Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Μπαράζ προκλήσεων από Τουρκία - Akar: Η Ελλάδα είναι επεκτατική χώρα - Πού το πάει η Άγκυρα με Yavuz;

Μπαράζ προκλήσεων από Τουρκία - Akar: Η Ελλάδα είναι επεκτατική χώρα - Πού το πάει η Άγκυρα με Yavuz;
Η Τουρκία τάσσεται υπέρ της επίλυσης όλων των προβλημάτων στην περιοχή και τον κόσμο με βάση το διεθνές δίκαιο και των σχέσεων... καλής γειτονίας, επισήμανε στη συνέντευξή του ο Akar
Σχετικά Άρθρα

Συνέχεια στην εχθρική ρητορική δίνει ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar εναντίον της χώρας μας, την ώρα που ο Recep Tayyip Erdogan είχε ήδη προαναγγείλει (6/6) την έξοδο του γεωτρητικού πλοίου Yavuz στη Μεσόγειο, αφήνοντας στην άκρη για ακόμη φορά, τα «σενάρια» περί επίλυσης των προβλημάτων μέσω του διαλόγου και της καλής γειτονίας με την Ελλάδα.
Ειδικότερα, απαντώντας σε ερωτήσεις της "Hurriyet" έπειτα από την άσκηση "Θαλασσόλυκος 2021" για τις "επεκτατικές τάσεις" της Ελλάδας εναντίον της Τουρκίας, ο H. Akar τόνισε πως "η Ελλάδα μας αποκαλεί επεκτατικούς, αλλά ξεκίνησε το 1821 και φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση. Αυτός που θέλει να επεκταθεί είναι η ίδια.
Όποιος δεν πιστεύει πρέπει να κοιτάξει τον χάρτη της Ελλάδας από το 1821 έως σήμερα"
Παράλληλα, έθεσε εκ νέου θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών αλλά και του ελληνικού εναερίου χώρου επιμένοντας ωστόσο στην αναγκαιότητα του διαλόγου για την επίλυση όλων των προβλημάτων.
«Βλέπουμε το διεθνές δίκαιο.
Τι λέει η Λοζάνη;
Τα νησιά δεν μπορούν να τα στρατιωτικοποιήσουν.
Όμως, βλέπετε ότι τα έχουν στρατιωτικοποιήσει», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Akar σε συνέντευξή του στη Ηurriyet.
«Σε ποιο μέρος του κόσμου υπάρχουν στο ίδιο σημείο χωρικά ύδατα 6 μίλια και εναέριο χώρο 10 μίλια. Σκεφτείτε ένα νησί.
Λένε ότι έχουν 6 μίλια χωρικά ύδατα σε αυτό το νησί.
Αλλά προσπαθούν να δηλώσουν εναέριο χώρο 10 μίλια, στο ίδιο νησί.
Πού υπάρχει δίκαιο και δικαιοσύνη σε αυτό;
Δεν επιτρέπουμε αυτό το τετελεσμένο, δεν υπερασπιζόμαστε τίποτα άλλο από τα δικαιώματά μας» σημείωσε χαρακτηριστικά. 

«Θετική» ατζέντα και διάλογος

Κατά τ' άλλα, η Τουρκία τάσσεται υπέρ της επίλυσης όλων των προβλημάτων στην περιοχή και τον κόσμο με βάση το διεθνές δίκαιο και των σχέσεων καλής γειτονίας, επισήμανε στη συνέντευξή του ο Akar.
«Πιστεύουμε ειλικρινά ότι τα προβλήματα στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου και προσπαθούμε για αυτό» είπε.
Υπενθυμίζοντας ότι για αυτό, πραγματοποιήθηκαν διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα ο Akar πρόσθεσε: «Πάντα θέλουμε να επικεντρωθούμε στη θετική ατζέντα.
Πρέπει τώρα να γίνει κατανοητό ότι η πιο σωστή και ευκολότερη λύση για την ειρήνη και τη σταθερότητα θα είναι δυνατή με σεβασμό των δικαιωμάτων του άλλου και με τις σχέσεις καλής γειτονίας.
«Δεν έχουμε βλέψεις στα εδάφη, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα κανενός.
Όμως, είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατέψουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα στις θάλασσες μας και στη Γαλάζια Πατρίδας μας όπως και στην Κύπρο», επανέλαβε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Μήνυμα Erdogan: Το Yavuz έχει νέα δουλειά στη Μεσόγειο (6/6/2021) 

Στο μεταξύ, την έξοδο του γεωτρητικού πλοίου Yavuz στη Μεσόγειο προανήγγειλε στις 6/6/2021, ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan κατά τη διάρκεια της τελετής για την ανακάλυψη 135 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα
Στη Μεσόγειο θα κάνουμε άλλη κίνηση, το Yavuz θα προχωρήσει στη νέα του δουλειά καθώς σημασία έχει τι λέμε εμείς, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα Sabah.
«Mε τα δικά μας πλοία κάνουμε σεισμικές έρευνες όπως και γεωτρήσεις.
Η απόφαση είναι δική μας», δήλωσε ο Erdogan.
«Tώρα πια με τα δικά μας πλοία κάνουμε σεισμικές έρευνες όπως και γεωτρήσεις .
Κι όταν τα κάνουμε αυτά, δεν αναρωτιόμαστε ''ποιος θα πει τι''.
Διότι από εδώ και πέρα έχει σημασία το τι λέμε εμείς. Η απόφαση είναι δική μας», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.
Το πλοίο μήκους 230 μέτρων και πλάτους 36, βρίσκεται για συντήρηση στο λιμάνι του Tasucu.
«H Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα που η δύναμη της και οι ευθύνες της δεν θα περιορίζονται εντός των συνόρων της.
Θα χτίζει τις γέφυρες από το παρελθόν στο μέλλον και θα συνεχίσουμε να προχωράμε προς το μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Erdogan.

Πού το πάει η Τουρκία 

Η αναφορά ότι το τουρκικό πλοίο γεωτρήσεων Yavuz πρώην Deepsea Metro I που ανήκει Turkish Petroleum Corporation συνολικού μήκους 229,22 μέτρων θα ολοκληρώσει τις εργασίες συντήρησης στο λιμάνι Tasucu της Τουρκίας (ανατολικά της Αττάλειας) και θα συνεχίσει τις εργασίες στην Μεσόγειο… πυροδότησε ανησυχία και προβληματισμό… στην Ελλάδα.
Έως σήμερα γνωρίζαμε ότι η Τουρκία στέλνει ερευνητικά πλοία όπως το Oruc Reis νότια του Καστελόριζου ή το Barbaros στην Κύπρο…
Η Ελλάδα έδειξε τεράστια ανοχή στις έρευνες καθώς το Oruc Reis ερευνούσε επί σχεδόν 100 ημέρες στην ελληνική ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και το Barbaros επίσης σχεδόν 100 ημέρες ερευνούσε την ΑΟΖ της Κύπρου δυτικά – νοτιοδυτικά.
Η αποστολή του Yavuz καθώς είναι πλοίο – τρυπάνι προκάλεσε αναστάτωση.
Να σημειωθεί ότι έχει διεξάγει έρευνες στο Block 6 της Κυπριακής ΑΟΖ και το πιθανότερο σενάριο είναι να συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ χωρίς να αποκλείεται και ειδική αποστολή στην ΑΟΖ Τουρκίας με Λιβύη αλλά προς την πλευρά της Λιβύης.
89244c81030e9aa7e26d9940b4ccfde0_XL.jpg
Η Τουρκία δηλώνει ότι δεν θα εγκαταλείψει την στρατηγική της να αποκτήσει πρόσβαση στην Μεσόγειο και στον πυθμένα της
Η Τουρκία, όπως το ανέφερε ο τούρκος Πρόεδρος Erdogan στον έλληνα υπουργό εξωτερικών Νίκο Δένδια και το επανέλαβε και ο υπουργός εξωτερικών Cavusoglu θα συνεχίσει να διεκδικεί πρόσβαση στην Μεσόγειο και στον πυθμένα.
Η Τουρκία δεν θα περιοριστεί μόνο στις σεισμογραφικές έρευνες τρισδιάστατης ή διάστατης απεικόνισης αλλά θα επιχειρήσει να τρυπήσει το θαλάσσιο υπέδαφος, το πιθανότερο σενάριο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.
Το βασικό στοιχείο είναι ότι η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί έκπληξη καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε ενημερώσει την ελληνική πλευρά.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης