Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Οργή Τουρκίας για συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας: Είστε απειλή για την ειρήνη - Δεν κάνουμε πίσω σε Αιγαίο, Μεσόγειο

Οργή Τουρκίας για συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας: Είστε απειλή για την ειρήνη - Δεν κάνουμε πίσω σε Αιγαίο, Μεσόγειο

Με φόντο τις απειλές σε Ελλάδα και ΕΕ, ο Τούρκος πρόεδρος άναψε το πράσινο φως για τον επόμενο γύρο διερευνητικών επαφών, που θα πραγματοποιηθεί επί τουρκικού εδάφους

Σχετικά Άρθρα

(upd) Με μια ιδιαίτερα προκλητική ανακοίνωση, η Τουρκία παίρνει θέση για την ελληνογαλλική συμφωνία, που εκτός από την προμήθεια φρεγατών προβλέπει και τη στρατιωτική συνδρομή σε περίπτωση απειλής.
Η συμφωνία που υπέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Emmanuel Macron έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην τουρκική πλευρά κάτι που αποτυπώνεται και στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Αρχικά, η Ελλάδα «κατηγορείται» για μαξιμαλιστικές αξιώσεις που είναι «αντίθετες στο Διεθνές Δίκαιο», ενώ στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ κάνει λόγο για «μάταιες προσπάθειες» που «θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο».
Μάλιστα, η Τουρκία κουνά το δάχτυλο στην Ελλάδα για την πολιτική εξοπλισμών, μια πολιτική που, σύμφωνα με την Άγκυρα, «θα βλάψει την ίδια (σ.σ. την Ελλάδα) και την ΕΕ, της οποίας είναι μέλος, και θα απειλήσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα». Δηλαδή, η χώρα που έχει εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό, η χώρα που δεν αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, η χώρα που απειλεί με χρήση βίας (casus belli), θεωρεί την Ελλάδα απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και την κατηγορεί για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.
Στον αντίποδα, πάντως, η ΕΕ υποστηρίζει ότι η συμφωνία της Ελλάδας και της Γαλλίας συμβάλλει στην ευρωπαϊκή άμυνα.
Mitso_Macron1.jpg
Το σκηνικό που διαμορφώνει η Άγκυρα φαίνεται ιδιαίτερα περίεργο, καθώς η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών εκδόθηκε λίγες ώρες αφού ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, άναψε το πράσινο φως για τον επόμενο γύρο διερευνητικών επαφών. Και το πράσινο φως για τις διερευνητικές επαφές άναψε λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας που... κατέληξε σε έμμεσες απειλές κατά της ΕΕ και βέλη κατά της Ελλάδας για μονομερείς και εθνικές κινήσεις.

Η προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Η Τουρκία αντέδρασε στην ελληνογαλλική συμφωνία με μια άκρως προκλητική ανακοίνωση.
«Οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδας για τη θαλάσσια δικαιοδοσία και τον εναέριο χώρο είναι αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο. Είναι όνειρο θερινής νυκτός ότι η Ελλάδα μπορεί να μας κάνει να αποδεχτούμε αυτές τις διεκδικήσεις, οι οποίες αμφισβητούνται και από τη διεθνή κοινότητα, διαμορφώνοντας διμερείς στρατιωτικές συμμαχίες εναντίον της Τουρκίας, με τρόπο που βλάπτει τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ», σημειώνει αρχικά το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και συνεχίζει: «Τέτοιες μάταιες προσπάθειες θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Αντί για συνεργασία, η πολιτική εξοπλισμών, απομόνωσης και αποξένωσης της Τουρκίας από την Ελλάδα είναι μια προβληματική πολιτική που θα βλάψει την ίδια και την ΕΕ, της οποίας είναι μέλος, και θα απειλήσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

ΕΕ: Η συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας συμβάλλει στην ευρωπαϊκή άμυνα

Εν τω μεταξύ, Ελλάδα και Γαλλία ενημέρωσαν την Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων για την υπογραφή της συμφωνίας.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ευρωπαϊκή πηγή τόνισε ότι η συμφωνία «θα καταστήσει δυνατή την περαιτέρω συμβολή στην ευρωπαϊκή άμυνα και την ευρωατλαντική ασφάλεια», ενώ πρόσθεσε ότι «είναι μια στρατηγική εταιρική σχέση που ενισχύει τους δεσμούς Ελλάδας-Γαλλίας με πλήρη σεβασμό των δεσμεύσεων εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Κανείς δεν είπε ότι μια τέτοια στρατηγική εταιρική σχέση είναι ασυμβίβαστη με μια συμμαχία».

Οι έμμεσες απειλές της Τουρκίας στην ΕΕ

Της τουρκικής ανακοίνωσης προηγήθηκε η συνεδρίαση -υπό τον Erdogan- του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας της Τουρκίας χθες (30/9/2021).
Μετά το τέλος της συνεδρίασης επισημάνθηκε ότι «δεν συμφέρει την Ευρώπη να αγνοεί τις καλοπροαίρετες θέσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και για το προσφυγικό στηρίζοντας τις μονομερείς και εχθρικές ενέργειες της Ελλάδας και της Κύπρου» και απειλεί ότι κάτι τέτοιο θα εμβαθύνει τα προβλήματα στην περιοχή.

Υπερπτήσεις πάνω από Μακρονήσι και Ανθρωποφάγους

Ωστόσο, η Άγκυρα προχώρησε σε προκλήσεις σε επιχειρησιασκό επίπεδο με μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά.
Συγκεκριμένα, ζεύγος αεροσκαφών F-16 στις 11:26 πραγματοποίησε υπερπτήσεις πάνω από Μακρονήσι και Ανθρωποφάγους στα 29.000 πόδια και στη συνέχεια, στις 11:27 δεύτερο ζεύγος F-16 προχώρησε σε υπερπτήσεις πάνω από τα ίδια νησιά στα 11.000 πόδια.

Ο επόμενος γύρος διερευνητικών επαφών

Σύμφωνα πληροφορίες, ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών θα πραγματοποιηθεί επί τουρκικού εδάφους -στην Κωνσταντινούπολη ή την Άγκυρα- την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα την Τρίτη 5 Οκτωβρίου. Κατά συνέπεια, οι επίσημες ανακοινώσεις είναι θέμα λίγων ημερών.
Από ελληνικής πλευράς εκείνο που ξεκαθαρίζεται είναι ότι οι διμερείς επαφές με την Άγκυρα αφορούν μόνο τη διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Ωστόσο το ερώτημα που εξακολουθεί να «αιωρείται» είναι αν η Τουρκία ξεκινά άλλο ένα blame game, του τύπου εμείς είμαστε διατεθειμένοι να μιλήσουμε, αλλά η Ελλάδα δεν θέλει πραγματικό διάλογο.
dierevnitikes_1.jpg
Πάντως, αυτή τη φορά η Ελλάδα θα πάει στην Τουρκία με διαφορετική σύνθεση από την προηγούμενη φορά. Ειδικότερα, θα είναι ο επικεφαλής της ελληνικής ομάδας ο κ. Αποστολίδης, ο Χάρης Λαλάκος γενικός διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και η Ευαγγελία Γραμματίκα διευθύντρια του γραφείου του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης