Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Συνάντηση Μητσοτάκη – Erdogan με χαμηλές προσδοκίες – Τι επιδιώκει η Αθήνα, οι κόκκινες γραμμές

Συνάντηση Μητσοτάκη – Erdogan με χαμηλές προσδοκίες – Τι επιδιώκει η Αθήνα, οι κόκκινες γραμμές
Στις 17:00 η κρίσιμη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ
Σχετικά Άρθρα

(upd3) Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η συνάντηση που θα έχουν σήμερα Δευτέρα 14 Ιουνίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, αν και η Αθήνα έχει χαμηλές προσδοκίες και δεν περιμένει κάποιες θεαματικές εξελίξεις στα καυτά διμερή ζητήματα..
Η συνάντηση Μητσοτάκη – Erdogan, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 17:00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) έρχεται σε μια κρίσιμη καμπή, καθώς αποτελεί το επόμενο βήμα κατόπιν των δύο πρόσφατων γύρων των διερευνητικών επαφών που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας σε Άγκυρα και Αθήνα.
Πρόκειται για μια συνάντηση, η οποία εν τέλει θα δείξει αν μη τι άλλο εάν υπάρχει η δυνατότητα ομαλοποίησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, κάτι που θα καθορίσει και το πώς θα πορευτούν Ελλάδα και Τουρκία τους επόμενους μήνες, ύστερα από περίπου ενάμιση χρόνο που οι σχέσεις των δύο χωρών δοκιμάστηκαν έντονα και χτύπησαν κόκκινο.

Χαμηλά ο πήχης

Αν και η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει ότι είναι ανοιχτή στο διάλογο υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως άλλωστε διεμήνυσε πρόσφατα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, η Αθήνα έχει χαμηλές προσδοκίες από τη σημερινή συνάντηση, εκτιμώντας πως δεν πρόκειται να υπάρξουν θεαματικές εξελίξεις στα δύσκολα σημεία των διμερών σχέσεων.
Βάσει των σημερινών δεδομένων, κύρια επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι αφενός να καταστήσει σαφείς ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της και αφετέρου να προχωρήσει στην ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία, έτσι ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος εντάσεων και ενός «θερμού επεισοδίου» είτε στο Αιγαίο είτε στην ανατολική Μεσόγειο.
Άλλωστε πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία θα πρέπει να είναι ανοιχτοί, παρά τις διαφορετικές και σε πολλές περιπτώσεις διαμετρικά αντίθετες θέσεις.

Τι θέλει η Αθήνα

Υπό αυτά τα δεδομένα, είναι προφανές πως ο κ.Μητσοτάκης θα επιδιώξει να έχει μια καθαρή, ανοιχτή και σε βάθος συνομιλία με τον Τούρκο πρόεδρο, παραθέτοντας τις ελληνικές θέσεις σε όλα τα θέματα.
Είναι χαρακτηριστικό πως η συνάντηση θα γίνει πριν τις επαφές του Erdogan με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden αλλά και με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως π.χ. με την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel, επομένως ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να δώσει το στίγμα των ελληνικών προθέσεων και να αποτιμήσει τη στάση του Erdogan και της Τουρκίας για το επόμενο διάστημα.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός είναι πολύ πιθανό να αναφερθεί και στην αναβάθμιση της οικονομικής συνεργασίας σε διμερές επίπεδο, καθώς ο κ.Μητσοτάκης σε δηλώσεις του στο France 24 τόνισε ότι «έχουμε (με την Τουρκία) κοινά οικονομικά συμφέροντα και θα πρέπει να έχουμε τις ίδιες περιβαλλοντικές ανησυχίες».

Η τρίτη συνάντηση

Η σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη – Erdogan θα είναι η τρίτη που θα έχουν οι δύο ηγέτες από το 2019.
Όπως έχει γίνει γνωστό, οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν σε ένα αυστηρά στενό περιβάλλον, όπου θα έχουν την ευκαιρία για μια άμεση συζήτηση εφ’όλης της ύλης, χωρίς να χρειαστεί να προεδρεύουν στις τοποθετήσεις των αντιπροσωπειών τους, όπως έχει γίνει τις τελευταίες δύο φορές που συναντήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2019 στη Νέα Υόρκη και τον Δεκέμβριο του 2019 στο Λονδίνο.

Η θετική ατζέντα

Αν και Έλληνες διπλωμάτες επισημαίνουν ότι οι σχέσεις με την Τουρκία ήταν, είναι και θα παραμείνουν δύσκολες, η ελληνική πλευρά επιμένει σε μια θετική ατζέντα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αναδεικνύει τις κόκκινες γραμμές της.
Άλλωστε η σημερινή συνάντηση θα δείξει ποια είναι η προσέγγιση της Τουρκίας όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα αλλά και απέναντι στην Κύπρο, γεγονός που επηρεάζει και τις ευρύτερες ευρω-τουρκικές σχέσεις.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η Αθήνα φροντίζει να υπενθυμίζει πως η συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου αντανακλά ευθέως στη σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας, εν όψει, μάλιστα, και του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής στις 24-25 Ιουνίου, όπου αναμένεται να επαναξιολογηθεί το συνολικό πλαίσιο των ευρω-τουρκικών σχέσεων.
Ειδικότερα, κυβερνητικές πηγές εξηγούν πως ενδεχόμενη πρόοδος στις σχέσεις Βρυξελλών- Τουρκίας περνά μέσα από τη συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι Αθήνας και Λευκωσίας.

Το πρόγραμμα

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει κατ' ιδίαν με τον Rejep Tayip Erdogan μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στις 17:05 μμ ώρα Ελλάδος.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να φθάσει στον χώρο, όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος στις 12:55 μμ.
Στις 13:35 μμ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Boris Johnson και στις 13:20 μμ με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Edi Rama.
Οι εργασίες της Συνόδου του ΝΑΤΟ θα ξεκινήσουν στις 14:00 μμ και αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 17:00 μμ ώρα Ελλάδος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης