Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Σφοδρή επίθεση της Τουρκίας στην ΕΕ: Είναι αδύναμη, δεν έχει σχέδιο και δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της

Σφοδρή επίθεση της Τουρκίας στην ΕΕ: Είναι αδύναμη, δεν έχει σχέδιο  και δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της

Χαμηλές προσδοκίες από την Άγκυρα για «θετική ατζέντα» με την ΕΕ – Περισσότερους πόρους για το προσφυγικό ζητεί η τουρκική ηγεσία

Σχετικά Άρθρα

Νέα σφοδρή επίθεση στην ΕΕ εξαπολύει η Τουρκία, τονίζοντας πως στις Βρυξέλλες δεν έχουν ως όραμα τη βελτίωση των σχέσεων με την Άγκυρα.
Μάλιστα ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Tayyip Erdogan, Ibrahim Kalin, εμφανίστηκε δύσπιστος για το ενδεχόμενο να υπάρξει βελτίωση των διμερών σχέσεων από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα FAZ, ο Kalın υπογράμμισε πως η ΕΕ είναι «αδύναμη» και «χωρίς σχέδιο».
«Διερωτώμαι γιατί δεν σημειώνουμε πρόοδο οπουδήποτε.
Δεν μπορεί να οφείλεται μόνο στην Τουρκία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Erdogan.

Λείπει η θετική ατζέντα

Μετά από μια ταραχώδη χρονιά στις σχέσεις EE – Τουρκίας το 2020 σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό, τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η Άγκυρα έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους για την ανάδειξη μίας θετικής ατζέντας το 2021, όπως γράφει η Daily Sabah.
Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες και ενέργειες.
Η Τουρκία επανέλαβε πρόσφατα ότι είναι μέρος της Ευρώπης και βλέπει το μέλλον της στην ΕΕ, προσθέτοντας πως θα συνεχίσει να εργάζεται για την πλήρη ένταξη.
Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν επίσης εκφράσει τη βούλησή τους για βελτίωση των σχέσεων το 2021 και αναμένουν τα επόμενα βήματα από την ΕΕ.
Ο Kalin χαιρέτισε το αποτέλεσμα των διμερών συναντήσεων του Τούρκου προέδτου Recep Tayyip Erdogan στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου, ειδικά με τον Γάλλο ομόλογό του, Emmanuel Macron και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel.

Χαμηλές προσδοκίες

Ωστόσο, επέκρινε το αποτέλεσμα της Συνόδου κορυφής της ΕΕ για την Τουρκία που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι κινήθηκε «πολύ κάτω από τις προσδοκίες» της Άγκυρας.
Στον ίδιο τόνο είπε, πως οι προσδοκίες του είναι επίσης χαμηλές προσδοκίες για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο.
Η Τουρκία είχε επικρίνει τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες για το γεγονός πως δεν προχώρησε στα αναμενόμενα και απαραίτητα βήματα βελτίωσης των διμερών σχέσεων.
Η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά τη μείωση των εντάσεων και την έναρξη διαλόγου και συνεργασίας, ανέφερε δήλωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Η παραδοχή της ΕΕ ότι η ένταση έχει μειωθεί και η καθυστέρηση της λήψης συγκεκριμένων αποφάσεων για την εφαρμογή της θετικής ατζέντας, συμπεριλαμβανομένης της επικαιροποίησης της τελωνειακής ένωσης, θεωρείται τακτική καθυστέρησης, έλλειψη βούλησης και κατάχρηση εκ μέρους ενός ή δύο κρατών μελών», σημειώνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφερόμενο σε Ελλάδα και Κύπρο, χωρίς να κατονομάζει τις δύο χώρες.

«Η ΕΕ δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της»

Εκφράζοντας την απογοήτευσή του για το ότι η ΕΕ θα προσφέρει μόνο 1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως για να στηρίξει τους Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενούνται από την Τουρκία τα επόμενα τρία χρόνια, ο Kalın τόνισε ότι 3,7 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες ζουν στην Τουρκία, χωρίς να υπολογίζονται τα εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα στον τουρκικό διάδρομο στη χώρα.
Υπενθύμισε επίσης ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από άλλες χώρες, όπως το Αφγανιστάν.
Η ΕΕ δεν είχε εκπληρώσει τη δέσμευση του 2016 στη συμφωνία για το προσφυγικό συμπεριλαμβανομένου του διαλόγου υψηλού επιπέδου, της επικαιροποίησης της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας και της απαλλαγής από την υποχρέωση visa, πρόσθεσε ο Kalın.
Τον Μάρτιο του 2016, η ΕΕ και η Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία για να σταματήσουν την παράνομη μετανάστευση μέσω του Αιγαίου και να βελτιώσουν τις συνθήκες περισσότερων από 3 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων στην Τουρκία.
Η συμφωνία ήταν επιτυχής στην αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών , αλλά η απροθυμία της ΕΕ να δεχθεί πρόσφυγες από την Τουρκία και τα γραφειοκρατικά εμπόδια στη μεταφορά χρημάτων για πρόσφυγες, οδήγησαν σε έντονη κριτική από τους Τούρκους πολιτικούς, επισημαίνει η Daily Sabah.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης