Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τουρκία και Ελλάδα επιτέλους σε ελπιδοφόρο σταυροδρόμι – Το ΝΑΤΟ στηρίζει Τουρκία και ο Erdogan βλέπει Biden 14/6

Τουρκία και Ελλάδα επιτέλους σε ελπιδοφόρο σταυροδρόμι – Το ΝΑΤΟ στηρίζει Τουρκία και ο Erdogan βλέπει Biden 14/6
Υπό όρους οι σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά...
Σχετικά Άρθρα

Η Τουρκία και η Ελλάδα επιτέλους βρίσκονται σε ελπιδοφόρο σταυροδρόμι αναφέρει σε ενδιαφέρον άρθρο η Daily Sabah.
Ο άνεμος έχει αλλάξει.
Οι καταιγίδες και τα τσουνάμι φαίνεται να έχουν τελειώσει τουλάχιστον για τώρα.
Οι δύο γείτονες, η Τουρκία και η Ελλάδα, έχουν ανοίξει διαύλους επικοινωνίας και επιδιώκουν συνεργασία.
Νομίζω ότι αυτός είναι ένας λόγος να είμαστε αισιόδοξοι για τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η επίσκεψη στην Αθήνα του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu ήταν πολύ περιεκτική και σημαντική.
Οι δύο χώρες συμφώνησαν σε 25 σημεία για τη βελτίωση των οικονομικών δεσμών.
Ένα άλλο ακόμη πιο σημαντικό σημείο ήταν ότι και οι δύο συμφώνησαν να αναγνωρίσουν ο ένας τον άλλο τους εμβολιασμούς COVID-19.
Αυτό θα ανοίξει τις πόρτες για αμοιβαίο τουρισμό ενεργοποιώντας την κινητικότητα μεταξύ Τουρκίας και ελληνικών νησιών.
Πρέπει να τονιστεί ότι υπάρχει μια πολύ σημαντική τουριστική ροή από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά το καλοκαίρι.
Ο Mevlut Cavusoglu είπε επίσης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Έλληνα ομόλογό του ότι «τώρα έχουμε αρχίσει να εργαζόμαστε σε συγκεκριμένα έργα με επίκεντρο την κατανόηση». Έχουμε επιτύχει συναίνεση για 25 θέματα.
«Αυτό δείχνει ότι η αμοιβαία κατανόηση και ο διάλογος αντικατέστησαν την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών».
Οι διαφορές παραμένουν, αλλά υπάρχει ένα σημάδι καλής θέλησης και από τις δύο πλευρές για να ξεπεραστούν τα υπάρχοντα προβλήματα.
Ζητήματα όπως αυτά μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας δεν επιλύονται εν μία νυκτί, χρειάζονται μεγάλο χρονικό διάστημα για να επιλυθούν πλήρως.
Έτσι προς το παρόν, εάν το επιτρέπει η πολιτική βούληση, η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να μάθουν να ζουν με τα τρέχοντα ζητήματα.
Το κύριο πρόβλημα είναι η συμμετοχή εξωτερικών παραγόντων όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η εμπλοκή τους περιπλέκει τα ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.
Ωστόσο, είναι δύσκολο να κρατήσουμε τις μεγάλες χώρες από αυτά τα πλούσια νερά της Ανατολικής Μεσογείου αναφέρει η Daily Sabah.
Ωστόσο, όπως δήλωσε και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, «υπάρχει μια προσπάθεια να ξεκινήσουν υγιείς διαπραγματεύσεις και αν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σταδιακά προς την εξομάλυνση με τον χρόνο»
Ζούμε στον ίδιο κόσμο.
Υπάρχουν λοιπόν δύο επιλογές: να είσαι καλός γείτονας ή κακός. Νομίζω ότι η πρώτη είναι πολύ καλύτερη επιλογή και για τις δύο χώρες.

Το ΝΑΤΟ στηρίζει την Τουρκία

Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Τουρκία για να διατηρήσει τη σταθερότητα στα νότια σύνορα της Βορειοατλαντικής Ένωσης, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Jens Stoltenberg.
Τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος, ο Jens Stoltenberg είπε ότι η Τουρκία είναι το μόνο κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ που συνορεύει με το Ιράκ και τη Συρία.
Σημείωσε ότι οι υποδομές και τα αεροδρόμια της Τουρκίας διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των τρομοκρατών της Daesh.
«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Τουρκία-κράτος μέλος του ΝΑΤΟ για να σταθεροποιήσουμε τις νότιες περιοχές μας», δήλωσε ο Jens Stoltenberg.
Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ τόνισε επίσης τον στρατηγικό ρόλο της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης.
Όσον αφορά τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Jens Stoltenberg είπε ότι το ΝΑΤΟ ενήργησε ως μεσολαβητής δημιουργώντας έναν μηχανισμό, ενώ χαιρετίζει την αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.
Η Ελλάδα και η Τουρκία βρίσκονται σε αντιπαράθεση για δεκαετίες για μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των εδαφικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, των θαλάσσιων και αεροπορικών συνόρων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Τι επιδιώκει η Τουρκία από την συνάντηση Erdogan με Biden

Πριν από την επικείμενη συνάντηση του αμερικανού Προέδρου Biden με τον Τούρκο Πρόεδρο Erdogan στις 14 Ιουνίου, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Τουρκικού Κοινοβουλίου υπογράμμισε τη δέσμευση της Τουρκίας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ

Το ζήτημα S-400 έχει τελειώσει για την Τουρκία, δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Τουρκικού Κοινοβουλίου, Akif Kılıc, αναφέροντας ότι οι σχέσεις της χώρας με τη Ρωσία δεν αποτελούν εναλλακτική λύση για τους δεσμούς της με τις Ηνωμένες Πολιτείες ή το ΝΑΤΟ.
Το ζήτημα των S-400 αναμένεται να είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της συνάντησης Biden και Erdogan.
Το βήμα για τους S-400 έχει γίνει, δεν θα αλλάξει, αναφέρει η τουρκική πλευρά.
«Λόγω της στάσης ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ ή των συμμάχων μας που δεν ήταν δίπλα μας και δεν μας υποστήριξαν επαρκώς, πήραμε τη δική μας απόφαση.
Γιατί το κάναμε αυτό;
Για τη δική μας ασφάλεια.
Το κάναμε χωρίς να παραμερίζουμε οποιαδήποτε διεθνή συμφωνία» ανέφερε ο Kilic.

Ο υπουργός Εξωτερικών Mevlut Çavusoglu δήλωσε επίσης πρόσφατα ότι δεν είναι δυνατόν για την Τουρκία να αποδεχθεί την πρόταση άλλων χωρών να μην ενεργοποιήσουν τους πυραύλους S-400.
Για την Τουρκία δεν παραβιάστηκαν οι κανόνες του ΝΑΤΟ με την αγορά των πυραύλων S 400 και ότι άλλα μέλη του ΝΑΤΟ είχαν επίσης αγοράσει αμυντικά συστήματα ρωσικής προέλευσης στο παρελθόν»

Οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ ήταν τεταμένες το 2019 λόγω της απόκτησης του προηγμένου ρωσικού συστήματος άμυνας S-400.
Οι ΗΠΑ ως απάντηση μπλόκαραν την Τουρκία από το πρόγραμμα jet F-35 Lightning II.
Οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι το σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τη Ρωσία διαβαθμισμένων πληροφοριών για τα αεροσκάφη Lockheed Martin F-35 και ότι είναι ασυμβίβαστο με τα συστήματα του ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία, ωστόσο, επιμένει ότι το S-400 δεν θα ενσωματωθεί στα συστήματα του ΝΑΤΟ και δεν θα αποτελέσει απειλή για τη συμμαχία.
Οι ΗΠΑ τον Δεκέμβριο 2020 αποφάσισαν να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά.
Είναι η πρώτη φορά που ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ τιμωρείται για την αγορά ρωσικών όπλων.
Ωστόσο, το ρωσικό σύστημα S-300 έχει πωληθεί σε 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ όπως η Βουλγαρία, η Ελλάδα και η Σλοβακία.
Το σύστημα S-300, που ολοκληρώθηκε το 1978, έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει από αεροπορικές επιθέσεις μικρής και μεσαίας εμβέλειας και θεωρείται ένα από τα ισχυρότερα συστήματα άμυνας στον κόσμο.
Το 1996, η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία με τη Ρωσία για την αγορά S-300 για ανάπτυξη τους στην Κύπρο.
Αυτοί οι πύραυλοι δεν μπορούσαν να αναπτυχθούν στη νότια Κύπρο ως αποτέλεσμα της τουρκικής πίεσης, αλλά το 1998, μεταφέρθηκαν στην Κρήτη, η στρατηγική σημασία της οποίας αυξάνεται σταθερά.
Η Ελλάδα υπέγραψε νέες συμφωνίες με τη Ρωσία το 1999 και το 2004 για την αγορά συστημάτων αεροπορικής άμυνας μεσαίου και χαμηλού βεληνεκούς TOR-M1 και OSA-AKM (SA-8B).
Αυτά τα ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας αποτελούν επί του παρόντος αναπόσπαστο μέρος του συστήματος αεροπορικής άμυνας της Ελλάδας και έχουν επίσης αναπτυχθεί και στην Κύπρο.

Το ΝΑΤΟ, όπως και οι ΗΠΑ, υποστηρίζουν ότι πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις για τους S-400.
Τον Οκτώβριο 2020, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg επισήμανε ότι εναπόκειται στο κάθε έθνος να αποφασίσει για τους αμυντικούς του μηχανισμούς.
Η Τουρκία υποστηρίζει ότι κατέφυγε στους S-400 επειδή οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να πουλήσουν το πυραυλικό σύστημα Patriot
s400bnn.jpg

Νέα εποχή.. και οι σχέσεις με την Ρωσία

Ο Erdogan δήλωσε πρόσφατα ότι πιστεύει ότι η πρώτη του προσωπική συνάντηση με τον Biden στις 14 Ιουνίου θα σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας εποχής.
«Πιστεύω ότι η συνάντησή μας με τον Biden στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ θα είναι ο προάγγελος μιας νέας εποχής», δήλωσε ο Erdogan.
Η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον διαφωνούν για ορισμένα ζητήματα που έχουν επιδεινώσει τις διμερείς σχέσεις.
Από την αγορά ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 από την Τουρκία έως την υποστήριξη των ΗΠΑ στις κουρδικές οργανώσεις PKK, το YPG.
Εν τω μεταξύ οι καλές σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία δεν υποκαθιστούν τις συμφωνίες της Τουρκίας με τις ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία ακολουθεί τα βήματα της Γερμανίας όπου συνεργάζεται π.χ. με την Ρωσία στο έργο Nord Stream-2.
Δεν είναι η Γερμανία μέλος του ΝΑΤΟ;
Οι ΗΠΑ δεν θέλουν το Nord Stream-2, αλλά η Γερμανία επιμένει.
Η Γερμανία δεν αμφισβητεί το ΝΑΤΟ.
Για την Τουρκία οι σχέσεις με τη Ρωσία δεν αποτελούν εναλλακτική λύση έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών.
Επίσης οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποτελούν εναλλακτική λύση έναντι της Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης