Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Οι 3 σοβαροί αντίλογοι για την ελληνογαλλική συμφωνία – «Πανηγυρισμοί» χωρίς ουσία και με πολλά ερωτηματικά

Οι 3 σοβαροί αντίλογοι για την ελληνογαλλική συμφωνία – «Πανηγυρισμοί» χωρίς ουσία και με πολλά ερωτηματικά
Ο Κ. Μητσοτάκης θα πει ότι η συμφωνία εγκαθιδρύει μία στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας - Γαλλίας για την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας
Σχετικά Άρθρα

Τόνο εμβληματικής συμφωνίας θα θελήσει να δώσει ο Πρωθυπουργός μιλώντας σήμερα 7-10-2021 στην Βουλή για την πρόσφατη ελληνογαλλική συμφωνία.
Στόχος του είναι να πείσει την αντιπολίτευση να ψηφίσει την συμφωνία καθώς σύμφωνα με πηγές του ρεπορτάζ, η ίδια η Γαλλική Προεδρία θα ήθελε να κυρωθεί η συμφωνία με την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.
Τι θα προσπαθήσει να πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους πολιτικούς και ποιος είναι ο αντίλογος

Ο Κ. Μητσοτάκης θα πει ότι η συμφωνία εγκαθιδρύει μία στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας - Γαλλίας για την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε στην αρχή μεγάλη διαφωνία ως προς την συμφωνία, ωστόσο μετά την συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ συνειδητοποίησε ότι πρέπει να αποσαφηνιστούν κάποια καίρια ζητήματα. Πρώτον, το είδος της αμυντικής συνδρομής της Γαλλίας σε περίπτωση εμπλοκής με την Τουρκία, δεύτερον στο τελικό ποσό της αμυντικής συμφωνίας (και τι περιλαμβάνει, οπλισμό φρεγατών κτλ) και τρίτον, την διευκρίνηση εάν ο ελληνικός στρατός αναμειχθεί σε αποικιοκρατικές στρατιωτικές επιχειρήσεις. Το πιο σημαντικό είναι το πρώτο. Δηλαδή πότε θα ενεργοποιείται η ρήτρα αμυντικής συνδρομής της Γαλλίας. Κυβερνητικό στέλεχος εξηγεί ότι εάν συμβούν οι παρατεταμένες ενέργειες της Τουρκίας στην ελληνική ΑΟΖ με συνεχόμενες NAVTEX τότε θα κληθεί το γαλλικό ναυτικό να παρέμβει.
Αντίλογος:
Ωστόσο, δημιουργούνται μεγάλα ερωτηματικά πως 2 χώρες του ΝΑΤΟ θα παρέμβουν επίθετικά σε μία τρίτη χώρα, επίσης, του ΝΑΤΟ; Το άρθρο 5 της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας λέει ξεκάθαρα ότι επίθεση σε μία συμβαλλόμενη χώρα θεωρείται επίθεση εναντίον όλων των μερών και θα πρέπει να απαντήσουν όλες οι συμβαλλόμενες χώρες.
Και έπειτα δημιουργείται και το εξής ερώτημα: Το ΝΑΤΟ πέρυσι με πρωτοβουλία Στόλτενμπεργκ έσπευσε να φέρει Ελλάδα-Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τα τεχνικά τους κλιμάκια προκειμένου να δημιουργηθεί ο μηχανισμός αποτροπής επεισοδίων μεταξύ χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. Τι θα γίνει τώρα αυτός ο μηχανισμός, με την ελληνογαλλική συμφωνία;
Και έπειτα δημιουργείται η εξής απορία: Για ποια ΑΟΖ μιλάμε. Η Ελλάδα δεν έχει καθορίσει ΑΟΖ με την Τουρκία. Υπάρχουν αμφισβητούμενες ζώνες και ακόμα και να είχε καθορίσει η ΑΟΖ δεν είναι ελληνική επικράτεια αλλά περιοχή με κυριαρχικά δικαιώματα. Το γαλλικό ΥΠΕΞ στο Euroactiv τόνιζε ότι δεν περιλαμβάνει η συνδρομή της Γαλλίας περιοχές ΑΟΖ. Αυτό δίνει την απάντηση μόνο του. Και μία δεύτερη απορία; Τι συνιστά παραβίαση θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο; Τα 6 μίλια; Τα 10 μίλια; Η΄ τα 12 μίλια που έχουμε καθορίσει σε άλλες περιοχές της επικράτειας;

Ο Κ. Μητσοτάκης θέλει να πείσει ότι με την συμφωνία θέτει τις βάσεις για τον ευρωστρατό και το ευρωπαϊκό αμυντικό δόγμα

Τα περιστατικά του 2020 στο Αιγαίο ανέδειξαν την γυμνή εξωτερική πολιτική της Ε.Ε και έτσι, έπεσε η ιδέα δημιουργίας ευρωστρατού και ευρωπαϊκού δόγματος και ως προπομπός τίθεται η ελληνογαλλική συμφωνία.
Αντίλογος:
Οι χώρες της Ε.Ε έχουν η καθεμία διαφορετικά συμφέροντα μεταξύ τους και συγκεκριμένα με την Τουρκία υπάρχουν χώρες όπως π.χ η Γερμανία που έχει ζωτικά συμφέροντα. Γι’ αυτό και επί Μέρκελ, η πολιτική της Γερμανίας ήταν κατά των κυρώσεων στην Τουρκία. Και δε νομίζουμε να αλλάξει αυτό ούτε και εάν γίνει στην Γερμανία η λεγόμενη συγκυβέρνηση SPD-Πρασίνων-Φιλελεύθερων.
Αλλά και στις Συνόδους Κορυφής, χώρες με τις οποίες συνάψαμε ακόμα και συμφωνίες για την ΑΟΖ όπως η Ιταλία ήταν εξαιρετικά φειδωλές για τις κυρώσεις.
Τα ίδια Όταν υπάρχουν διαφορετικά οικονομικά συμφέροντα στις χώρες της Ε.Ε με τρίτες χώρες, είναι δυνατόν να συνυπάρξουν τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα;
Την δημιουργία ευρωστρατού στηλίτευσε ο γραμματέας του ΝΑΤΟ Y.Stoltenberg σε συνέδριο στο Πανεπιστήμιο Georgetown στην Ουάσινγκτον, υποστηρίζοντας ότι δημιουργείται ένα μικρό ΝΑΤΟ μέσα στην ίδια την Βορειοατλαντική Συμφωνία που θα διχάσει την Ευρώπη και πρόσθεσε ότι το 80% των αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ παρέχονται από χώρες εκτός Ε.Ε, δήλωση που θεωρείται άδειασμα κυρίως στο Ε.Μacron…
Ωστόσο, θα πρέπει να πούμε ότι είναι πολύ πρόωρο το θέμα του ευρωστρατού, βρίσκεται στην ατζέντα των Συνόδων Κορυφής για το 2022 αλλά υπάρχουν μεγάλες διχογνωμίες μέσα στην Ε.Ε και φυσικά, υπάρχουν χώρες με μικρό και σχεδόν «ανειδίκευτο» στράτευμα.

Ο Πρωθυπουργός θα θελήσει να εξάρει τις γαλλικές φρεγάτες και τα οπλικά συστήματα

Όντως, ήταν ψηλά στην λίστα του ΠΝ οι γαλλικές φρεγάτες αλλά είναι η αλήθεια ότι δεν είναι δοκιμασμένες, η Ελλάδα είναι η πρώτη που θα αποκτήσει Belharra.
Αντίλογος:
Ωστόσο, σύμφωνα με το παρασκήνιο της απόκτησής τους, τίποτα δεν θα γινόταν εάν η Αυστραλία δεν είχε αποσύρει το ενδιαφέρον της για τα γαλλικά υποβρύχια, μία συμφωνία που υπολογιζόταν στα 55 δις ευρώ. Η συμφωνία AUKUS που συνόδευσε την συμφωνία αγοράς αμερικανικών πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, έφερε τη μεγάλη δυσαρέσκεια Μακρόν ο οποίος για να «ρεφάρει» προσέγγισε ξανά την ελληνική πλευρά για να πουλήσει τις γαλλικές φρεγάτες και να σώσει την τιμή της Naval Group. Μέχρι τότε τι ίσχυε;
Οι Γάλλοι της Naval είχαν κάνει το 2020 μία πρόταση ακριβότερη για τις Belharra στην Ελλάδα και τότε η ελληνική κυβέρνηση είχε διατυπώσει την θέση της ότι «τα γαλλικά πλοία ήταν ακριβά».

Το δημοσίευμα της La Tribune και το μεγάλο παρασκήνιο με ΗΠΑ


Δεν ήταν μόνο αυτό. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας La tribune, Γάλλοι και Αμερικάνοι, είχαν συμφωνήσει να μην προμηθεύσουν –μέσα από τις προτάσεις τους -την Ελλάδα με πυραύλους Scalp Naval ώστε να μην δοθεί το αμυντικό πλεονέκτημα στη χώρα απέναντι στην Τουρκία.
Και στην πρότασή τους οι Αμερικάνοι είχαν αποκλείσει τους πυραύλους μεγάλης εμβέλειας SM2 για τις φρεγάτες MMSC.
Ωστόσο, οι Γάλλοι θύμωσαν που οι Αμερικάνοι έκαναν συμφωνία με την Αυστραλία πίσω από την πλάτη τους και έβαλαν τον οπλισμό στην ελληνική πρόταση.
Και βεβαίως, μετά την γιγάντια συμφωνία με την Αυστραλία, οι ΗΠΑ δεν έθεσαν κάποια αντίρρηση στην ελληνική πλευρά που επέλεξε τις γαλλικές φρεγάτες.
Και αυτό, σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα, διότι οι Αμερικάνοι είχαν άλλες προτεραιότητες και όχι πια την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά τον Ειρηνικό και το πεδίο ενάντια στη Κίνα.
Άλλωστε, με τη Ελλάδα θα τρέξουν και νέα προγράμματα εφόσον ολοκληρωθεί η ΜDCA με τις ΗΠΑ.
Νέες βάσεις στη χώρα και βεβαίως πολύ αργότερα το πρόγραμμα των F-35.
Με άλλα λόγια, η ελληνογαλλική συμφωνία πέρα από τον εξοπλισμό του Πολεμικού Ναυτικού με νέα πλοία που θα δοθούν το 2025, ενέχει μεγάλα ερωτηματικά για τη χρησιμότητα και την σημασία της και σίγουρα δεν δικαιολογεί τα μεγάλα ταρατατζούμ και πανηγυρισμούς για ΕΛΛΑΣ-ΓΑΛΛΙΑ-ΣΥΜΜΑΧΙΑ που ακούγονται από την ελληνική κυβέρνηση με σκοπό να «σκεπαστούν» τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης