Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Έντονη διπλωματική κινητικότητα για την Τουρκία, με ελληνικό ενδιαφέρον

Έντονη διπλωματική κινητικότητα για την Τουρκία, με ελληνικό ενδιαφέρον
Κρίσιμος μήνας ο Ιούνιος για τη διπλωματία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου
Σχετικά Άρθρα

Σε μία περίοδο έντονης διπλωματίας εισέρχεται η Τουρκία, από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης μεταξύ του Recep Tayyip Erdogan και του Αμερικανού ομολόγου του Joe Biden στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου, ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να του μεταφέρει τις θέσεις του για το PKK και τον αρχηγό της FETO Fetullah Gülen, την έκδοση του οποίου θέλει διακαώς η Τουρκία.
Η συζήτηση θα γίνει πάντως υπό τη βαριά σκιά της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, όπως σημειώνει η Daily Sabah.
Όσον αφορά στη θετική ατζέντα, αναμένεται επίσης να συζητηθεί η οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρώ ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πέντε συναντήσεις με τουρκικό ενδιαφέρον

Εκτός από την κρίσιμη συνάντηση Biden – Erdogan θα πραγματοποιηθούν πριν από τα τέλη Ιουνίου άλλες πέντε συναντήσεις. που σχετίζονται με το μέλλον της Άγκυρας και τις σχέσεις της με τους συμμάχους της, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Biden θα συναντηθεί με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες στις 15 Ιουνίου, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Erdogan.
Στη συνάντηση με τους ηγέτες της ΕΕ, ο Biden αναμένεται να συζητήσει για την Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις με την Τουρκία, βάσει των αποτελεσμάτων της συνάντησής του με τον Erdogan.
Στη συνέχεια ο Biden θα ταξιδέψει στη Γενεύη στις 16 Ιουνίου για να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.

Το Φόρουμ της Αττάλειας

Εν τω μεταξύ, η καρδιά της εξωτερικής πολιτικής θα χτυπήσει στο Φόρουμ διπλωματίας της Αττάλειας, το οποίο δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί το 2020 λόγω της πανδημίας.
Ο Erdogan θα κηρύξει την έναρξη του φόρουμ με ομιλία του, στην οποία αναμένεται να παρευρεθούν συμμετέχοντες από περισσότερες από 40 χώρες, η πλειονότητα των οποίων αρχηγοί κρατών ή υπουργοί Εξωτερικών.
Το φόρουμ περιλαμβάνει μια ποικιλία θεμάτων, όπως προσφυγικό, θέματα Βαλκανίων, διατλαντικές σχέσεις και τρομοκρατία.

Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη

Θα υπάρξει επίσης σύνοδος σχετικά με την πρόταση της Τουρκίας για τη Διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου, που αφορά άμεσα και την Ελλάδα.
Μετά το πρώτο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, το δεύτερο συνέδριο για τη Λιβύη θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιουνίου στο Βερολίνο.
Η Άγκυρα υποστηρίζει πως θα συνεχίσει να συμβάλλει στη σταθερότητα στη Λιβύη κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, στις οποίες αναμένεται να κυριαρχήσουν στην ημερήσια διάταξη οι γενικές εκλογές και η απόσυρση ξένων δυνάμεων από τη χώρα.
Η Γερμανία και ο ΟΗΕ σκοπεύουν να διοργανώσουν διάσκεψη για τη Λιβύη, που στοχεύει στην ένωση δυνάμεων με συμφέροντα στη χώρα της Βόρειας Αφρικής και στη μεταβατική κυβέρνησή της.
Η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε στο συνέδριο από τη Γερμανία.
Η ημερήσια διάταξη της διάσκεψης της 23ης Ιουνίου περιλαμβάνει συζητήσεις σχετικά με τις προετοιμασίες για τις εκλογές του Δεκεμβρίου και την απόσυρση ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη.
Η συνάντηση του Βερολίνου θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και θα αποτιμήσει τη διάσκεψη του Ιανουαρίου 2020, όπου οι ηγέτες συμφώνησαν να σεβαστούν το εμπάργκο όπλων για τη Λιβύη και την εκεχειρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης