους συμμάχους στην Ανατολική Μεσόγειο

Αλγερία
Υπουργός Εξωτερικών της Αλγερίας Ramtan Lamamra αναφερόμενος στην κρίση Γαλλίας και Αλγερίας, τόνισε δεν νομίζω ότι θα επηρεάσει τις σχέσεις μας με άλλες φιλικές χώρες όπως η Τουρκία.
Αυτό που πρέπει να καταλάβει η Γαλλία είναι ότι δεν θα επιτρέπεται να παρεμβαίνει με κανέναν τρόπο στις εσωτερικές υποθέσεις της Αλγερίας.
O Αλγερινός τύπος αναφέρει ότι η Αλγερία γνωρίζει πολύ καλά ποιος είναι φίλος και ποιος εχθρός.
Οι ελπίδες της Γαλλίας θα είναι μάταιες κατέληξε ο Αλγερινός τύπος.

Αίγυπτος
Ήδη Τουρκία και Αίγυπτος έχουν ανοίξει διαύλους επικοινωνίας και έχουν συμφωνήσει ένα πλαίσιο διερευνητικών επαφών.
Ο στόχος είναι να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους.

Μήνυμα Cavusolgu

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Cavusolgu έστειλε ένα μήνυμα στην Γαλλία.
Εάν έχει κάτι να πει για εμάς, θα προτιμούσαμε να το πει απευθείας στο πρόσωπό μας, όχι πίσω από την πλάτη μας. Ακριβώς όπως έκανε ο Erdogan.

Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Stoltenberg για τους S-400

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ αντί να αδειάσει την Τουρκία για τους ρωσικούς S-400, την κάλυψε.
Φυσικά και είναι εθνικό θέμα οι αγορές αμυντικών συστημάτων.
Δεν μπορέσαμε να πείσουμε την Τουρκία για τους S-400.

Μεγάλη στήριξη από τον Γερμανό Πρόεδρο Steinmeier στην Τουρκία

«Οι Τούρκοι συνέβαλαν πολύ στην ανάπτυξη και την οικονομική επιτυχία της Γερμανίας».
«Οι Τούρκοι ήρθαν επειδή τους καλέσαμε, γιατί τους χρειαζόμασταν».
«Η Τουρκία είναι στρατηγικά σημαντικός εταίρος της Γερμανίας» κατέληξε ο Γερμανός Πρόεδρος.

Μεγάλη προσοχή στις δηλώσεις του Ρώσου Καθηγητή Aleksandr Dugin

"Εάν η Τουρκία παραιτηθεί από τη διεκδίκηση της Κριμαίας, η Ρωσία θα αναγνωρίσει επίσης την Βόρεια Κύπρο ως νόμιμο κράτος.
Η Ρωσία υποστηρίζει το δόγμα της Τουρκίας για την Γαλάζια Πατρίδα, Mavi Vatam. Επίσης η Ρωσία και η Τουρκία δεν θα έρθουν ξανά αντιμέτωπες, στρατιωτικά και οικονομικά» κατέληξε ο Aleksandr Dugin….

Συμπέρασμα

Ενώ η Ελλάδα συμφώνησε ένα νέο αμυντικό δόγμα με την Γαλλία, η ουσία είναι ότι η Ελλάδα εμφανίζεται ως κομπάρσος της Γαλλίας εξυπηρετώντας την Pax Mediterranean.
Η Τουρκία αναβαθμίζεται και όπως αποδεικνύεται Ρωσία και Γερμανία έχουν καλές σχέσεις με την Τουρκία κόντρα στα Γαλλικά σχέδια.
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα στην προσπάθεια της να αναβαθμιστείς την Ανατολική Μεσόγειο ρισκάρει με ένα σύμμαχο την Γαλλία που είναι καιροσκόπος, χρησιμοποιεί την Ελλάδα για τα γαλλικά συμφέροντα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης