Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Διπλωματικό παρασκήνιο στον ΟΗΕ για κυπριακό - Η Βρετανία αποδέχθηκε να κατονομάζονται Τουρκία και Τουρκοκύπριοι

Διπλωματικό παρασκήνιο στον ΟΗΕ για κυπριακό - Η Βρετανία αποδέχθηκε να κατονομάζονται Τουρκία και Τουρκοκύπριοι

Το νέο προσχέδιο έχει τεθεί σε σιωπηρή διαδικασία, που λήγει στις 16:00 ώρα Ελλάδος

Σχετικά Άρθρα

Έντονο είναι το παρασκήνιο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που διεξήχθη στο απόηχο των εξαγγελιών του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, για άνοιγμα των Βαρωσίων.
Έπειτα από έντονες πιέσεις, η Βρετανία παρουσίασε νέο προσχέδιο δήλωσης για τα Βαρώσια, όπου -τελικά- κατονομάζονται η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι, ενώ αναφέρεται ρητά ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικάζει».
Το προσχέδιο τέθηκε σε σιωπηρή διαδικασία, που έληγε στις 16:00.

Οι διαβουλεύσεις

Την Πέμπτη (22/7/2021), μετά το σπάσιμο της σιωπηρής διαδικασίας από Κίνα, Ινδία και Ιρλανδία, υπήρξαν συνεχείς διαβουλεύσεις Λονδίνου - Λευκωσίας και Λονδίνου - Ουάσιγκτον, που ζητούσαν τη συγκεκριμένη τροπολογία, αλλά και να σημειώνεται ότι υπάρχει παραβίαση των ψηφισμάτων και ανακοινώσεων του Σ.Α. Η πρώτη απαίτηση ικανοποιήθηκε πλήρως και η δεύτερη πλησίασε πολύ, μετά τις τροποποιήσεις του πρώτου σχεδίου.
Όπως μεταδίδει το sigmalive, το πρώτο προσχέδιο αξιολογήθηκε από Κύπρο και Ελλάδα ως εξαιρετικά ανεπερκές, με «αναντιστοιχία μεταξύ του περιεχομένου του και της σοβαρότητας των τουρκικών παρεμβάσεων».

Αντίσταση από ΗΠΑ

Σε όλη τη διαδικασία, οι ΗΠΑ τήρησαν σκληρή στάση.
Από την πρώτη στιγμή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Antony Blinken, είχε καταδικάσει την απόφαση για αλλαγή καθεστώτος στα Βαρώσια και είχε ζητήσει να ανακληθεί η απόφαση.
Ωστόσο, το πρώτο προσχέδιο θεωρήθηκε ιδιαίτερα... χλιαρό, με αποτέλεσμα να άφηνε έκθετη την Ουάσιγκτον.

Το τελευταίο προσχέδιο

Πιο αναλυτικά, στο τελευταίο βρετανικό νομοσχέδιο αναφέρονται τα εξής: «Το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαιώνει τη δήλωση του Προέδρου του της 9ης Οκτωβρίου 2020 (S / PRST / 2020/9) σχετικά με τα Βαρώσια.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαιώνει το καθεστώς των Βαρωσίων όπως ορίζεται σε προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένου του ψηφίσματος 550 (1984) και της απόφασης 789 (1992) Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει ότι οποιεσδήποτε απόπειρες διευθέτησης οποιουδήποτε μέρους των Βαρωσίων από ανθρώπους εκτός των κατοίκων του είναι απαράδεκτες και ότι δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματά του.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικάζει την ανακοίνωση στην Κύπρο από Τούρκους και Τουρκοκύπριους ηγέτες στις 20 Ιουλίου 2021 σχετικά με περαιτέρω εκ νέου ανοίγματος τμήματος της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων. Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τη βαθιά του λύπη για αυτές τις μονομερείς ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με τα προηγούμενα ψηφίσματα και δηλώσεις του.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά την άμεση αναστροφή αυτής της πορείας δράσης και την αντιστροφή όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί στα Βαρώσια από τον Οκτώβριο του 2020. Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογραμμίζει την ανάγκη να αποφευχθούν περαιτέρω μονομερείς ενέργειες που είναι σε μη συμφωνία με τα ψηφίσματά του και θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να βλάψουν τις προοπτικές για μια διευθέτηση.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας τονίζει τη σημασία του πλήρους σεβασμού και της εφαρμογής των ψηφισμάτων του, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς των Βαρωσίων υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ και του σεβασμού της ελεύθερης μετακίνησης της UNF1CYP.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του για μια διαρκή, συνολική και δίκαιη διευθέτηση σύμφωνα με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού και βασισμένη σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και την υποστήριξή του για τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα.
Τέλος, το Σ.Α. δηλώνει πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης