Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Daily Sabah: Με θετική ατζέντα επισκέπτεται την Ελλάδα ο Mevlut Cavusoglu

Daily Sabah: Με θετική ατζέντα επισκέπτεται την Ελλάδα ο Mevlut Cavusoglu
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε, πως στοχεύει να θέσει μία θετική ατζέντα στη συνάντηση που θα έχει με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις 31/5
Σχετικά Άρθρα

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu βρίσκεται για διήμερη επίσκεψη στη γειτονική Ελλάδα με πρόθεση να θέσει μία θετική ατζέντα ζητημάτων εν μέσω εντάσεων για την Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό και τα δικαιώματα της «τουρκικής» μειονότητας στη Δυτική Θράκη, γράφει η τουρκική εφημερίδα Daily Sabah.
«Στην Ελλάδα για να συναντηθώ με μέλη της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και να συζητήσουμε οι διμερείς μας σχέσεις», ανέφερε ο Cavusoglu κατά την άφιξή του.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε, πως στοχεύει να θέσει μία θετική ατζέντα στη συνάντηση που θα έχει με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τη Δευτέρα (31/5).
Κατά τη συνάντησή του με μουφτήδες της τουρκικής κοινότητας στη Θράκη, ο Cavusoglu ενημερώθηκε για την κατάσταση της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα.
Eπισκέφθηκε ένα τουρκικό σχολείο, χωριά και τοπική κοινότητα στην περιοχή και μίλησε με εκπροσώπους της «τουρκικής» μειονότητας.

Τα δικαιώματα της μειονότητας

Τόνισε, πως η Τουρκία θα στέκεται πάντα αποφασιστικά στο πλευρό της τουρκικής μειονότητας στον αγώνα της για δικαιώματά και υπογράμμισε για άλλη μια φορά την ισχυρή υποστήριξή της Άγκυρας.
Αν και η επίσκεψη του Cavusoglu στοχεύει στην καθιέρωση θετικής ατζέντας, τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης επέκριναν την απόφασή του να επισκεφθεί την περιοχή της Δυτικής Θράκης πριν από την Αθήνα, υποστηρίζοντας πως η ιδιωτική επίσκεψη είναι «αιτία έντασης πριν από το επίσημο πρόγραμμα», αναφέρει η τουρκική εφημερίδα.
Μετά την κλιμάκωση των εντάσεων το 2020, οι δύο χώρες προσπάθησαν να βελτιώσουν σταδιακά τις σχέσεις τους και ο Δένδιας επισκέφθηκε την Τουρκία στα μέσα Απριλίου για συνομιλίες με τον Cavusoglu.
Κατά την επίσκεψη του Δένδια στην Τουρκία, οι υπουργοί Εξωτερικών παραχώρησαν κοινή συνέντευξη τύπου.
Η συνέντευξη τύπου ξεκίνησε με συμβιβαστικές παρατηρήσεις από τον Cavusoglu, ο οποίος επαίνεσε τον «πολύ θετικό διάλογο» που είχαν και οι δύο στην τουρκική πρωτεύουσα, γράφει η Daily Sabah, που επικρίνει τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών για υψηλούς τόνους σε μία σειρά θεμάτων, όπως οι τουρκικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, το μεταναστευτικό και την ελληνική μειονότητα στην Τουρκία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης