Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ρητορική έντασης από Akar: Η Ελλάδα με παράνομες ενέργειες κλιμακώνει την ένταση, πρέπει να εγκαταλείψει τις προκλήσεις

Ρητορική έντασης από Akar: Η Ελλάδα με παράνομες ενέργειες κλιμακώνει την ένταση, πρέπει να εγκαταλείψει τις προκλήσεις
Ο Akar κάλεσε την Αθήνα να εγκαταλείψει τις μαξιμαλιστικές πολιτικές και τις προκλητικές ενέργειές της
Σχετικά Άρθρα

Στη ρητορική της έντασης επανήλθε ο Τούρκος υπουργός ‘Αμυνας Hulusi Akar, ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα ότι, με παράνομες ενέργειες κλιμακώνει την ένταση στην περιοχή.
Ο Akar κάλεσε την Αθήνα να εγκαταλείψει τις μαξιμαλιστικές πολιτικές και τις προκλητικές ενέργειές της, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για διάλογο για ειρήνη και σταθερότητα.
«Η Ελλάδα συνεχίζει την προκλητική, παράνομη στάση και δεν τηρεί καν τις συμφωνίες που έχει υπογράψει», δήλωσε ο Akar στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu απαντώντας σε σχετικές δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου για την Τουρκία
Σύμφωνα με τη Daily Sabah ο Έλληνας υπουργός Άμυνας κατηγόρησε την Τουρκία, ότι κινείται ενάντια στο διεθνές δίκαιο και μπορεί να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή.
Ο Akar τόνισε πως τα λεγόμενα του κ. Παναγιωτόπουλου δεν αντικατοπτρίζουν τις πρόσφατες εποικοδομητικές συνομιλίες μεταξύ του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και τις προσπάθειες μείωσης των εντάσεων κατά τη θερινή περίοδο.

«Είμαστε σημαντική χώρα»


«Καλώ τον αξιότιμο ομόλογο μου να σκεφτεί και να μιλήσει με λογικό, δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο, μακριά από εγωισμούς και συναισθηματισμούς στο πλαίσιο των συνθηκών μεταξύ των χωρών μας, του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας», δήλωσε ο Akar, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία είναι μια σημαντική χώρα που συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα ακόμη και σε μια περιοχή όπως η Μέση Ανατολή.
Ισχυριζόμενος ότι η προσέγγιση της Τουρκίας για την επίλυση προβλημάτων βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, στο διάλογο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, ο Akar είπε:
«Η θέση της Τουρκίας και η συμβολή της στο ΝΑΤΟ είναι αναμφισβήτητες.
Η Ελλάδα, η οποία υποστηρίζει πως κινείται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και κατηγορεί την Τουρκία ότι είναι μια χώρα που δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο σε κάθε ευκαιρία, συνεχίζει την προκλητική, παράνομη, στάση της παρά τις θετικές και εποικοδομητικές προσπάθειες της Τουρκίας, συμπλήρωσε.

«Προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας»

«Επιπλέον, η Ελλάδα αντιτίθεται πεισματικά ακόμη και στο κοινό μας κέντρο εκπαίδευσης, το οποίο προσφέρουμε στο ΝΑΤΟ με τους εθνικούς μας πόρους και το οποίο υποστηρίζεται από τους συμμάχους.
Επιπλέον, για να δικαιολογήσει αυτές τις ενέργειες, προβαίνει σε αρνητικές και προκλητικές δηλώσεις που βρίσκονται μακριά από την αλήθεια», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.
«Η ουσία του θέματος είναι ότι οι ασκήσεις που πραγματοποιεί η Ελλάδα με σκοπό τις προκλήσεις, τη στρατιωτικοποίηση νησιών κατά παράβαση των συμφωνιών με παράλογες και παράνομες απαιτήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο αυξάνουν την ένταση», σημείωσε.

Μεταναστευτικό και απειλές

Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία έχει κάνει μεγάλες θυσίες με την εισροή παράνομων μεταναστών, δήλωσε:
«Η Ελλάδα συνεχίζει να ωθεί πίσω τους μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των παιδιών, στο Αιγαίο Πέλαγος, με απάνθρωπες πρακτικές που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο.
Υπάρχει μια έντονη επιθυμία για εξοπλισμούς στην Ελλάδα, δήλωσε ο Akar υπογραμμίζοντας:
Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι πρόκειται για μια καθαρή φαντασίωση και μια μάταιη προσπάθεια και η μεγαλύτερη ζημιά θα είναι για τον ελληνικό λαό.

Διμερείς οι διαφορές

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω το γεγονός ότι η λύση των προβλημάτων μεταξύ μας και της Ελλάδας δεν αφορά τρίτα μέρη.
Δεν είναι ούτε νόμιμο ούτε ηθικό να προσπαθούν να μετατρέψουν τα τρέχοντα προβλήματά τους σε προβλήματα τρίτων όπως (π.χ. Τουρκία - ΕΕ, Τουρκία - ΗΠΑ, Τουρκία-ΝΑΤΟ).
Πιστεύουμε ειλικρινά ότι τα προβλήματα στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου και αγωνιζόμαστε για αυτό.
Η δύναμή μας πηγάζει από αυτή τη δικαιοσύνη, καθώς το διεθνές δίκαιο είναι μαζί μας», ισχυρίστηκε προκλητικά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.
Όσον αφορά τη λεγόμενη θετική ατζέντα, υποστήριξε πως δεν μπορεί να είναι μονόπλευρη και κάλεσε εκ νέου την Ελλάδα να αποφύγει τις «προκλητικές ενέργειες και την επεκτατική της προσέγγιση το συντομότερο δυνατό».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης