Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Μήνυμα Erdogan στους Κεμαλιστές - Εγκαινιάζει τζαμί στην πλατεία Ταξίμ

Μήνυμα Erdogan στους Κεμαλιστές - Εγκαινιάζει τζαμί στην πλατεία Ταξίμ

Στην πλατεία όπου εγκαινιάζεται το τζαμί, υπάρχει ένα μικρό μνημείο για τον Κεμάλ

Σε μια κίνηση ισχυρού συμβολισμού προχωρά ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, τώρα εγκαινιάζει τζαμί στην πλατεία Ταξίμ.
Το αξιοσημείωτο είναι το μέχρι στιγμής δεν υπήρχε μουσουλμανικό τέμενος στην εν λόγω πλατεία αλλά μόνο ένα μικρό μνημείο για τον Mustafa Kemal Ataturk.
Ο λόγος είναι -όπως μετέδωσε ο Σκάι- ότι οι Κεμαλιστές στρατηγοί της χώρας δεν ήθελαν στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης -και συγκεκριμένα σε μία τόσο γνωστή πλατεία- να υπάρχει το σύμβολο του Ισλάμ σε μία προσπάθεια να δείξει η Τουρκία το ανεξίθρησκο πρόσωπό της.
Άλλη άποψη λέει ότι στην περιοχή υπάρχουν εκκλησίες, ενώ δεν υπάρχει τζαμί. Μάλιστα, από τη μέρα που ανέλαβε δήμαρχος ο Erdogan το 1994 έλεγε ότι «εγώ θα κτίσω τζαμί στην Ταξίμ».
Πάντως, δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο το γεγονός ότι ο Erdogan εγκαινιάζει το τζαμί σήμερα 28 Μαΐου, την ημέρα που άρχισαν τα επεισόδια στην πλατεία Γκεζί το 2013.

 


Το τζαμί

Συγκριτικά, το μνημείο του Kemal είναι πολύ μικρό, ενώ το τζαμί πολύ μεγάλο, χωρητικότητας 2.500 ατόμων με τον Τούρκο πρόεδρο να δείχνει ότι αλλάζει η Τουρκία.
Το τζαμί, όπως αναφέρει το CNN Turk, έχει τέσσερις πόρτες εισόδου, συμπεριλαμβανομένης της κύριας εισόδου, θα έχει διάμετρο 12 μέτρα, μήκος 20 μέτρα και 60 φωτεινούς πολυελαίους.
Η κύρια πόρτα εισόδου του τζαμιού είναι κατασκευασμένη από ατσάλι.
Η κύρια πύλη έχει μήκος 7 μέτρα και πλάτος 3 μέτρα 10 εκατοστά.
Για το τζαμί υφάνθηκε στην Μανίσα ένα ειδικό χαλί από τρίχωμα καμήλας.

www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης