Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Σε συναγερμό το Μαξίμου λόγω Αφγανιστάν - Φόβοι για κύμα προσφύγων - «Η Ελλάδα θωρακίζεται απέναντι σε κάθε απειλή»

Σε συναγερμό το Μαξίμου λόγω Αφγανιστάν - Φόβοι για κύμα προσφύγων - «Η Ελλάδα θωρακίζεται απέναντι σε κάθε απειλή»

Οι κκ. Παναγιωτόπουλος και Χρυσοχοίδης μετέβησαν εκτάκτως στον Έβρο - Το απόγευμα αναμένεται η τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Recep Tayyip Erdogan

Σχετικά Άρθρα

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου στον απόηχο των εξελίξεων στο Αφγανιστάν. Οι φόβοι για κύμα προσφύγων έχουν χτυπήσει κόκκινο... Κι αυτό ενώ οι μνήμες από τα επεισόδια στον Έβρο το 2020 είναι ακόμα νωπές.
Σαφή μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση απηύθυναν από τον Έβρο, όπου μετέβησαν εκτάκτως, οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας (Νίκος Παναγιωτόπουλος) και Προστασίας του Πολίτη (Μιχάλης Χρυσοχοΐδης). Αμφότεροι διεμήνυσαν πως η Ελλάδα θωρακίζεται σε απέναντι σε κάθε απειλή, ενώ διαβεβαίωσαν ότι τα σύνορα είναι ασφαλή και απαραβίαστα.
Εν τω μεταξύ, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα (20/8/2021) το απόγευμα (στις 19:30) του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan.
Οι αρμόδιοι φορείς δηλώνουν πως βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν μια νέα προσφυγική κρίση.
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ανοιχτά πολλά μέτωπα... Η πανδημία του κορωνοϊού καλπάζει καθώς δεν κατάφερε να πείσει για την αναγκαιότητα του εμβολίου, ενώ την ίδια στιγμή οι καταστροφικές πυρκαγιές κατέρριψαν -για τα καλά- το αφήγημα του επιτελικού κράτους. Όσον αφορά την οικονομία υπάρχει έντονη ανησυχία για τις συνέπειες του lockdown που αναμένεται να φανούν από το Φθινόπωρο.
Κατά συνέπεια μια νέα προσφυγική κρίση εκτιμάται ότι θα προκαλέσει ένα μη διαχειρίσιμο πλήγμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στον Έβρο εκτάκτως Παναγιωτόπουλος και Χρυσοχοΐδης

Μηνυμάτα προς πάσα κατεύθυνση απηύθυναν από τον Έβρο οι Νίκος Παναγιωτόπουλος και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Ειδικότερα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε λόγο για άριστη και αναβαθμισμένη φύλαξη των συνόρων, τονίζοντας πως είναι πολύτιμη η συνδρομή τόσο της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και των Ενόπλων Δυνάμεων.
«Εξετάσαμε τρόπους ενίσχυσης των συνόρων. Η Ελλάδα συνεχίζει να θωρακίζεται απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή» είπε μετά επιθεώρηση του φράχτη και των μέτρων για την προστασία των συνόρων, ενώ σημείωσε πως «χρειάζεται σχέδιο, οργάνωση, δουλειά και ετοιμότητα. Αποδείχθηκε πως όλα αυτά υπάρχουν».

Χρυσοχοΐδης: Τα σύνορα θα παραμείνουν απαραβίαστα 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοιδης, δήλωσε ότι «η αφγανική κρίση δημιουργεί νέα δεδομένα στη γεωπολιτική σφαίρα και πιθανότητες μεταναστευτικών ροών. Είναι γνωστό ότι εμείς ως ευρωπαϊκή χώρα συμμετέχουμε στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, όπου λαμβάνονται μια σειρά από αποφάσεις. Ωστόσο, ως χώρα δεν μπορούμε να περιμένουμε απαθείς τις πιθανές επιπτώσεις».
Σε εκείνο το σημείο ο κ. Χρυσοχοΐδης επισήμανε ότι «στηρίζουμε τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίας των ανθρώπων αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών που μπορεί να προκύψουν».
Σύμφωνα με τον υπουργό, η εντολή του πρωθυπουργού που μετέφεραν σήμερα στον Έβρο είναι ότι «αποτελεί απόφασή μας η υπεράσπιση και ασφάλεια των συνόρων μας. Τα σύνορά μας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα. Δεν θα επιτρέψουμε ασύντακτες και άτακτες κινήσεις».

Η αναφορά Χρυσοχοΐδη στα γεγονότα του Έβρου το 2020

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης τόνισε, ακολούθως, ότι από τα γεγονότα του Έβρου, 18 μήνες πριν, «έχουμε μια σημαντική αναβάθμιση των συστημάτων ασφάλειας και προστασίας των συνόρων μας».
Έκτοτε, είπε, «ολοκληρώθηκε η κατασκευή του φράχτη μήκους 40 χιλιομέτρων, σε κρίσιμα σημεία των συνόρων μας, παρέμβρια και όχι μόνο, ένα έργο που είναι αξιοθαύμαστο που δημιουργεί δυνατότητες αποτροπής». Επιπλέον, σημείωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, «ολοκληρώθηκε το αυτοματοποιημένο σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης των συνόρων μας που επισκεφθήκαμε σήμερα για πρώτη φορά, με τον κ. Παναγιωτόπουλο. Θέλω να σας πω ότι τεχνολογικά είναι εξαιρετικά εξελιγμένο με μεγάλες δυνατότητες και αποτελεσματικότητα στην επιτήρηση των συνόρων».

Το μήνυμα Μητσοτάκη σε Erdogan

Το Αφγανιστάν θα είναι το επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Recep Tayyip Erdogan.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα επισημάνει στον Τούρκο πρόεδρο πως η Άγκυρα θα έχει βοήθεια από την ΕΕ εφόσον κρατήσει τους Αφγανούς πρόσφυγες στο έδαφος της. Επίσης, ο πρωθυπουργός θα τονίσει ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί να εργαλειοποιηθεί ξανά το προσφυγικό.
Από την πλευρά της, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι θα πρέπει η Τουρκία να αναλάβει τους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και να λάβει και στήριξη ως προς αυτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυβέρνηση μάλιστα επικαλείται ως προς αυτό τη συμφωνία που είχε συναφθεί το 2016, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Σημειωτέον ότι το Αφγανιστάν προφανώς και δεν μπορεί να θεωρηθεί “ασφαλής χώρα” και άρα θα ήταν απαράδεκτη από ανθρωπιστική άποψη επαναπροώθηση προσφύγων, όμως για την Αθήνα και την ΕΕ, η Τουρκία θεωρείται “ασφαλής τρίτη χώρα” και άρα αιτούντες άσυλο θα πρέπει να επιστρέφουν εκεί.
Στον αντίποδα, βέβαια, ο Τούρκος πρόεδρος έχει ήδη ανεβάσει τους τόνους. Όπως μετέδιδε χθες το Reuters, ο Erdogan κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να αναλάβουν ευθύνη για τους μετανάστες, οι οποίοι φεύγουν από το Αφγανιστάν, ενώ έσπευσε να δηλώσει πως η χώρα του ουδεμία πρόθεση έχει να μετατραπεί σε «αποθήκη μεταναστών της Ευρώπης».

Το σχέδιο για τη θωράκιση του Έβρου

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», Αστυνομία, Λιμενικό και Ενοπλες Δυνάμεις προσανατολίζονται σε ενίσχυση της αστυνόμευσης και θωράκισης σε Εβρο και Ανατολικό Αιγαίο.
Τα σχέδια για περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρησιακής δυνατότητας ανάσχεσης ροών περιλαμβάνουν μετακίνηση μέσων και προσωπικού, χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την κατόπτευση των ελληνοτουρκικών συνόρων, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις ακόμα και για αναστολή της διαδικασίας ασύλου, όπως συνέβη κατά την πρόσφατη κρίση με την Τουρκία.
Ταυτόχρονα, το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει ακόμα πρωτοβουλίες σε πολιτικό-διπλωματικό επίπεδο, προκειμένου αφενός να υπάρξει μια κοινή στρατηγική των κρατών-μελών της ΕΕ που, σε περίπτωση γενικευμένης κρίσης, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μεταναστευτική πίεση και αφετέρου να δοθούν κίνητρα στην Τουρκία να ανακόψει εκείνη τη ροή μεταναστών και προσφύγων από το Αφγανιστάν προς την ΕΕ.

Τα επεισόδια στον Έβρο

Τα επεισόδια στον Έβρο το 2020 άρχισαν στις 28 Φεβρουαρίου 2020 όταν η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σε αντίδραση για τον θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών στο Ιντλίμπ, προχωράει μονομερώς στο άνοιγμα των συνόρων της προς την Ελλάδα για να περάσουν οι πρόσφυγες και μετανάστες που επιδιώκουν να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ταυτόχρονα δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες μετανάστες έφθασαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα κατά μήκος του ποταμού Έβρου. Η διακίνηση έγινε μέσω λευκών λεωφορείων και ταξί.
Η προσπάθεια διάρρηξης του φράγματος με τούρκικο τεθωρακισμένο αυτοκίνητο ευρωπαϊκής προέλευσης δεν επέφερε το ποθητό αποτέλεσμα. Οι ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις με την βοήθεια των πολιτών κατάφεραν με πυροσβεστήρες, φωταγωγία, μεγάφωνα καθώς και με την επισκευή του φράχτη να εμποδίσουν την άτακτη εισβολή. Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης τελικά έκλεισε τα σύνορα λόγω… κορωνοϊού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης