Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Tatar σε FT: Θα ασκήσουμε πιέσεις για λύση δύο κρατών στο Κυπριακό στη Γεν. Συνέλευση του ΟΗΕ

Tatar σε FT: Θα ασκήσουμε πιέσεις για λύση δύο κρατών στο Κυπριακό στη Γεν. Συνέλευση του ΟΗΕ
Πιέσεις για λύση δυο κρατών στο Κυπριακό στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
Σχετικά Άρθρα

Πιέσεις για λύση δυο κρατών στο Κυπριακό στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα, θα ασκήσει το ψευδοκράτος, ανέφερε σε συνέντευξη του στους Financial Times ο κατοχικός ηγέτης Ersin Tatar σύμφωνα με τον ιστότοπο cyprustimes.com, κάνοντας παράλληλα λόγο για «έλεγχο πραγματικότητας» μετά από μισό αιώνα αποτυχημένων προσπαθειών για επανένωση του διαιρεμένου νησιού.
«Οι δύο πλευρές του νησιού, διαχωρισμένες σε εθνοτικές γραμμές από τα μέσα της δεκαετίας του 1960, είναι πλέον πολύ αποξενωμένες για να επανενωθούν και οι μελλοντικές διαπραγματεύσεις απαιτούν αναγνώριση της πλευράς του ως ισότιμης και κυρίαρχης", επεσήμανε ο Tatar.
«Είναι καιρός ο κόσμος να αναγνωρίσει την πραγματικότητα ότι έχουμε δύο διαφορετικές καταστάσεις, και πως κάθε προσπάθεια να μας ωθήσει σε μικτό γάμο είναι καταδικασμένη να αποτύχει», σημείωσε ο Τ/κ ηγέτης.
«Είναι Έλληνες, είναι Χριστιανοί. Είμαστε διαφορετική φυλή.
Μιλάμε Τουρκικά, η θρησκεία μας είναι το Ισλάμ, η πατρίδα μας είναι η Τουρκία», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τους Financial Times, ο κατοχικός ηγέτης αναμένεται να ταξιδέψει τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και θα συναντηθεί ξανά με τον Νίκο Αναστασιάδη προκειμένου να γίνει μια προσπάθεια για δημιουργία κοινού εδάφους για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μετά την κατάρρευση των συνομιλιών το 2017.
Τόνισε δε, πως δεν θα κλείσει την πόρτα, προσθέτοντας παράλληλα πως «είμαι εδώ για να διαπραγματευτώ έναν δίκαιο διακανονισμό βασισμένο σε δύο κυρίαρχα κράτη".
Ο Tatar είπε επίσης πως δεν εμπιστεύεται τη δέσμευση της Κυπριακή Δημοκρατίας να μοιραστεί ένα πιθανό χρηματικό αέριο με τους Τουρκοκύπριους, και οι ενεργειακές συμφωνίες με την Άγκυρα σημαίνουν ότι η Τουρκία μπορεί να συνεχίσει να αναζητά φυσικό αέριο στην κυπριακή ακτογραμμή.
«Αυτό ελλοχεύει τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της διαμάχης, η οποία οδήγησε σε κυρώσεις της ΕΕ κατά της Τουρκίας τον Δεκέμβριο», σημειώνουν οι FT στο δημοσίευμα τους.
«Οι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που ζουν στη βόρεια Κύπρο (κατεχόμενα) παραμένουν βαθιά απομονωμένοι κάτω από ένα διεθνές εμπορικό εμπάργκο που δεν επιτρέπει απευθείας πτήσεις εκτός από και προς την Τουρκία», υπογράμμισε ο Tatar.
«Ο Tatar απέρριψε την προσφορά Αναστασιάδη τον Απρίλιο για να ανοίξει το αεροδρόμιο και το λιμάνι της βόρειας Κύπρου στο διεθνές εμπόριο και τους επιβάτες υπό τον έλεγχο της ΕΕ και του ΟΗΕ, με αντάλλαγμα την επιστροφή της πόλης – φάντασμα των Βαρωσίων».
Πρόσθεσε δε, πως η παραίτηση από τον έλεγχο των συγκοινωνιακών κόμβων θα ισοδυναμούσε με «απώλεια πολέμου όταν οι ξένοι θα σας αφαιρέσουν τα περιουσιακά στοιχεία».
Για το παράνομο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης ο Tatar είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι «περισσότερο από ευπρόσδεκτοι» να επιστρέψουν ή να υποβάλουν αίτηση αποζημίωσης.
Μάλιστα, ο Tatar δεν παρέλειψε να υπερασπίσει τις προσπάθειές που καταβάλει για να δημιουργήσει στενούς δεσμούς με τον Erdogan.
Συγκεκριμένα ανέφερε πως "η περαιτέρω διεύρυνση σχέσεων- ενσωμάτωση (integration) με την Τουρκία είναι φυσικό γιατί δεν είχαμε τη φιλία ούτε τη δικαιοσύνη που περιμέναμε από τη διεθνή κοινότητα. Μόνο με την τουρκική υποστήριξη μια μέρα θα αναγνωριστούμε ως κράτος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης