Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Άνοιγμα Erdogan σε Biden παρά τη Γενοκτονία των Αρμενίων - Το κάλεσμα σε αμερικανικές επιχειρήσεις

Άνοιγμα Erdogan σε Biden παρά τη Γενοκτονία των Αρμενίων - Το κάλεσμα σε αμερικανικές επιχειρήσεις

Οι Erdogan και Biden θα συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου

Σχετικά Άρθρα

Σε στροφή 180 μοιρών όσον αφορά τις ΗΠΑ προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, ενόψει της συνάντησης του με τον Joe Biden στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου.
«Πιστεύω ότι η συνάντηση μας με τον Biden στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα είναι προάγγελος μιας νέας εποχής» δήλωσε χαρακτηριστικά, παραμερίζοντας την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ, αλλά και τη στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ.
Ήταν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο Erdogan υποστηρίζει ότι ο Biden έχει αιματοβαμμένα χέρια, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Γράφετε ιστορία με χέρια βαμμένα σε αίμα».

Το κάλεσμα σε επιχειρήσεις των ΗΠΑ

Οι δηλώσεις του Erdogan περί «νέας εποχής» έγιναν κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με στελέχη αμερικανικών εταιρειών για τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις στην Τουρκία.
Σύμφωνα με την Daily Sabah, στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν στελέχη από τις: Boeing, Amazon, Microsoft, Kellogg, PepsiCo, Cisco, Procter & Gamble και Johnson & Johnson.
Ο Erdogan ευχαρίστησε τις εταιρείες που εμπιστεύθηκαν την Τουρκία και ζήτησε από τα στελέχη των αμερικανικών εταιρειών να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με τη χώρα.
«Εκτιμούμε τη μακροχρόνια, ριζωμένη και πολυδιάστατη συμμαχία μας με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Erdogan και συμπλήρωσε «αν και υπάρχουν διαφορές ιδεών από καιρό σε καιρό, η συνεργασία και η συμμαχία μας κατάφεραν να ξεπεράσουν κάθε είδους δυσκολίες».

Οι οικονομικές σχέσεις

Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας άγγιξαν τα 21 δισ. δολάρια το 2019 και οι νατοϊκοί σύμμαχοι έχουν δηλώσει ότι στοχεύουν να τις αυξήσουν στα 100 δισ. δολάρια.
Ωστόσο, υπάρχουν εμπόδια, μεταξύ άλλων οι αμερικανικοί δασμοί στον τουρκικό χάλυβα και η αγορά των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400 από την Άγκυρα το 2019, που ώθησε την κυβέρνηση Trump να αποβάλει την Τουρκία από μια κοινοπραξία παραγωγής αεροσκαφών F-35.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα είναι ασυμβίβαστο με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και θα μπορούσε ενδεχομένως χρησιμοποιηθεί από τη Ρωσία για να αποκτήσει πληροφορίες σχετικά με τα αεροσκάφη F-35.
Στον αντίποδα, η Τουρκία υποστηρίζει ότι οι S-400 δεν αποτελούν απειλή για τη συμμαχία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης