Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

H Ευρώπη ως πόλος εξουσίας ξεθωριάζει – Αντιπερισπασμοί της Γαλλίας μετά τον αποκλεισμό από τον AUKUS

H Ευρώπη ως πόλος εξουσίας ξεθωριάζει – Αντιπερισπασμοί της Γαλλίας μετά τον αποκλεισμό από τον AUKUS
Όχι μόνο το κέντρο βάρους της πολιτικής μετατοπίζεται από την Ευρώπη στην Ασία, αλλά η ευρωπαϊκή ενότητα φαίνεται παρελθόν.
Σχετικά Άρθρα

Για πολλούς αιώνες μέχρι και πρόσφατα η Ευρώπη φαινόταν ο κεντρικός πόλος της παγκόσμιας ιστορίας.
Στη συνέχεια ήρθε ο Μεγάλος Εμφύλιος Πόλεμος της Δύσης, οι 2 παγκόσμιοι πόλεμοι (1914-1945), όπου όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ρωσία μαζί με σχεδόν όλες τις υπόλοιπες χώρες, πολέμησαν δίδοντας τις μεγαλύτερες μάχες της ιστορίας αναφέρει ο αμερικανός Pat Buchanan σε μια ενδιαφέρουσα ανάλυση του.

Αποτέλεσμα:
Τα μεγαλύτερα κράτη της Ευρώπης είναι όλα αιματοβαμμένα. Όλες οι αυτοκρατορίες της Ευρώπης έπεσαν.
Όλοι οι αποικιακοί λαοί απελευθερώθηκαν σε μεγάλο βαθμό και άρχισαν τη μεγάλη μετανάστευση στις μητρικές χώρες.
Και η Ευρώπη χωρίστηκε μεταξύ μιας Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και ενός σοβιετικού μπλοκ που ελεγχόταν από την Ρωσία και τότε Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.

Ωστόσο, ακόμη και κατά τη διάρκεια εκείνου του ψυχρού Πολέμου τεσσάρων δεκαετιών, η Ευρώπη θεωρήθηκε ως το έπαθλο στον αγώνα επικράτησης.

Μέχρι τη λήξη του ψυχρού Πολέμου που θριάμβευσε ο Ελεύθερος Κόσμος, μια Ευρωπαϊκή Ένωση με πρότυπο τις ΗΠΑ άρχισε να αναδύεται και τα κράτη της Ευρώπης άρχισαν να εντάσσονται στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, αξιολογώντας το σήμερα… ο ρόλος της Ευρώπης στην παγκόσμια ιστορία αρχίζει να ξεθωριάζει, στην τρέχουσα συγκυρία έχουμε τον αμερικανικό άξονα και από την άλλη την Κίνα και το νέο πεδίο δράσης είναι ο έλεγχος της Ασίας.
Η Ασία, άλλωστε, φιλοξενεί τα πολυπληθέστερα έθνη του κόσμου, την Κίνα και την Ινδία, διαθέτει έξι από τις εννέα πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου και σχεδόν όλα τα μεγάλα μουσουλμανικά έθνη: Ινδονησία, Ινδία (οι ινδουιστές είναι η μεγαλύτερη θρησκεία), Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Τουρκία και Ιράν.
Επίσης η περιοχή διαθέτει τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου εκτός των ΗΠΑ την Κίνα και την Ιαπωνία.

Και Ευρώπη;

Το 2016, η Μεγάλη Βρετανία ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ.
Το καλοκαίρι 2021, οι Βρετανοί ενώθηκαν με τους Αυστραλούς και τις ΗΠΑ σε ένα σύμφωνο AUΚUS οδηγώντας σε ναυάγιο την γαλλική συμφωνία για την κατασκευή 12 υποβρυχίων με κινητήρα ντίζελ.
Πλέον η Αυστραλία θα προμηθευτεί τα 12 υποβρύχια από την Βρετανία και τις ΗΠΑ και θα κινούνται με πυρηνική ενέργεια.

Η Γαλλία το θεωρεί προδοσία

Η Γαλλία είδε την συμμαχία ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας ή εν συντομία AUKUS ως «προδοσία», ως «μαχαιριά στην πλάτη» από συμμάχους τους οποίους ο στρατηγός Σαρλ Ντε Γκωλ είχε απαξιώσει ως «αγγλοσάξονες».
Ωστόσο, η συμφωνία AUKUS ήταν επίσης μια αναμφισβήτητα σαφής δήλωση σχετικά με το πώς οι Αυστραλοί αντιλαμβάνονται το μέλλον τους και σίγουρα δεν ήταν μαζί με τη Γαλλία, αλλά με τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, αυτή ήταν η χειρότερη προσβολή των ΗΠΑ προς ένα σύμμαχο τους την Γαλλία από τότε που ο Πρόεδρος Αϊζενχάουερ διέταξε τους Βρετανούς και τους Γάλλους να φύγουν από το Σουέζ.
Αλλά, τουλάχιστον τότε, θα μπορούσε να πει κανείς ότι το 1956 δεν υπήρχε έγκαιρη γνώση για τη βρετανική-γαλλική εισβολή στην Αίγυπτο και ότι οι εταίροι στο ΝΑΤΟ είχαν ενεργήσει χωρίς γνώση ή συγκατάθεσή.

Παιχνίδια και τακτικισμοί Macron

Ο Macron ο Γάλλος Πρόεδρος για να διαμαρτυρηθεί για το ναυάγιο της συμφωνίας με τα υποβρύχια, της Αυστραλίας, ανακάλεσε τον πρέσβη της Γαλλίας στις ΗΠΑ, κάτι που είχε να συμβεί από τότε που η Γαλλία αναγνώρισε τις αμερικανικές αποικίες.
Πράγματι, η συμφωνία για τα υποβρύχια οδήγησε στην ακύρωση ενός μεγάλου πάρτι στη γαλλική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, για τον εορτασμό της 240ης επετείου της Μάχης των Ακρωτηρίων.
Αυτή ήταν η κρίσιμη βρετανική-γαλλική ναυμαχία στις εκβολές του Chesapeake το 1781, όπου επικράτησε ο γαλλικός στόλος, βοηθώντας τον στρατό του στρατηγού Τζορτζ Ουάσινγκτον καθώς περικύκλωσε και υποχρέωσε σε παράδοση τον στρατό του Λόρδου της Κορνουάλις στο Yorktown.

Αλλά αν οι Βρετανοί είναι εκτός ΕΕ και οι Γάλλοι αποξενώνονται από τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, η Γερμανία πραγματοποίησε εκλογές, όπου, για πρώτη φορά στην ιστορία της, μετά τον Adenauer, τον Helmut Kohl και η Angela Merkel υπέστη μεγάλη πολιτική φθορά.

Ο νέος ηγέτης της Γερμανίας, μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, μπορεί να είναι ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, σε συνεννόηση με τους Πράσινους.
Αλλά ακόμη και αυτή η κυβέρνηση μπορεί να καθυστερήσει μέχρι τα Χριστούγεννα του 2021 ή και αργότερα.
Κανένας από τους υποψήφιους καγκελάριους για τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση ή το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα δεν έχει το ανάστημα της Merkel, η οποία ήταν ηγέτης της Γερμανίας για 15 χρόνια αλλά και de facto ηγέτης της Ευρώπης.

To NATO υπό αμφισβήτηση

Και σκεφτείτε την παρούσα κατάσταση του ΝΑΤΟ, που κάποτε θεωρήθηκε ως η πιο επιτυχημένη συμμαχία στην ιστορία για την αποτροπή της σοβιετικής εισβολής στην Ευρώπη.
Το 2001, επικαλούμενο το άρθρο V σχετικά με την επίθεση εναντίον όλων, το ΝΑΤΟ αποφάσισε να εμπλακεί στο Αφγανιστάν για να αντιμετωπίσουν τους τρομοκράτες της 11ης Σεπτεμβρίου.
Τον Αύγουστο του 2021, δηλαδή 20 χρόνια αργότερα, όλοι οι σύμμαχοί στο ΝΑΤΟ αποχώρησαν καθώς ο αφγανικός στρατός κατέρρευσε το αφγανικό καθεστώς κατέρρευσε και οι Taliban επανήλθαν στην εξουσία.
Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ συμμετείχαν έτσι στον διασυρμό της αποχώρησης κακήν κακώς των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν.
Όχι μόνο το κέντρο βάρους της πολιτικής μετατοπίζεται από την Ευρώπη στην Ασία, αλλά η ευρωπαϊκή ενότητα φαίνεται παρελθόν.
Καθώς η Βρετανία έχει αποχωρήσει από την ΕΕ, η Σκωτία εξετάζει την απόσχιση από την Αγγλία.
Η Καταλονία εξακολουθεί να σκέφτεται την απόσχιση από την Ισπανία.
Η Σαρδηνία εξετάζει το ενδεχόμενο απόσχισης από την Ιταλία.
Η Πολωνία και η Ουγγαρία διαφωνούν με την ΕΕ σχετικά με τις εσωτερικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις και συγκρούονται με τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών.
Όσον αφορά τα κράτη της νότιας Ευρώπης και του ΝΑΤΟ, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα, το κύριο μέλημά τους δεν είναι η εισβολή της Ρωσίας ή της Τουρκίας αλλά η συνεχιζόμενη εισβολή από τη Μεσόγειο από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή από τους λαθρομετανάστες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης