Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Νέα κλιμάκωση της ελληνοτουρκικής διαμάχης - Μήνυμα ετοιμότητας από Αθήνα - Παράθυρο για συνάντηση Μητσοτάκη με Erdogan

Νέα κλιμάκωση της ελληνοτουρκικής διαμάχης - Μήνυμα ετοιμότητας από Αθήνα - Παράθυρο για συνάντηση Μητσοτάκη με Erdogan

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, διεμήνυσε ότι η Ελλάδα είναι πιο έτοιμη από ποτέ για να αντιμετωπίσει την Τουρκία

Σχετικά Άρθρα

(upd 3) Μετά τη νηνεμία επέστρεψε… η καταιγίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η Τουρκία αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδας για έρευνα ανατολικά της Κρήτης και τα τουρκικά αλιευτικά συνοδεία της τουρκικής ακτοφυλακής μπαίνουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα παρενοχλώντας και Έλληνες αλιείς. Και σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και η νέα προσφυγική κρίση που πυροδοτούν οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν, κάτι που έχει ήδη αρχίσει να… εκμεταλλεύεται η Τουρκία.
Στον αντίποδα, η ελληνική πλευρά διαμηνύει ότι καμία τουρκική πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη τόσο επί του πεδίου όσο και διπλωματική, με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, να δηλώνει ότι «είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε ένταση».
Την ίδια στιγμή, η Σύνοδος EU MED 9 απηύθυνε σαφή μηνύματα προς την τουρκική πλευρά για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και επίλυση του Κυπριακού.
Στον απόηχο όλων αυτών των εξελίξεων, η τουρκική πλευρά προαναγγέλλει συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, στο περιθώριο της 76ης γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ (21-27/9/2021) στη Νέα Υόρκη, προκαλώντας αμηχανία στην Αθήνα, που αν και υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κάτι στο πρόγραμμα, ωστόσο δεν το αποκλείει.

Παράθυρο για συνάντηση με Erdogan ανοίγει το Μέγαρο Μαξίμου

Πάντως, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, το Μέγαρο Μαξίκου -δια στόματος Γιάννη Οικονόμου- άνοιξε... παράθυρο για μια συνάντηση Μητσοτάκη με Erdogan στη Νέα Υόρκη.
«Αν ο Erdogan παρατείνει την παρουσία του στη Νέα Υόρκη (σ.σ. και μετά τις 22 Σεπτεμβρίου όταν και φτάνει εκεί ο κ. Μητσοτάκης) και υποβληθεί το σχετικό αίτημα τότε διπλωματικά θα εξεταστεί και θα απαντηθεί και νομίζω ότι θα απαντηθεί θετικά» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Τη συνάντηση Μητσοτάκη - Erdogan προανήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος στη EU MED 9. Ειδικότερα, τα μηνύματα προς την Τουρκία των ηγετών που συμμετείχαν στη Σύνοδο προκάλεσαν ενόχληση στην Τουρκία, με τον Erdogan να προαναγγέλλει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να δοθούν εξηγήσεις.
Κι όσο κι αν η αντίδραση για την EU MED ήταν η αναμενόμενη, τα περί συνάντηση Erdogan - Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη προκάλεσαν αμηχανία στην ελληνική πλευρά, καθώς τόσο ο πρωθυπουργός πριν από μία εβδομάδα στη ΔΕΘ όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωναν ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση.
Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε σήμερα (20/9/2021) και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. «Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση Μητσοτάκη και Erdogan. Ο πρωθυπουργός δεν έχει ζητήσει συνάντηση κι από όσο γνωρίζω δεν υπάρχει και σύμπτωση στα προγράμματα των δύο ηγετών» δήλωσε μιλώντας στον Σκάι. Ωστόσο, έσπευσε να συμπληρώσει ότι η ελληνική πλευρά δεν είναι αντίθετη στο να βρίσκονται οι ηγέτες. «Πάντοτε το να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας είναι μια χρήσιμη πολιτική οδός, με μια επιφύλαξη» υποστήριξε.

Το μήνυμα... ετοιμότητας

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, ο κ. Γεραπετρίτης υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι περισσότερο έτοιμη από ποτέ να αντιμετωπίσει την Τουρκία. Μάλιστα, υποστήριξε ότι υπάρχει επιστροφή σε μια λογική και ρητορικής κι επί του πεδίου έντασης. «Είναι κάτι το οποίο εμείς θα αποκρούσουμε όπως πρέπει. Καταλαβαίνουμε όλοι τι μεγάλη σημασία έχουν οι συμμαχίες, οι οποίες οικοδομούνται στον χώρο της Ευρώπης, ακόμα κι αυτό λογίζεται από την Τουρκία ότι είναι μια επιθετική εκ μέρους της Ελλάδας κίνηση. Θεωρούμε αυτονόητο ότι η κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας προφανώς και θα εξακολουθήσουν να έχουν πλήρη εφαρμογή στη βάση του διεθνούς δικαίου», ανέφερε.
Μάλιστα, τόνισε την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση. «Είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ να αντιμετωπίσουμε αυτή την ένταση. Η ελληνική πλευρά και στο πεδίο και στο κομμάτι της διεθνούς διπλωματίας έχει αποδείξει ότι έχει πολύ γρήγορα αντανακλαστικά. Η επιχειρησιακή αναβάθμιση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων είναι δεδομένη και ήταν σαφής και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά στον εξοπλισμό. Υπάρχει ένα ηθικό και σθένος των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, το οποίο είναι απαράμιλλο. Είναι πολύ νωπές οι εικόνες του Έβρου, εκεί όπου είδαμε στην πραγματικότητα τι σημαίνει να είσαι επιχειρησιακά ισχυρός. Και στο πεδίο και στη διπλωματία είμαστε εξαιρετικά ισχυροί», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης.
Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε, ότι η αντίδραση της χώρας μας θα είναι ανάλογη, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, αλλά χωρίς καμία παραχώρηση στα δικαιώματα μας.
Ερωτηθείς αν το ερευνητικό σκάφος θα κατευθυνθεί και προς το Καστελόριζο, όπως προβλέπει το πρόγραμμα για τη χαρτογράφηση της διαδρομής του Eastmed, δήλωσε ότι θα υπάρξει πλήρης εφαρμογή των σχεδίων, τα οποία έχουν έρεισμα στις διεθνείς συμβάσεις για το δίκαιο της θάλασσας και στην αμοιβαία αναγνώριση των δικαιωμάτων των χωρών της Μεσογείου.

Οι έρευνες του ερευνητικού σκάφους Nautical Geo ανατολικά της Κρήτης

Με αφορμή τις έρευνες του ερευνητικού σκάφους Nautical Geo ανατολικά της Κρήτης, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αγίου Νικολάου, Κάσου και Καρπάθου, η Τουρκία αναζωπυρώνει την ελληνοτουρκική ένταση.
Ειδικότερα, η Τουρκία εξέδωσε αντι-Navtex στην ελληνική Navtex και ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα δεν έχει δικαιοδοσία πέραν των 6 ναυτικών μιλίων, η δε υπόλοιπη περιοχή χαρακτηρίζεται τουρκική με βάση το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Με άλλες δύο Navtex προχώρησε σε αναγγελία ασκήσεων στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου, όπου πρόκειται να συνεχίσει τις έρευνες το Nautical Geo μέχρι και τις 22 Σεπτεμβρίου, και στη Λέσβο. Παράλληλα, τουρκικά σκάφη προέβησαν σε παράνομες συστάσεις προς το ερευνητικό ώστε να μην προχωρήσει σε έρευνες πέραν των 6 ν.μ. από τις ακτές των ελληνικών νησιών, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Αθήνας. Γι' αυτό και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έδωσε εντολή για διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Διάβημα της Ελλάδας

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Τουρκία για παράνομη αλιεία.
Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της διασφάλισης της εθνικής κυριαρχίας της χώρας, καθώς και της προστασίας του ευρωπαϊκού κεκτημένου, έδωσε εντολή στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα για την πραγματοποίηση διαβήματος διαμαρτυρίας για παράνομη αλιεία από τουρκικά αλιευτικά σκάφη εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Επίσης, τόνισε την καταδικαστέα πρακτική σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής, η οποία συνοδεύει τα τουρκικά αλιευτικά και παρενοχλεί τα ελληνικά αλιευτικά.
«Η παράνομη αλιεία εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων αποτελεί επίσης παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, πέρα από το γεγονός ότι είναι ακόμα μια παραβίαση, εκ μέρους της Τουρκίας, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Η Τουρκία, δυστυχώς, συνεχίζει ακάθεκτη την παραβατική της συμπεριφορά.
Η ελληνική πλευρά, προσηλωμένη στην προάσπιση των δικαιωμάτων της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, δεν αφήνει καμία πρόκληση να μείνει αναπάντητη» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Στην Αθήνα ο Imamoglu

Εν τω μεταξύ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η επίσκεψη στην Αθήνα του δημάρχου της Κωνταντινούπολης, Ekrem Imamoglu, αύριο (21/9/2021).
Ο Imamoglu, ο οποίος θα γίνει δεκτός και στο Μέγαρο Μαξίμου από τον πρωθυπουργο, Κυριάκο Μητσοτάκη, έρχεται στην Αθήνα ως επίσημος προσκεκλημένος του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και γίνεται στο πλαίσιο ανταπόδοσης της επίσκεψης του κ. Μπακογιάννη στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Μάιο, όταν οι δύο δήμαρχοι είχαν υπογράψει μνημόνιο κατανόησης και συνεργασίας στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης