Άμυνα – Διπλωματία

Κίνδυνος ανάφλεξης στη Μαύρη Θάλασσα: Στρατιωτικές ασκήσεις από ΝΑΤΟ και Ρωσία κατά «πλασματικών» εχθρών

Κίνδυνος ανάφλεξης στη Μαύρη Θάλασσα: Στρατιωτικές ασκήσεις από ΝΑΤΟ και Ρωσία κατά «πλασματικών» εχθρών
Tύμπανα πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, στη Μαύρη Θάλασσα
Σχετικά Άρθρα

Εντείνεται το ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, μετά το θερμό επεισόδιο με το βρετανικό πολεμικό πλοίο ΗMS Defender, κατά τη διάρκεια του οποίου ρωσικά μαχητικά ανέκοψαν την πορεία του ρίχνοντας προειδοποιητικές βόμβες.
Πιο συγκεκριμένα, την ίδια στιγμή που το ΝΑΤΟ διεξήγε στρατιωτικά γυμνάσια στο πλαίσιο της άσκησης Sea Breeze 2021, ο στόλος της Ρωσίας «ξεδίπλωνε» την επιχειρησιακή ετοιμότητά του.
Ενεργά επίσης ήταν ρωσικά αναγνωριστικά αεροσκάφη που είναι επιφορτισμένα με την επιτήρηση της θάλασσας.
Χωρίς αμφιβολία παρακολουθούν τα 40 πολεμικά πλοία που συμμετέχουν στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ.
Σημειώνεται πως σε αυτές επιχειρούν περίπου 4.000 άτομα.

 

Η ρωσική ανακοίνωση

Η Ρωσία, αν μη τι άλλο, δεν θα μπορούσε να μην απαντήσει σε αυτό που έχει χαρακτηριστεί η μεγαλύτερη ναυτική άσκηση του ΝΑΤΟ.
Η επίσημη ρωσική στρατιωτική ανακοίνωση ανέφερε:
«Τα πληρώματα των αεροσκαφών της ναυτικής αεροπορίας και της αεροπορικής άμυνας του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, από κοινού με την αεροπορία της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας, πραγματοποίησαν εκπαιδευτικές πτήσεις πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, ρίχνοντας πυραύλους και βόμβες σε πλοία ενός πλασματικού εχθρού.
Η ναυτική αεροπορία του στόλου της Μαύρης Θάλασσας εκπροσωπήθηκε από τα μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων Su-30SM και τα βομβαρδιστικά πρώτης γραμμής Su-24M, αλλά και από μαχητικά αεροσκάφη Su-34 και μαχητικά αεροσκάφη Su-27».
Παράλληλα, ο ρωσικός Τύπος υπογράμμισε περαιτέρω την αμφιλεγόμενη συμμετοχή της Ουκρανίας στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ.
«Μια διεθνής ναυτική άσκηση με την ονομασία Sea Breeze-2021 πραγματοποιείται στη Μαύρη Θάλασσα με τη συμμετοχή χωρών του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας».
Όπως καταδεικνύουν τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας, με τις στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας και ΝΑΤΟ να συμβαίνουν σε τόσο κοντινή απόσταση, σε αμφισβητούμενα ύδατα, ο κίνδυνος ανάφλεξης είναι υψηλός - ειδικά εάν τα πλοία ή τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ πλησιάσουν κοντά στα ύδατα που η Ρωσία θεωρεί δικά της.

Η Ελλάδα συμμετείχε με δύο F-16

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην άσκηση με ένα ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών F-16 σε πολυεθνική διακλαδική άσκηση ADEX - Air Defence Exercise στη Μαύρη Θάλασσα εντός FIR Βουκουρεστίου.
Όπως ανακοινώθηκε, στην άσκηση συμμετείχε η Ναυτική Συμμαχική Δύναμη Standing NATO Maritime Group Two - SNMG 2 καθώς και μαχητικά αεροσκάφη - επιπλέον των ελληνικών - από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Ρουμανία καθώς και ένα αεροσκάφος εγκαίρου προειδοποίησης E-3A AWACS του ΝΑΤΟ.
Κατά την διάρκεια της άσκησης, εκτελέστηκαν σενάρια αεροπορικής προστασίας και προσβολής ναυτικής δύναμης, στο πλαίσιο των οποίων το ελληνικό ζεύγος F-16 επιχείρησε σε ρόλο Escort των επιτιθέμενων αεροσκαφών.
Σκοπός της ADEX ήταν να επιδείξει την ικανότητα του ΝΑΤΟ στην ολοκλήρωση και αποτελεσματική συνέργεια των δυνάμεων του σε θάλασσα και αέρα, και να προαγάγει το επίπεδο της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας, διαλειτουργικότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο.

www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης