Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Σύνοδος Κορυφής EE: Ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα - Καταδίκη της εργαλειοποίησης του Μεταναστευτικού

Σύνοδος Κορυφής EE: Ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα - Καταδίκη της εργαλειοποίησης του Μεταναστευτικού
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επισήμαναν ότι οι εμβολιασμοί πρέπει να επιταχυνθούν ακόμα περισσότερο, ενώ καταδίκασαν την εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού από τρίτες χώρες
Ικανοποίηση για τον ρυθμό της εμβολιαστικής εκστρατείας στην ΕΕ, αλλά και την καταδίκη τους «για την εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού από τρίτες χώρες», εξέφρασαν όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι «27» αναγνώρισαν ότι τα κρούσματα του κορωνοϊού έχουν μειωθεί δραστικά στην ΕΕ, αλλά παράλληλα συζήτησαν εκτενώς για την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα και τον δείκτη μεταδοτικότητάς της.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επισήμαναν ότι οι εμβολιασμοί πρέπει να επιταχυνθούν ακόμα περισσότερο και πρόσθεσαν ότι τα εσωτερικά και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ θα πρέπει να ανοίξουν με προσοχή και με συντονισμένο τρόπο.
Επιπλέον, οι «27» τόνισαν ότι τα διαθέσιμα εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικά και ως εκ τούτου τα θετικά κρούσματα και οι νοσηλείες από κορωνοϊό μειώνονται όλο και πιο πολύ.
Σε ό,τι αφορά τα έως τώρα διδάγματα από την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι ηγέτες υπογράμμισαν την ανάγκη για πλήρη επαναλειτουργία της Ενιαίας Αγοράς.
Τέλος, οι ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την «ομαλή» υιοθέτηση του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID της ΕΕ και πολλοί ε' αυτών ζήτησαν τη συντονισμένη εφαρμογή του από όλα τα κράτη-μέλη.

E4qlV5gWYAUFSee.jpg
Για την πολιτική μετανάστευσης της ΕΕ 

Την καταδίκη της για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τρίτες χώρες εξέφρασαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ εξέφρασαν την ισχυρή βουλήσή τους ώστε να συνδράμουν τις χώρες μέλη που αποτελούν τους κύριους δέκτες των μεταναστευτικών ροών.
Σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων, τρεις είναι οι άξονες στους οποίους κινείται η πολιτική για το μεταναστευτικό.
Ο πρώτος είναι η ενίσχυση της ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ μέσω ενός πλέγματος συμφωνιών με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης των μεταναστών.
Το πεδίο αυτό αναμένεται να σχεδιαστεί ένα πλέγμα συμφωνιών με τρίτες χώρες όπου με την παροχή κινήτρων οικονομικών ή άλλων θα υπάρχει η δυνατότητα επιστροφής των μεταναστών των οποίων οι αιτήσεις για άσυλο δεν έγιναν δεκτές.
Ο δεύτερος άξονας είναι η ενίσχυση της νόμιμης μετανάστευσης με την εφαρμογή ρήτρας αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών αλλά και δημιουργίας μηχανισμών ενσωμάτωσης των μεταναστών προσφύγων.
Ο τρίτος άξονας είναι η δυναμική απάντηση σε περιπτώσεις όπου επιχειρηθεί από τρίτες χώρες η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού για λόγους εσωτερικής ή εξωτερικής πολιτικής 

Ενισχυση στην Τουρκία

Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξουσιοδότησε την Κομισιόν να χρησιμοποιήσει τα προβλεπόμενα κονδύλια για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος. 
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η Κομισιόν παρουσίασε στους Ευρωπαίους ηγέτες, την πρότασή της για μια νέα κοινοτική χρηματοδότηση, ύψους 5,7 δισ. ευρώ, για τη στήριξη των Σύρων προσφύγων που φιλοξενούνται στην Τουρκία, το Λίβανο και την Ιορδανία, ως το 2024.
Από αυτά, η Τουρκία - σημαντικός εταίρος της ΕΕ για το μεταναστευτικό που φιλοξενεί περίπου 4 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες - έχει λαμβάνειν 3,5 δισ. ευρώ.
Η ΕΕ έχει ήδη εγκρίνει κοινοτικά κονδύλια ύψους 6 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2016, εκ των οποίων έχουν εκταμιευθεί περίπου 4,1 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 1,9 δισ. ευρώ αναμένεται να αποδεσμευθούν τα επόμενα έτη.

E4qe3fzXwAI_0vk_1.jpg

Μητσοτάκης: «Είστε εμβολιασμένοι, είστε ασφαλείς. Είστε ανεμβολίαστοι, κινδυνεύετε

Νωρίτερα, μεγάλη πρόκληση χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την επιτάχυνση των εμβολιασμών, προσερχόμενος στη Σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ε.Ε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε σαφές μήνυμα στους πολίτες που αρνούνται να εμβολιαστούν, αναφερόμενος ειδικά στη μετάλλαξη Δέλτα:
«Είστε εμβολιασμένοι, είστε ασφαλείς. Είστε ανεμβολίαστοι, κινδυνεύετε. Τόσο απλά, τόσο καθαρά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός, χωρίς ιατρικές γνώσεις, προχωρά σε μια τρομοκρατική, επί της ουσίας, δήλωση προς τους πολίτες που είναι σχετικά σκεπτικοί για τον εμβολιασμό τους, προκειμένου να τους προτρέψει (;;;) να σπεύσουν για να κάνουν το εμβόλιο.

Πρόκληση η επιτάχυνση των εμβολιασμών

«Αναμένουμε την άμεση ενεργοποίηση από όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού από την 1η Ιουλίου έτσι ώστε να επιτραπεί με τη μεγαλύτερη δυνατή άνεση η ελεύθερη μετακίνηση πολιτών εντός της ΕΕ», τόνισε ο πρωθυπουργός.
»Όμως η μεγάλη πρόκληση εξακολουθεί και παραμένει η επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών καθώς βρισκόμαστε πια αντιμέτωποι με τη μετάλλαξη Δέλτα η οποία έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος. Θέλω να επαναλάβω ένα μήνυμα πάρα πολύ απλό το οποίο μετέφερε χθες και ο κορυφαίος επιδημιολόγος Αμερικανός ο κ. Φάουτσι. Είστε εμβολιασμένοι, είστε ασφαλείς. Είστε ανεμβολίαστοι, κινδυνεύετε. Τόσο απλά, τόσο καθαρά».
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε πλεόνασμα διαθέσιμων εμβολίων για όλες τις ηλικίες στην πατρίδα μας και θέλω να κάνω ακόμα μία έκκληση στους συμπολίτες μας να σπεύσουν να εμβολιαστούν έτσι ώστε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».

Κυπριακό

«Από την εξαιρετικά πλούσια ατζέντα της συνόδου κορυφής του Ιουνίου θα ήθελα να ξεχωρίσω τρία θέματα ειδικού ενδιαφέροντος. Πρώτον, στη συζήτηση που θα έχουμε με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών είναι πολύ σημαντικό να επαναληφθεί με τρόπο κατηγορηματικό, ότι η μόνη λύση για το Κυπριακό μπορεί να βρεθεί στο πλαίσιο της Διζωνικής, Δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Τουρκία

Τέλος, στα ζητήματα που αφορούν στην Τουρκία δήλωσε ικανοποιημένος από το αρχικό σχέδιο των συμπερασμάτων όπως αυτό έχει παρουσιαστεί «καθώς αποσαφηνίζει ότι το πλαίσιο βελτίωσης των σχέσεων ΕΕ με την Τουρκία πρέπει να γίνει με σταδιακό αλλά και αναστρέψιμο τρόπο σε περίπτωση που η Τουρκία επανέλθει σε προκλητική συμπεριφορά, επαναλαμβάνοντας με αυτό τον τρόπο τα συμπεράσματα του συμβουλίου κορυφής του περασμένου Μαρτίου».
Και υπογράμμισε: «Στο ζήτημα της μετανάστευσης αναγνωρίζουμε το σημαντικό ρόλο που η Τουρκία έχει να επιτελέσει ως προς την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών, δεν είμαστε καθόλου αντίθετοι σε μία επιπρόσθετη χρηματοδότηση υπό δύο προϋποθέσεις όμως τις οποίες θα πρέπει η Τουρκία να τηρήσει απαρέγκλιτα:
Η πρώτη είναι η αποφυγή οποιασδήποτε εργαλειοποίησης προσφύγων και μεταναστών και η δεύτερη προφανώς η αποδοχή της επιστροφής στην Τουρκία ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα ελληνικά νησιά και οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί τελεσίδικα».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης