Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τα 2 σενάρια για τη συνάντηση Erdogan με Biden - Daily Sabah: Μαξιμαλιστικές οι απαιτήσεις της Ελλάδας

Τα 2 σενάρια για τη συνάντηση Erdogan με Biden - Daily Sabah: Μαξιμαλιστικές οι απαιτήσεις της Ελλάδας
Στο επόμενο γύρο διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας δεν αναμένονται θετικά βήματα όσον αφορά το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο
Σχετικά Άρθρα

Σε μήνας… ορόσημο αναδεικνύεται ο Ιούνιος για την Τουρκία.
Αρχικά, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, αναμένεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογο του, Joe Biden, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου. Αργότερα τον ίδιο μήνα και συγκεκριμένα στις 24-25 Ιουνίου θα διεξαχθεί η Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με επίκεντρο τις ευρωτουρκικές σχέσεις.
«Κρίνοντας από τις επερχόμενες συναντήσεις, είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι η σχέση της Τουρκίας με τη δυτική συμμαχία θα υποβληθεί σε σημαντική αναθεώρηση» αναφέρεται σε δημοσίευμα της Daily Sabah.
Στο ίδιο δημοσίευμα παρουσιάζονται τα δύο σενάρια για τη συνάντηση Biden και Erdogan στο περιθώριο της Συνόδου στο ΝΑΤΟ, ενώ ασκείται σκληρή κριτική στην Ελλάδα που… κατηγορείται για… μαξιμαλιστικές θέσεις.
Μάλιστα, τονίζεται ότι στον επόμενο γύρο διερευνητικών επαφών, που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα, δύσκολα θα βρεθεί κάποια λύσει για την Κύπρο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
DS.JPG
Με αφορμή τις εξελίξεις του Ιουνίου, η Daily Sabah αναφέρεται με δηκτικό τρόπο και στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.
«Σε αντίθεση με τον Έλληνα ομόλογο του, Νίκο Δένδια, ο οποίος πραγματοποίησε μια "προκλητική" επίσκεψη στην τουρκική πρωτεύουσα τον περασμένο μήνα, ο κορυφαίος διπλωμάτης (σσ. ο Mevlut Cavusoglu) έκανε μια εποικοδομητική επίσκεψη. Τόνισε τη σημασία του "αδιάλειπτου" διαλόγου για την αντιμετώπιση των διμερών διαφωνιών βάσει της "καλής γειτονίας, του Διεθνούς Δικαίου και του αμοιβαίου σεβασμού των δικαιωμάτων και των συμφερόντων"» σχολιάζει ο Τούρκος αρθρογράφος.

Το θέμα των S-400

Ωστόσο, το «αγκάθι» των S-400 παραμένει στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας.
«Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να διαχωρίσουν τις σχέσεις τους και να επικεντρωθούν σε πιθανούς τομείς συνεργασίας, εκτός εάν ο Erdogan και ο Biden αναλάβουν την πρωτοβουλία.
Συγκεκριμένα, οι δύο χώρες θα μπορούσαν να λάβουν θετικά μέτρα σχετικά με το Αφγανιστάν, τη Λιβύη, την ασφάλεια της Ανατολικής Ευρώπης, το μέλλον του ΝΑΤΟ και το διμερές εμπόριο» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Ο Τούρκος αρθρογράφος σχολιάζει ότι «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο του Biden. Ο Erdogan είπε ότι σκοπεύει να "αρχίσει ένα νέο κεφάλαιο" στις διμερείς σχέσεις παρά την αμφιλεγόμενη δήλωση της κυβέρνησης Biden σχετικά με τα γεγονότα του 1915.
Απομένει να δούμε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα αντιδράσει στην κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Erdogan, τον οποίο γνωρίζει εδώ και αρκετό καιρό».

Τα δύο σενάρια

Σύμφωνα με το άρθρο της Daily Sabah, η επικείμενη συνάντηση Biden με Erdogan θα μπορούσε να ακολουθήσει δύο δρόμους.
Πρώτον, ο Biden θα μπορούσε να κάνει μια προσπάθεια για αποκατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ και Τουρκίας, παρά τα «αγκάθια», και να κάνει μια θετική αρχή.
Σε αυτή την περίπτωση, το θέμα των S-400 αλλά και του προγράμματος για τους F-35 θα παραμείνουν ανοιχτά. Ωστόσο, δεν θα επιδεινώσουν τις διμερείς σχέσεις.
Το δεύτερο σενάριο αφορά σε μια διπλωματική συνάντηση, όπου οι δύο πλευρές απλά παρουσιάσουν τις θέσεις αλλά και τις ανησυχίες τους.
«Και οι δύο ηγέτες είναι αρκετά έμπειροι, ώστε να μην μασήσουν τα λόγια τους.
Εάν η συνάντηση ακολουθήσει αυτό τον δρόμο, ο τουρκικό λαός θα συμπεράνει ότι η κυβέρνηση του Biden επιμένει στην αρνητική στάση απέναντι στην Τουρκία.
Στο τέλος, Τουρκία και ΗΠΑ θα έχουν χάσει μια ευκαιρία για αποκατάσταση των σχέσεων τους κατά τη διάρκεια της προεδρίας Biden εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να περιμένουν έως τις τουρκικές εκλογές το 2023» σχολιάζει ο Τούρκος αρθρογράφος.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Στο δημοσίευμα, γίνεται ειδική αναφορά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και στον 63ο γύρο διερευνητικών επαφών που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα.
«Αν και στις συνομιλίες ενδεχομένως να σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά το εμπόριο και τον τουρισμό, δύσκολα θα περίμενε κάποιος θετικά βήματα όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα, το Αιγαίο, την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Η ελληνική κυβέρνηση αν και ικανοποίησε την απαίτηση της ΕΕ για συνέχιση του διαλόγου, δεν θα σταματήσει τα επιβάλλει τις μαξιμαλιστικές θέσεις της στο μπλοκ.
Η τρέχουσα αποκλιμάκωση σχεδιάστηκε απλώς για να ενισχύσει τη θέση της στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Δυστυχώς, η ΕΕ και οι ΗΠΑ παραπλανούν την Ελλάδα με την μεροληπτική τους μεταχείριση.
Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από τα προληπτικά βήματα εξωτερικής πολιτικής της τα τελευταία πέντε ή έξι χρόνια.
Ούτε οι Τούρκοι θα εγκαταλείψουν τα εθνικά τους συμφέροντα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, που καταλήγει ως εξής: «οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι ο μόνος τρόπος για μια win-win κατάσταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης