Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Cavusoglu: Η Τουρκία και η Γαλλία είναι και θα παραμείνουν δύο φιλικές και συμμαχικές χώρες

Cavusoglu: Η Τουρκία και η Γαλλία είναι και θα παραμείνουν δύο φιλικές και συμμαχικές χώρες
Η Άγκυρα έχει πολλαπλασιάσει από τις αρχές του έτους τις κινήσεις της προς τους δυτικούς και περιφερειακούς της συμμάχους
Σχετικά Άρθρα

Έμμεσο μήνυμα προς την Ελλάδα απευθύνει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, με άρθρο του στη γαλλική εφημερίδα L' Opinion.
Ειδικότερα, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, έχει εκφράσει ανοιχτά τη στήριξη του στην Ελλάδα όσο αφορά την ένταση με την Τουρκία, ο Cavusoglu υποστηρίζει ότι η Τουρκία και η Γαλλία θα παραμείνουν δύο φιλικές και συμμαχικές χώρες.
Ο Cavusoglu αναφέρει ότι οι δυο χώρες μοιράζονται τις ίδιες προτεραιότητες σε πολλά σημαντικά θέματα στη Συρία όπως η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και η ανάγκη για πρόοδο στην πολιτική διαδικασία.
Παράλληλα, αναφέρει ότι η Τουρκία είναι ανοιχτή σε διάλογο με τη Γαλλία ώστε να βρεθούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος στη Λιβύη, η σταθερότητα της οποίας επηρεάζει ολόκληρη την περιοχή.

Οι... διαφωνίες με την Ελλάδα

Όσον αφορά την ελληνοτουρκική ένταση, ο Cavusoglu επισημαίνει ότι «οι διαφωνίες μας με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν πλέον αντικείμενο ενός ψύχραιμου διαλόγου με την Αθήνα στο πλαίσιο διαφόρων μηχανισμών» ενώ τόνισε ότι η Τουρκία δεν είχε ποτέ επεκτατικές βλέψεις, «και ο διάλογος με την Ελλάδα το επιβεβαιώνει».
Σχετικά με το Κυπριακό αναφέρει ότι η Τουρκία θα στηρίξει τις προσπάθειες των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων σε περίπτωση που συμφωνήσουν στους στόχους των διαπραγματεύσεων».

Οι S-400 και η παρενόχληση γαλλικής φρεγάτας

Όσον αφορά την προμήθεια του ρωσικού συστήματος S-400, ο Τούρκος υπουργός τόνισε ότι δεν συνιστούν κανέναν κίνδυνο για το ΝΑΤΟ και όχι η χώρα του είναι αποφασισμένη να εξετάσει το ζήτημα σε ρεαλιστική βάση και μέσω εποικοδομητικού διαλόγου.
Όσον αφορά τα περί παρενόχλησης γαλλικής φρεγάτας, ο Cavusoglu είπε «Στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, τα στοιχεία που παρείχαμε επιβεβαίωσαν ότι η Τουρκία δεν είχε λάβει εχθρική δράση εναντίον οποιουδήποτε συμμαχικού πλοίου, σε αντίθεση με αυτό που είχε υποστήριξε για τη φρεγάτα Courbet».

Η Τουρκία στο πλευρό της Γαλλίας

Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις, ο Cavusoglu δήλωσε ότι η Τουρκία θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Γαλλίας για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης, αλλά ταυτόχρονα και για την εξάλειψη της Ισλαμοφοβίας καθώς και των προκλήσεων και των διακρίσεων σε βάρος των Μουσουλμάνων, σημειώνει ο υπουργός και προσθέτει τα παρακάτω: «Η Τουρκία και η Γαλλία είναι και θα παραμείνουν δύο φιλικές και συμμαχικές χώρες.
Για μην πληγεί αυτή η σχέση φιλίας στην οποία είμαστε ειλικρινά αφοσιωμένοι, δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε παρεξηγήσεις».

Η επίσκεψη Cavusoglu στη Γαλλία

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών πραγματοποιεί από χθες (6/6/2021) διήμερη επίσκεψη στη Γαλλία.
Η επίσκεψη αυτή γίνεται έπειτα από μήνες εντάσεων ανάμεσα στις δύο χώρες για θέματα, όπως η Λιβύη, η Συρία, η ανατολική Μεσόγειος ή ακόμη η επίθεση του Παρισιού κατά της τουρκικής επιρροής στο Ισλάμ στη Γαλλία, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Τον περσινό Οκτώβριο, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, είχε αμφισβητήσει την «ψυχική υγεία» του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron, κατηγορώντας τον ότι διεξάγει μια «εκστρατεία μίσους» κατά του Ισλάμ, επειδή είχε υπερασπιστεί το δικαίωμα στα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ και για τις δηλώσεις του κατά του ισλαμιστικού «αυτονομισμού» στη Γαλλία.
Σε μια ένδειξη άμβλυνσης, οι δύο πρόεδροι είχαν τον Μάρτιο συνομιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης.
Η Άγκυρα έχει πολλαπλασιάσει από τις αρχές του έτους τις κινήσεις της προς τους δυτικούς και περιφερειακούς της συμμάχους για να εξέλθει από την αυξανόμενη απομόνωσή της στο περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, καταλήγει το τηλεγράφημα του AFP.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης