Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Σε αναζήτηση ευρωπαϊκής στήριξης ο Erdogan - Η… σκληρή στάση των ΗΠΑ αλλάζει την πολιτική της Τουρκίας

Σε αναζήτηση ευρωπαϊκής στήριξης ο Erdogan - Η… σκληρή στάση των ΗΠΑ αλλάζει την πολιτική της Τουρκίας

O Erdogan βλέπει Merkel, Biden, Johnson και... Μητσοτάκη στο ΝΑΤΟ (14/6) - Στο τραπέζι και συνάντηση με Macron

Σχετικά Άρθρα

Διπλωματικός πυρετός επικρατεί στην Αθήνα καθώς το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στο κομβικό ραντεβού του Αμερικανού προέδρου J. Biden με τον Τούρκο ομόλογό του T. Erdogan.
Ο υπουργός Εξωτερικών A. Blinken διαβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος Biden θα θέσει ευθέως στον Erdogan το θέμα των τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο, στις οποίες περιλαμβάνονται οι τουρκικές προκλήσεις κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.
Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, R. Menendez, ο Blinken δήλωσε ότι ενστερνίζεται τις ανησυχίες του γερουσιαστή για τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου από την Άγκυρα και χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες «βαθύτατα προβληματικές».
Παράλληλα ο γερουσιαστής Menendez κατέθεσε νομοσχέδιο για την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Αθήνας.
Ο τίτλος αυτού είναι «Νόμος περί άμυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας 2021».
Σύμφωνα με αυτό, προβλέπεται η άμεση παράδοση εξοπλισμών στη χώρα μας, στο πλαίσιο νέας αμυντικής συμφωνίας, αλλά και η άμεση προμήθεια της Ελλάδας με F-35 εφόσον υπάρξει σχετικό αίτημα.
Τι σημαίνει ακριβώς αυτό; Σε περίπτωση που η Αθήνα πράγματι προχωρήσει σε παραγγελία των μαχητικών, αυτά θα παραδοθούν δίχως καθυστέρηση.
Πρόκειται και για τα F-35 που προορίζονταν αρχικά για την Άγκυρα.
Θυμίζουμε ότι η Τουρκία είχε παραγγείλει περισσότερα από 100 μαχητικά και έφτιαχνε ανταλλακτικά για την παραγωγή τους, αλλά απομακρύνθηκε από το πρόγραμμα το 2019 αφότου αποφάσισε να αγοράσει τους S-400 από τη Ρωσία.
Ακόμα και σήμερα αυτό παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον.
Από την πλευρά του ο T. Erdogan, την ώρα που η στάση της Ουάσιγκτον παραμένει προς το παρόν «ψυχρή» ρίχνει… άγκυρες σε Γερμανία και Γαλλία.
Ειδικότερα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 14 Ιουνίου, ο Erdogan θα έχει συναντήσεις με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel, αλλά και τον Βρετανό πρωθυπουργό, Boris Johnson,  ενώ δεν αποκλείεται και μια συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, Emmanuel Macron.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η πολιτική των ΗΠΑ για τους S 400 στην Τουρκία δεν έχει αλλάξει

Η απόκτηση των S-400 από την Τουρκία αντιβαίνει άμεσα στις νατοϊκές της δεσμεύσεις, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της στρατιωτικής τεχνολογίας και του προσωπικού των ΗΠΑ και της Συμμαχίας και υπονομεύει τη συνοχή και τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ, τονίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει» σημείωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχετικά με το ζήτημα της παραμονής του ρωσικού συστήματος S-400 στην Τουρκία.
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ρωτήθηκε από την ιστοσελίδα Hellas Journal για τα δημοσιεύματα που θέλουν τις ΗΠΑ να έχουν καταθέσει συμβιβαστική πρόταση με τεχνικό χαρακτήρα για την άρση του αδιεξόδου.
«Η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει.
Προτρέπουμε την Τουρκία να εγκαταλείψει το σύστημα S-400.
Η απόκτηση των S-400 από την Τουρκία αντιβαίνει άμεσα στις νατοϊκές της δεσμεύσεις, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της στρατιωτικής τεχνολογίας και του προσωπικού των ΗΠΑ και της Συμμαχίας και υπονομεύει τη συνοχή και τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα εν λόγω δημοσιεύματα, η Ουάσιγκτον εμφανίζεται έτοιμη να αποδεχτεί την παραμονή των S-400 στην Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι η Άγκυρα θα δεσμευτεί γραπτώς ότι δεν θα ενεργοποιήσει ποτέ το ρωσικό σύστημα και ότι θα αποδεχθεί στελέχη του αμερικανικού Πενταγώνου να ελέγχουν την εφαρμογή της συμφωνίας.

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

Οι Biden και Erdogan θα έχουν την πρώτη δια ζώσης συνάντηση από τότε που ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέλαβε τα καθήκοντά του, και η ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνει την Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία, το Αφγανιστάν, καθώς «σημαντικές διαφορές» που υφίστανται μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας, δήλωσε την Δευτέρα (7/6/2021) ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Jake Sullivan.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, σε συνέντευξη στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό TRT Haber, σημείωσε ότι δεν είναι εύκολο για την Τουρκία και τις ΗΠΑ να οικοδομήσουν συνεργασία, καθώς παραμένουν διαφωνίες επί σειρά θεμάτων, προσθέτοντας ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να λάβουν αμοιβαία μέτρα για να βελτιώσουν τις τεταμένες μεταξύ τους σχέσεις.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ απέφευγε ακόμα και την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο, αν και ο τελευταίος την είχε επιδιώξει με αφορμή την εκλογή Biden. Αντιθέτως, ο Biden επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Erdogan για να τον ενημερώσει ότι θα αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Οι διαφορές Τουρκίας με Γαλλία

Άγκυρα και Παρίσι είχαν βρεθεί σε τροχιά σύγκρουσης για σειρά ζητημάτων τους τελευταίους μήνες, μεταξύ άλλων για τη Λιβύη, τη Συρία και τους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας και ο Γάλλος ομόλογός του έχουν ανταλλάξει φραστικά πυρά αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες.
Ωστόσο, ο Cavusoglu δήλωσε στο TRT ότι οι διαφορές ανάμεσα στην Τουρκία και τη Γαλλία με επίκεντρο τη Λιβύη έχουν αμβλυνθεί από την ημέρα που ορκίστηκε η νέα λιβυκή κυβέρνηση.
Όπως επεσήμανε ο ίδιος, η Γαλλία έχει διάθεση συνεργασίας με την Τουρκία στην Αφρική καθώς οι διαφορές τους αμβλύνονται, ενώ οι διμερείς σχέσεις θα συζητηθούν αναλυτικά στη συνάντηση των δύο ηγετών τους στο περιθώριο της συνόδου του NATO την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι σχέσεις Erdogan με Merkel

Όσον αφορά τις σχέσεις Erdogan με Merkel μόνο... προβληματικές δεν είναι.
Άλλωστε, το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν θα συμμετέχει -για δεύτερη φορά- στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, σε αντίθεση με την Τουρκία που θα είναι πάρουσα, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Πρόκειται για μια εξέλιξη που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της ελληνικής πλευράς που δεν φαίνεται να πείθεται από τις δικαιολογίες του Βερολίνου, ότι η Ελλάδα αποκλείστηκε διότι προσκλήθηκαν μόνο οι χώρες που είχαν παραστεί και στην πρώτη Διάσκεψη.
Υπενθυμίζεται στην πρώτη Διάσκεψη, το Βερολίνο δεν κάλεσε τη χώρα μας με τη δικαιολογία ότι η συνάντηση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ελληνοτουρκική αντιπαράθεση εξαιτίας της υπογραφής του τουρκο-λιβυκού μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες.
Ενδεικτικό της δοκιμασίας που περνάνε οι σχέσεις Αθήνας και Βερολίνου είναι και το γεγονός ότι -επί του παρόντος τουλάχιστον- δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Τι προβλεπει το νομοσχέδιο Menendez - Δίνει το «πράσινο φως» για να αποκτήσει η Ελλάδα μαχητικά F-35

Το επόμενο βήμα για την περαιτέρω εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Αθήνας φιλοδοξεί να κάνει το νέο αμυντικό νομοσχέδιο που καταθέσαν οι γερουσιαστές Robert Menendez και Marko Rubio.
Το νομοσχέδιο που έχει τίτλο «Νόμος περί άμυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας 2021» φιλοδοξεί να οικοδομήσει πάνω στη δυναμική που δημιούργησε ο νόμος East Med Act και προβλέπει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας αλλά και για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Μεταξύ άλλων εκφράζεται στήριξη στο σχήμα 3+1 και ζητείται η επέκταση του και σε άλλους τομείς συνεργασίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο το αμερικανικό Κογκρέσο εκτιμά ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να βοηθήσει την Ελλάδα να απεξαρτηθεί από τις υφιστάμενες εξαρτήσεις σε ρωσικό εξοπλισμό.
Ως εκ τούτου προβλέπεται η ένταξη της χώρας μας στο European Recapitalization Incentive Program.
Υπό αυτό το πρίσμα, το νομοσχέδιο προβλέπει ετήσια στρατιωτική βοήθεια 25 εκατ. δολαρίων προς τη χώρα μας για την περίοδο μεταξύ 2022 και 2026.
Επιπλέον, το νομοσχέδιο ζητά την έγκριση της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα και προβλέπει τη παροχή δανείων στην Ελλάδα τα οποία θα σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα.

 Τα Επόμενα Βήματα στην Αμυντική Συνεργασία Αθήνας-Ουάσιγκτον σύμφωνα με το νομοσχέδιο

  • Η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένες στην υποστήριξη της ασφάλειας και της ευημερίας της.
  • Η μορφή συνεργασίας 3 + 1 μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών υπήρξε ένα επιτυχημένο φόρουμ συνεργασίας σε ενεργειακά θέματα και θα πρέπει να επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος για τα μέλη του.
  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αυξήσουν και να εμβαθύνουν τις προσπάθειές τους για συνεργασία και υποστήριξη του εκσυγχρονισμού του ελληνικού στρατού.
  • Είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών η Ελλάδα να συνεχίσει τη μετάβαση του στρατιωτικού της εξοπλισμού από οπλικά συστήματα ρωσικής παραγωγής μέσω του ευρωπαϊκού επενδυτικού προγράμματος.
  • Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να συνεχίσει να εμβαθύνει ισχυρές εταιρικές σχέσεις με τον ελληνικό στρατό, ιδίως σε ευκαιρίες συμπαραγωγής με το ελληνικό ναυτικό.
  • Η ναυτική συνεργασία με την Ελλάδα στον κόλπο της Σούδας και την Αλεξανδρούπολη είναι αμοιβαία επωφελής για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας.
  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να υποστηρίξουν την πώληση μαχητικών F-35 στην Ελλάδα για να συμπεριλάβει εκείνα τα αεροσκάφη που παρήχθησαν αλλά δεν παραδόθηκαν ποτέ στην Τουρκία ως αποτέλεσμα του αποκλεισμού της Τουρκίας από το πρόγραμμα λόγω της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400.
  • Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να συνεχίσει να επενδύει στην Ελλάδα μέσω του διεθνούς προγράμματος στρατιωτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (IMET).
  • Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να υποστηρίξει κοινές ασκήσεις συνεργασίας για την ασφάλεια στη θάλασσα με την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης