Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τα βλέμματα στραμμένα στη συνάντηση Erdogan με Biden (14/6) - Ορόσημο ο Ιούνιος για την Τουρκία

Τα βλέμματα στραμμένα στη συνάντηση Erdogan με Biden (14/6) - Ορόσημο ο Ιούνιος για την Τουρκία
Οι πρόεδροι ΗΠΑ και Τουρκίας θα συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου

Στην επικείμενη συνάντηση Erdogan - Biden στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου είναι στραμμένο το βλέμμα της Τουρκίας.
«Δεν αποτελεί μυστικό ότι οι σχέσεις των δυο χωρών είχαν δύσκολο ξεκίνημα, καθώς ο Biden αναφέρθηκε στα γεγονότα του 1915 ως "γενοκτονία" αμέσως μετά την πρώτη επικοινωνία που είχε με τον Erdogan.
Η αντίδραση της Άγκυρας στην στήριξη που προσφέρουν οι ΗΠΑ για τις επιθέσεις του Ισραήλ στο Τέμενος Αλ Άκσα και τη Γάζα (στο όνομα της αυτοάμυνας) ενέτεινε τις πιέσεις στις διμερείς σχέσεις» σχολιάζει η Daily Sabah.
Όπως σχολιάζει ο Τούρκος αρθρογράφος, είναι σαφές πως και οι δύο πλευρές «έχουν μια δύσκολη δουλειά, δεδομένου ότι χρόνια ζητήματα -όπως διαφωνίες σχετικά με το σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400, το πρόγραμμα για τα F-35, η οργάνωση FETÖ και η τρομοκρατική οργάνωση PKK / YPG - αποτελούν για το κλίμα στη συνάντηση των δύο ηγετών».
Από την πλευρά του, ο Erdogan επαναλαμβάνει συχνά τη δέσμευσή του για εξομάλυνση της εξωτερικής πολιτικής και μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό.
Έχει επίσης πει πολλές φορές ότι ελπίζει να ξεκινήσει «ένα νέο κεφάλαιο» με τις ΗΠΑ υπό τον Biden.
Πιο πρόσφατα, σε μια τηλεδιάσκεψη με στελέχη 26 εταιρειών των ΗΠΑ, ο Erdogan τόνισε τη σημασία της «συνεργασίας ευρέος φάσματος» και «μιας πολυδιάστατης συμμαχίας» που χρονολογείται εδώ και πολλά χρόνια λέγοντας, «ότι η δήλωση του προέδρου Biden για το 1915 επιβάρυνε τη σχέση των δύο χωρών.
Αλλά είμαι πεπεισμένος ότι η επερχόμενη συνάντησή μας με τον πρόεδρο Biden στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ θα είναι ο προάγγελος μιας νέας εποχής».
Στον αντίποδα, η κυβέρνηση του Biden εξακολουθεί να βλέπει το ζήτημα S-400 ως το κύριο εμπόδιο στην αποκατάσταση της διμερούς σχέσης.

Ορόσημο ο Ιούνιος

Σύμφωνα με τον Τούρκο αρθρογράφο, το κλίμα στην επικείμενη συνάντηση Erdogan - Biden θα δώσει τον τόνο για τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και την ΕΕ για τα επόμενα δύο χρόνια.
Άλλωστε, οι αξιωματούχοι της ΕΕ ανέμεναν την απόφαση των ΗΠΑ όσον αφορά την Τουρκία.
Ωστόσο, -σύμφωνα με την Daily Sabah- η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου στις 19 Μαΐου για πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία δεν ήταν συμβατή με τη «θετική ατζέντα» που δήλωσαν δημοσίως οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
«Η πρόθεση του Biden για καταστήσει το ΝΑΤΟ πιο ενεργό δημιουργεί μια ευκαιρία για την αποκατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας.
Η Τουρκία τυγχάνει να είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ -μετά τις ΗΠΑ- όσον αφορά τις σχέσεις του οργανισμού με τη Ρωσία» αναφέρει η Daily Sabah.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση του Biden προσπαθεί να μειώσει τις εντάσεις με τη Ρωσία, εν όψει της συνάντησης του προέδρου των ΗΠΑ στις 15 Ιουνίου με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin.
«Αυτή η προσέγγιση, που αποσκοπεί στο να εμποδίσει τη Ρωσία να πλησιάσει την Κίνα, τον πραγματικό αντίπαλο της Ουάσιγκτον, είναι απίθανο να αποφέρει ριζικά αποτελέσματα.
Αντ' αυτού, η κλιματική αλλαγή και η καταπολέμηση του κορωνοϊού μπορεί να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας.
Ωστόσο, η χαλάρωση μπορεί επίσης να αποκλιμακώσει τις εντάσεις μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Capture_40.JPG
Σύμφωνα, όμως, με τη Daily Sabah, πεδία συμφωνίας μεταξύ Biden και Putin ενδέχεται επίσης να επηρεάσουν την ισορροπία ισχύος μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Ρώσοι έχουν εκφράσει ανοιχτά τη δυσαρέσκειά τους για την αμυντική συνεργασία της Τουρκίας με την Ουκρανία (Κριμαία) και την Πολωνία.
Ωστόσο, η διασφάλιση της ασφάλειας των εθνών της Ανατολικής Ευρώπης και η επιρροή της Ρωσίας ενισχύει τη θέση της Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης