Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Χαστούκι σε Erdogan από ΗΠΑ, Σλοβακία - Αποχωρούν από τουρκική άσκηση - Η Τουρκία ήθελε να συμμετέχουν τα Κατεχόμενα

Χαστούκι σε Erdogan από ΗΠΑ, Σλοβακία - Αποχωρούν από τουρκική άσκηση - Η Τουρκία ήθελε να συμμετέχουν τα Κατεχόμενα
Σλοβακία και ΗΠΑ αποχώρησαν από την τουρκική άσκηση Anadolu Ankasi 2021
Σχετικά Άρθρα

Ένας μόλις 24ωρο μετά τη στροφή 180 μοιρών από την Τουρκία απέναντι στις ΗΠΑ -με τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, να μιλάει για «νέα εποχή» στις διμερείς σχέσεις και να απευθύνει κάλεσμα σε αμερικανικές εταιρείες για επενδύσεις- η αμερικανική πλευρά δεν συμμετέχουν τελικά στην τουρκική άσκηση «Anadolu Ankasi 2021». Τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και η Σλοβακία.
Ο λόγος είναι ότι η Τουρκία ήθελε να συμμετέχουν και τα Κατεχόμενα, σε μια προσπάθεια νομιμοποίησης τους μέσω... πλαγίας οδού.
Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα είναι πυρετώδεις οι πρετοιμασίες για τη διήμερη (30-31/5/2021) επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu.
Η ελληνική πλευρά προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια αλλά και για κάθε προκλητική δήλωση του Τούρκου υπουργού, καθώς ήδη η Άγκυρα έχει αρχίσει να διαμορφώνει ένα αρνητικό κλίμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Cavusoglu θα θέσει θέμα «τουρκικής» μειονότητας. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι πρώτος σταθμός της επίσκεψης Cavusoglu στην Ελλάδα είναι η Θράκη.

Η αποχώρηση των ΗΠΑ

Η αποχώρηση των ΗΠΑ από την τουρκική άσκηση έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Άγκυρας.
«Η Anadolu Ankasi 2021 ξεκίνησε με 5 χώρες!
Οι ΗΠΑ πήγαν σε τρομοκράτες, δεν ήρθαν στην Τουρκία» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Hurriyet.
Capture_35.JPG

Από την Τρίτη (25/5/2021) έχει αρχίσει η τουρκική άσκηση «Θαλασσόλυκος 2021» και θα διαρκέσει έως τις 6 Ιουνίου, ενώ πραγματοποιείται σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Στην άσκηση συμμετέχουν μεταξύ άλλων 132 πλοία επιφανείας, 10 υποβρύχια, 43 αεροσκάφη, 28 ελικόπτερα και 14 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, και περίπου 25.500 μέλη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
«Ξεκινάει μία από τις προγραμματισμένες ασκήσεις του πολεμικού ναυτικού, η άσκηση Θαλασσόλυκος 2021, η οποία θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 25 Μαΐου και 6 Ιουνίου στο Αιγαίο Πέλαγος και την ανατολική Μεσόγειο.
Με βάση το γενικό σενάριο, η στρατηγική άσκηση Θαλασσόλυκος 2021 θα πραγματοποιηθεί με ευρεία συμμετοχή όλων των δυνάμεων.
Το πολεμικό μας ναυτικό, το οποίο συνεχίζει να είναι παρών με υψηλό αίσθημα ευθύνης σε όλες τις θάλασσες, θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει το ικανότητές του σε περιβάλλον μάχης» είχε δηλώσει σχετικά ο Τούρκος ναύαρχος, Yalçın Payal.

Η απόφαση της Σλοβακίας


Την απόφαση της Σλοβακίας να αποσύρει την συμμετοχή της από την τουρκική στρατιωτική άσκηση «Anadolu Ankasi 2021», λόγω της συμμετοχής των Κατεχομένων, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας, Ivan Korcok, στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, οι δυο υπουργοί είχαν σύντομη συνάντηση στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Gymnich) που διεξάγεται στη Λισαβόνα.
Ο Σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε την απόφαση η χώρα του να αποχωρήσει από την άσκηση που πραγματοποιείται από 24/5 έως 4/6, τονίζοντας την προσήλωση της χώρας του προς το Διεθνές Δίκαιο και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίηση του και ευχαρίστησε τον Σλοβάκο ομόλογό του για την ταχεία αντίδραση του.
Σημειώνεται ότι είχαν προηγηθεί σχετικά διαβήματα, σε συντονισμό με την κυπριακή πλευρά, προς την Σλοβακία.

Οι διεργασίες στην Αθήνα

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, δήλωσε ότι «δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε ούτε να φοβηθούμε σε σχέση με τη μειονότητα, τα μέλη της οποίας απολαμβάνουν καθεστώτος ισονομίας και ισοπολιτείας όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες που θυμίζω ότι είναι και Ευρωπαίοι πολίτες».
Μάλιστα, η ίδια χαρακτήρισε ιδιωτική την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στη Θράκη.
«Η Ελλάδα είναι δημοκρατική χώρα, δεν απαγορεύει ιδιωτικές επισκέψεις» σημείωσε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας πως σε αντίστοιχη κίνηση μπορεί να προβεί και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν ότι η Άγκυρα δεν θα τραβήξει το σχοινί ένα μήνα πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (24-25/6/2021) με φυσική παρουσία των ηγετών, στην οποία θα συζητηθεί και το θέμα της Τουρκίας, με την Ελλάδα να επιμένει ότι η θετική πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων είναι αναστρέψιμη εάν συνεχιστούν οι τουρκικές προκλήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, o υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ετοιμάζεται πυρετωδώς για κάθε πιθανή και... απίθανη τοποθέτηση του Τούρκου ομολόγου του.

Πάγια θέση της Τουρκίας για «τουρκική» μειονότητα

Αν και τα περί «τουρκικής» -και όχι μουσουλμανικής- μειονότητας στη Θράκη αποτελούν πάγια θέση της Τουρκίας, στην ελληνική πλευρά υπάρχουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο ο Cavusoglu να επιδιώξει μια... ρεβάνς για τον επεισοδιακό και on camera διάλογο με τον Νίκο Δένδια στην Άγκυρα.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η ιδιωτική επίσκεψη του Τούρκου υπουργού στη Θράκη συνοδεύεται από «προειδοποιήσεις» των τουρκικών ΜΜΕ ότι ο Cavusoglu θα θέσει θέμα «τουρκικής μειονότητας» στην περιοχή, ενώ τη σκυτάλη πήρε ο Omer Celik και συνέχισε στο ίδιο μοτίβο δυναμιτίζοντας το κλίμα.
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή την τηλεδιάσκεψη που είχε ο κ. Μητσοτάκης με μουσουλμάνους μαθητές της Ξάνθης πριν από μέρες. Μάλιστα, ο Celik χαρακτήρισε τα παιδιά «τουρκόπουλα».
«Δυστυχώς, το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης αποκάλεσε τα Τουρκόπουλα, Ελληνόπουλα στη συνάντηση με τους δασκάλους του δημοτικού ήταν μία δήλωση άρνησης απέναντι στην προσέγγιση που γίνεται.
Πρόκειται για επίθεση στην τουρκική ταυτότητα.
Τον 21ο αιώνα, αυτές οι επιθέσεις είναι απαράδεκτες και συνιστούμε στην Ελλάδα να τηρήσει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ.
Δηλώνουμε συνεχώς ότι απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις ρατσιστικές πολιτικές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του κόμματος του Erdogan.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης