Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αναβαθμισμένος ο Erdogan με συναντήσεις... κορυφής στο ΝΑΤΟ (14/6) - «Nein» Merkel σε Μητσοτάκη - Το διάταγμα Biden για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Αναβαθμισμένος ο Erdogan με συναντήσεις... κορυφής στο ΝΑΤΟ (14/6) - «Nein» Merkel σε Μητσοτάκη - Το διάταγμα Biden για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Επί του παρόντος δεν έχει προγραμματιστεί κάποια συνάντηση Μητσοτάκη με Merkel - O Erdogan θα συναντηθεί με Biden, Merkel, Johnson, ίσως και με Macron
Σχετικά Άρθρα

Για ακόμα μία φορά τα γεγονότα διαψεύδουν την ελληνική πλευρά, που τους τελευταίους μήνες προσπαθεί να καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι η Τουρκία έχει απομονωθεί από ΗΠΑ και ΕΕ.
Όπως προκύπτει από τις εξελίξεις ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, κάθε άλλο παρά απομονωμένος είναι. Αντιθέτως... ο ρόλος του έχει αναβαθμιστεί σε αντίθεση με της Ελλάδας, που παρά τον διπλωματικό μαραθώνιο του Νίκου Δένδια, δεν έχει καταφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα.
Ο ρόλος του Erdogan αναβαθμίζεται και οι συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ (14/6/2021) αποτελούν τρανή απόδειξη. Ειδικότερα, o Erdogan θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel, αλλά και τον Βρετανό πρωθυπουργό Boris Johnson. Επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει την πρώτη -μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές- δια ζώσης συνάντηση με τον Joe Biden, ενώ δεν αποκλείεται και μια συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, Emmanuel Macron.
Στον αντίποδα, δεν έχει προγραμματιστεί -ή τουλάχιστον δεν ανακοινωθεί- επί του παρόντος συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με την Angela Merkel ή τον Emmanuel Macron.
Στο πλαίσιο αυτό, κομβικής σημασίας θεωρείται η συνάντηση Μητσοτάκη με Erdogan, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Έπειτα από μία περίοδο κρίσεων και προκλήσεων από την πλευρά της Άγκυρας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στο Αιγαίο, Μητσοτάκης και Erdogan θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι.
Κι όλα αυτά τη στιγμή που η Angela Merkel γύρισε για ακόμα μία φορά την πλάτη στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ακόμα ένα «όχι» στη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Το… nein της Merkel στον Μητσοτάκη

Ο δεύτερος αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη (23 Ιουνίου) έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της ελληνικής πλευράς που δεν φαίνεται να πείθεται από τις δικαιολογίες του Βερολίνου, ότι η Ελλάδα αποκλείστηκε διότι προσκλήθηκαν μόνο οι χώρες που είχαν παραστεί και στην πρώτη Διάσκεψη.
Υπενθυμίζεται στην πρώτη Διάσκεψη, το Βερολίνο δεν προσκάλεσε τη χώρα μας με τη δικαιολογία ότι η συνάντηση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ελληνοτουρκική αντιπαράθεση εξαιτίας της υπογραφής του τουρκο-λιβυκού μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες.

Στην... άκρη οι διαφορές Γαλλίας με Τουρκία

Εν τω μεταξύ, φαίνεται ότι ο Macron έχει αποφασίσει να… βάλει στην… άκρη τις διαφορές του με τον Erdogan.
Άγκυρα και Παρίσι είχαν βρεθεί σε τροχιά σύγκρουσης για σειρά ζητημάτων τους τελευταίους μήνες, μεταξύ άλλων για τη Λιβύη, τη Συρία και τους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας και ο Γάλλος ομόλογός του έχουν ανταλλάξει φραστικά πυρά αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, όλα αυτά φαίνεται πως έχουν… ξεχαστεί από τις 2 Μαρτίου, όταν Macron και Erdogan είχαν τηλεδιάσκεψη.
Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, οι διαφορές ανάμεσα στην Τουρκία και τη Γαλλία με επίκεντρο τη Λιβύη έχουν αμβλυνθεί από την ημέρα που ορκίστηκε η νέα λιβυκή κυβέρνηση.
Όπως επεσήμανε ο ίδιος, η Γαλλία έχει διάθεση συνεργασίας με την Τουρκία στην Αφρική καθώς οι διαφορές τους αμβλύνονται, ενώ οι διμερείς σχέσεις θα συζητηθούν αναλυτικά στη συνάντηση των δύο ηγετών τους στο περιθώριο της συνόδου του NATO την ερχόμενη εβδομάδα.

Η συνάντηση Erdogan με Biden

Οι Biden και Erdogan θα έχουν την πρώτη δια ζώσης συνάντηση από τότε που ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέλαβε τα καθήκοντά του, και η ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνει την Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία, το Αφγανιστάν, καθώς «σημαντικές διαφορές» που υφίστανται μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας, δήλωσε τη Δευτέρα (7/6/2021) ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Jake Sullivan.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, σε συνέντευξη στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό TRT Haber, σημείωσε ότι δεν είναι εύκολο για την Τουρκία και τις ΗΠΑ να οικοδομήσουν συνεργασία, καθώς παραμένουν διαφωνίες επί σειρά θεμάτων, προσθέτοντας ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να λάβουν αμοιβαία μέτρα για να βελτιώσουν τις τεταμένες μεταξύ τους σχέσεις.
Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Antony Blinken, διαβεβαίωσε ότι ο Biden θα θέσει ευθέως στον Erdogan το θέμα των τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο, στις οποίες περιλαμβάνονται οι τουρκικές προκλήσεις κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.
Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Robert Menendez, ο Blinken δήλωσε ότι ενστερνίζεται τις ανησυχίες του γερουσιαστή για τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου από την Άγκυρα και χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες «βαθύτατα προβληματικές».
Παράλληλα ο γερουσιαστής Blinken κατέθεσε νομοσχέδιο για την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Αθήνας, όπου προβλέπεται η άμεση παράδοση εξοπλισμών στη χώρα μας, στο πλαίσιο νέας αμυντικής συμφωνίας, αλλά και η άμεση προμήθεια της Ελλάδας με F-35 εφόσον υπάρξει σχετικό αίτημα.
Τι σημαίνει ακριβώς αυτό; Σε περίπτωση που η Αθήνα πράγματι προχωρήσει σε παραγγελία των μαχητικών, αυτά θα παραδοθούν δίχως καθυστέρηση. Πρόκειται και για τα F-35 που προορίζονταν αρχικά για την Άγκυρα.  Ειδικότερα, η  Τουρκία είχε παραγγείλει περισσότερα από 100 μαχητικά και έφτιαχνε ανταλλακτικά για την παραγωγή τους, αλλά απομακρύνθηκε από το πρόγραμμα το 2019 αφότου αποφάσισε να αγοράσει τους S-400 από τη Ρωσία.
Ακόμα και σήμερα αυτό παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ απέφευγε ακόμα και την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο, αν και ο τελευταίος την είχε επιδιώξει με αφορμή την εκλογή Biden. Αντιθέτως, ο Biden επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Erdogan για να τον ενημερώσει ότι θα αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Αγκάθι οι S-400

Την ίδια στιγμή, αγκάθι στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας αποτελούν οι S-400.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του State Departmemt, η απόκτηση των S-400 από την Τουρκία αντιβαίνει άμεσα στις νατοϊκές δεσμεύσεις, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια στρατιωτικής τεχνολογίας και του προσωπικού των ΗΠΑ και της Συμμαχίας και υπονομεύει τη συνοχή και τη διαλειτουργικότητα.
«Η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει» σημείωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχετικά με το ζήτημα της παραμονής του ρωσικού συστήματος S-400 στην Τουρκία.

Το διάταγμα Biden για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε όσους υπονομεύουν την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών προβλέπει διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ J. Biden, με το οποίο επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής της εθνικής έκτακτης ανάγκης για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, που είχε αρχικά διακηρυχθεί με την απόφαση του 2001, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Με το ίδιο διάταγμα καθορίζονται τα κριτήρια για την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε όσους εμπλέκονται σε ενέργειες που συνιστούν ασυνήθιστη και έκτακτη απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών.
Τέτοιες απειλές προέρχονται από άτομα που είναι υπεύθυνα ή εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα σε ενέργειες ή πολιτικές που απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα ή την εδαφική ακεραιότητα οποιασδήποτε περιοχής ή κράτους στα Δυτικά Βαλκάνια, επισημαίνεται στο διάταγμα που υπέγραψε ο αμερικανός πρόεδρος.
Σύμφωνα με το διάταγμα θα επιβάλλονται επίσης κυρώσεις, μεταξύ άλλων, και σε άτομα που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα σε ενέργειες ή πολιτικές που υπονομεύουν τις δημοκρατικές διαδικασίες ή θεσμούς στα Δυτικά Βαλκάνια, παραβιάζουν, ή προβαίνουν σε πράξεις που παρεμποδίζουν ή απειλούν την εφαρμογή οποιασδήποτε περιφερειακής ασφάλειας, ειρήνης, συνεργασίας ή συμφωνίας ή πλαισίου αμοιβαίας αναγνώρισης ή μηχανισμούς λογοδοσίας που σχετίζονται με τα Δυτικά Βαλκάνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης