Άμυνα – Διπλωματία

Το 45λεπτο... ξεκαθάρισμα Macron με Erdogan: «Προχωράμε μαζί σε Συρία και Λιβύη»

Το 45λεπτο... ξεκαθάρισμα Macron με Erdogan: «Προχωράμε μαζί σε Συρία και Λιβύη»
Οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Τουρκίας είχαν 45λεπτη συνάντηση πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες
Σχετικά Άρθρα
Για «πλούσιο και ουσιαστικό» τετ α τετ κάνει λόγο η γαλλική προεδρία σχολιάζοντας τη συνάντηση Emmanuel Macron και Recep Tayyip Erdogan πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Η συνάντηση διήρκησε 45 λεπτά και όπως ανακοινώθηκε από το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Τουρκίας συνομίλησαν για να «ξεκαθαρίσουν» πολυάριθμα επίμαχα γαλλο-τουρκικά ζητήματα των τελευταίων ετών.

«Οι δύο αρχηγοί κρατών είχαν τη βούληση να συζητήσουν όλα τα ζητήματα σε βάθος», διευκρινίσθηκε από το μέγαρο των Ηλυσίων, το οποίο πρόσθεσε πως οι δύο ηγέτες εξέφρασαν «τη βούληση να προχωρήσουν μαζί στη Συρία και τη Λιβύη», δύο από τα ζητήματα στα οποία διαφωνούν.
Επίσης, ο Emmanuel Macron «υπενθύμισε τη βουλησή του για μια στρατηγική αποσαφήνιση μεταξύ συμμάχων σχετικά με τις αξίες, τις αρχές και τους κανόνες στους κόλπους του ΝΑΤΟ», σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.
Η Γαλλία και η Τουρκία έχουν προβάλει ανταγωνιστικές θέσεις σε αριθμό ζητημάτων στους κόλπους του ΝΑΤΟ, τα οποία αποκρυσταλλώθηκαν ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου το Παρίσι υποστήριξε την Αθήνα απέναντι στις πετρελαϊκές φιλοδοξίες της Άγκυρας και όπου ένα επεισόδιο έφερε αντιμέτωπα τον Ιούνιο του 2020 τουρκικά και γαλλικά πολεμικά σκάφη.
«Όταν είμαστε μέλη του ίδιου οργανισμου, δεν μπορούμε να αποφασίζουμε να διεξάγουμε μονομερείς επιχειρήσεις που είναι αντίθετες στα συμφέροντα των συνασπισμών που έχουμε οικοδομήσει», είχε δηλώσει την Πέμπτη (10/6/2021) ο Macron μιλώντας στους δημοσιογράφους.
Οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν επίσης επιδεινωθεί σοβαρά εξαιτίας διαφωνιών σχετικά με τη Συρία, τη Λιβύη και πιο πρόσφατα σχετικά με τη σύγκρουση ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Τον Οκτώβριο ο Erdogan είχε αμφισβητήσει την «ψυχική υγεία» του Γάλλου ομολόγου του, κατηγορώντας τον ότι διεξάγει «εκστρατεία μίσους» εναντίον του ισλάμ επειδή είχε υπερασπιστεί το δικαίωμα των σκιτσογράφων να γελοιογραφούν τον προφήτη Μοχάμεντ, καθώς και για την ομιλία του κατά της ισλαμιστικής «αποσχιστικής δράσης» στη Γαλλία.
Στη διάρκεια της συνομιλίας «έγινε μια διευκρίνιση σχετικά με το ισλάμ», αναφέρθηκε από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης