Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Στο πλευρό της Κύπρου η Ρωσία - Putin: Απαράδεκτες οι ενέργειες στα Βαρώσια - Η επιστολή σε Αναστασιάδη

Στο πλευρό της Κύπρου η Ρωσία - Putin: Απαράδεκτες οι ενέργειες στα Βαρώσια - Η επιστολή σε Αναστασιάδη
Η Ρωσία στηρίζει τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια διεθνή νομική προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια
Σχετικά Άρθρα

Στο πλευρό της Κύπρου τάσσεται η Ρωσία επικρίνοντας την απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει τα Βαρώσια καταπατώντας τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Σε απαντητική του επιστολή προς τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, ο Vladimir Putin κάνει λόγο για μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
«Έχω διαβάσει με προσοχή την επιστολή σας, ημερομηνίας 14 Μαΐου 2021 που ακολούθησε της άτυπης συνάντησης, 5+ΗΕ, στη Γενεύη, στις 27-29 Απριλίου, 2021, και το μήνυμα της 5ης Ιουλίου 2021, στα οποία εκφράζεται ανησυχία για πιθανή αλλαγή του στάτους κβο των Βαρωσίων και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε ό,τι αφορά την προοπτική επίτευξης μιας συνολικής, βιώσιμης και δίκαιης λύσης στο Κυπριακό» αναφέρεται στην επιστολή του, ο Ρώσος πρόεδρος.
Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «θεωρούμε απαράδεκτες τις μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ».

«Όχι» στην πρόταση της Τουρκίας για το Κυπριακό

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία τάσσεται στο πλευρό της Κύπρου όσον αφορά τη λύση του Κυπριακού, απορρίπτοντας την πρόταση της Τουρκίας για δύο κράτη.
«Η Ρωσική Ομοσπονδία στηρίζει με συνέπεια μια λύση στο Κυπριακό, εντός του γνωστού πλαισίου του διεθνούς δικαίου το οποίο έχει τεθεί από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και προνοούν λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια διεθνή νομική προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια» επισημαίνει ο Putin στην επιστολή του προς τον Νίκο Αναστασιάδη.
Υπογραμμίζει, επίσης, ότι τόσο σε επίπεδο των Ηνωμένων Εθνών όσο και στις διμερείς επαφές της, η Ρωσία θα προωθεί τη δημιουργία ευνοϊκών εξωτερικών συνθηκών, με στόχο την επίτευξη προόδου στην επίλυση του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων.
Σημειώνει ακόμα ότι η Ρωσία πιστεύει ακράδαντα ότι υπάρχει η ανάγκη για εμπλοκή όλων των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη συζήτηση για τις εξωτερικές πτυχές της λύσης και επίσης για την αντικατάσταση του υφιστάμενου αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων, με εγγυήσεις των ΗΕ.
Τέλος, ο Ρώσος πρόεδρος εκφράζει στην επιστολή του ευγνωμοσύνη προς τον Νίκο Αναστασιάδη για τον μεταξύ των δύο χωρών διάλογο που αφορά διάφορα θέματα διεθνούς και περιφερειακής ατζέντας, περιλαμβανομένης της κατάστασης στην Κύπρο, αλλά και της κυπρο-ρωσικής συνεργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης