Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Steger (Αυστρία): Ο Erdogan καταπατά το διεθνές δίκαιο στην Κύπρο – «Εισβολή» ο εποικισμός της Αμμοχώστου

Steger (Αυστρία): Ο Erdogan καταπατά το διεθνές δίκαιο στην Κύπρο – «Εισβολή»  ο εποικισμός της Αμμοχώστου
O εποικισμός της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου ισοδυναμεί με τουρκική εισβολή, επισημαίνει η  αρμόδια Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κόμματος των Ελευθέρων και βουλευτής Petra Steger
Σχετικά Άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει τώρα να επιβάλει ταχύτατα τις μεγαλύτερες δυνατές κυρώσεις ενάντια στην Τουρκία και να σταματήσει αμέσως κάθε συνεχιζόμενη συνεργασία με αυτό το κράτος, ζητά σε σημερινή ανακοίνωσή της η αρμόδια Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κόμματος των Ελευθέρων της αυστριακής αντιπολίτευσης, η βουλευτής Petra Steger, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ την Τρίτη 27 Ιουλίου 2021.

Διεθνές δίκαιο

Ταυτόχρονα, η ίδια καταγγέλλει ότι «ο Erdogan καταπατά το διεθνές δίκαιο και καθιστά αδύνατη μία ειρηνική λύση του Κυπριακού, αντιθέτως ο εποικισμός της περίκλειστης περιοχής ισοδυναμεί με τουρκική εισβολή», και σημειώνει ότι «οι ενέργειες της Τουρκίας δεν είναι μόνο εξαιρετικά επικίνδυνες, αλλά και παραβιάζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που ορίζουν ότι η πόλη-φάντασμα των Βαρωσίων πρέπει να ανοίξει υπό διεθνή διοίκηση».

Κριτική στην ΕΕ

«Ενώ η Τουρκία καταπατά τη δημοκρατία, περιορίζει μαζικά την ελευθερία του Τύπου, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τώρα θέλει να επιφέρει και πολεμικές συνθήκες στην Κύπρο, η ΕΕ διατηρεί την Τουρκία σε συμφωνία με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και τη συνεργασία στην προσφυγική πολιτική.
Αυτή η αμέλεια της ΕΕ είναι απαράδεκτη και εντελώς δυσανάλογη, καθώς η Ουγγαρία και η Πολωνία πλημμυρίζονται από κριτική από την ΕΕ, ενώ στην Τουρκία παρέχονται συνεχώς νέα πακέτα εκατομμυρίων", αναφέρει η αρμόδια Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κόμματος των Ελευθέρων.

ΥΠΕΞ: Μονομερής δράση

Αυτές οι σημερινές καταγγελίες κατά των πρόσφατων πρωτοφανών προκλήσεων στο πλαίσιο της επίσκεψης Erdogan στα Κατεχόμενα, έρχεται να προστεθεί στην κριτική που είχε ασκήσει τέλος της περασμένης εβδομάδας, με ανάρτησή του στο twitter, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Alexander Schallenberg, καταγγέλλοντας ως «απολύτως απαράδεκτες τις τοποθετήσεις που έγιναν από την Τουρκία αναφορικά με τα Βαρώσια»
«Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει άμεσα αυτές τις προκλήσεις και τις μονομερείς δράσεις και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.
Στηρίζουμε την Κύπρο, εταίρο μας στην ΕΕ, προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης μιας συνολικής διευθέτησης που να συνάδει με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», τόνιζε ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας.

Συνεπής στάση

Την ανάγκη «να υπάρχει μία συνεπής στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία, ακόμη και αν υπήρξαν προηγουμένως ενδείξεις εκτόνωσης», και την διαβεβαίωση ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να υποστηρίζει την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, έχει τονίσει επανειλημμένα στο παρελθόν, σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Sebastian Kurz.

Ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Θα συνεχίσω να υποστηρίζω την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, είχε αναφέρει ο καγκελάριος, για παράδειγμα, με την ευκαιρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου επαναλαμβάνοντας την, εδώ και πολύ καιρό, υποστήριξη από μέρους του μίας οριστικής διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.
Την πάγια θέση του ότι «η Τουρκία πρέπει να λάβει ένα σαφές μήνυμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από την οποία πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις κατά της 'Αγκυρας», ο Sebastian Kurz, είχε διαμηνύσει με κάθε σαφήνεια και πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 10 Δεκεμβρίου 2020.

Κυρώσεις

Όπως είχε παρατηρήσει ο Αυστριακός καγκελάριος, «μπορεί κατ' επανάληψη να έχει υπάρξει απειλή επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Τουρκίας, δεδομένου όμως ότι η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί, αυτές αποτελούν πλέον ζήτημα αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο Sebastian Kurz είχε επισημάνει και τότε, ότι η Αυστρία εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ του εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας όπως και υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ - Τουρκίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης