Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

O Erdogan τινάζει στον αέρα τις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού: Συνομιλίες «μόνον μεταξύ δύο κρατών»

O Erdogan τινάζει στον αέρα τις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού: Συνομιλίες «μόνον μεταξύ δύο κρατών»
Ο πρόεδρος της Τουρκίας θέτει ως προαπαιτούμενο για την συνέχιση των συνομιλιών την αναγνώριση «κυριαρχικής ισότητας» των Τουρκοκυπρίων
Σχετικά Άρθρα
(upd) «Αν πρόκειται να γίνουν νέες συνομιλίες για την Κύπρο, αυτές δεν θα πρέπει πλέον να γίνονται μεταξύ των δύο κοινοτήτων, αλλά μεταξύ των δύο κρατών», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, κατά την τελετή εγκαινίων μίας σήραγγας υδροδότησης των Κατεχομένων.
Ο Erdogan έθεσε ως προαπαιτούμενο για την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό την αναγνώριση «ισότιμου καθεστώτος» και «κυριαρχικής ισότητας» των Τουρκοκυπρίων, όπως μετέδωσε το Anadolu.
Για την Πενταμερή που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, ανέφερε πως οι συνομιλίες κατέληξαν σε αδιέξοδο εξαιτίας της «αδιάλλακτης στάσης της ελληνικής πλευράς», που είναι, όπως είπε, «αποσπασμένη από τα γεγονότα στο νησί».
Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία έχει εφοδιάσει, σε ετήσια βάση, με 75 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού τα Κατεχόμενα μέσω υποθαλάσσιου αγωγού, είπε ότι «η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να μην αφήσει την τουρκική Κύπρο στην ανάγκη άλλων».

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι τα κετεχόμενα αντιμετωπίζουν πρόβλημα έλλειψης νερού.
«Το θαλασσινό νερό αναμιγνύεται με τα υπόγεια ύδατα.
Προκειμένου να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα η μεταφορά νερού από την Τουρκία στη βόρεια Κύπρο για σκοπούς ύδρευσης και άρδευσης ήταν πάντα στην ημερήσια διάταξη και αυτό το έργο έγινε πραγματικότητα», σημείωσε.
«Παρέχουμε πόσιμο νερό σε ολόκληρη τη βόρεια Κύπρο με τη σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας και διανομής πόσιμου νερού.
Σήμερα εγκαινιάζουμε τούνελ μεταφοράς αρδευτικού νερού. Θα δούμε φως στη σήραγγα μεταφοράς», ανέφερε.

Τα μεγαλύτερα θύματα του αδιεξόδου

«Κατά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης που διήρκεσε μισό αιώνα, οι Τουρκοκύπριοι υπήρξαν τα μεγαλύτερα θύματα του αδιεξόδου.
Εκείνοι που παρέδωσαν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων πίσω από τις κλειστές πόρτες, όταν φτάσει η ώρα της δράσης δυστυχώς παίζουν πάντοτε το παιχνίδι των τριών πιθήκων.
Αντί για μια δίκαιη λύση που σέβεται τα δικαιώματα όλων, ήθελαν να καταδικάσουν τους Τουρκοκύπριους αδελφούς μας σε καθεστώς μειονότητας.
Η νοοτροπία η οποία δεν βλέπει την τουρκοκυπριακή κοινότητα ίση, και μάλιστα την αγνοεί, έχει μετατρέψει το Κυπριακό σε γάγγραινα.
Οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό δεν έφεραν αποτέλεσμα λόγω της αδιάλλακτης και κακομαθημένης στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς.
Εκείνοι που δολοφόνησαν τον τουρκοκυπριακό λαό μεταξύ 1963-1974 το έσκασαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με παράλογες δικαιολογίες μόλις πλησίασε η στιγμή για λύση.
Οι Ελληνοκύπριοι είναι που απέρριψαν το σχέδιο Annan.
Ενώ επιβραβεύτηκαν από την ΕΕ, η τουρκοκυπριακή πλευρά που είπε ‘ναι’ τιμωρήθηκε» είπε ο Erdogan.
Η οικονομική και αναπτυξιακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών θα συμβάλει στην άνοδο της κυρίαρχης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» που θα μπορεί να σταθεί με αυτοπεποίθηση στα πόδια της, δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Fuat Oktay, γράφει η Daily Sabah.

H πρόταση λύσης Tatar στη βάση δύο κρατών

Υπενθυμίζεται ότι κατά τις εργασίες της Πενταμερούς, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ersin Tatar, κατέθεσε και εγγράφως πρόταση λύσης στη βάση δύο κρατών -για πρώτη φορά μετά το 1977- και την έναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ήταν σαφέστατος προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα και την Τουρκία ότι η επιζητούμενη από αυτές λύση δεν υπάρχει περίπτωση να αναγνωριστεί ούτε από τα Ηνωμένα Έθνη, ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, διαμήνυσε κατόπιν της λήξης της Πενταμερούς ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε ενδεχόμενη προσπάθεια νέων τετελεσμένων εκ μέρους της τουρκικής πλευράς, και μία τέτοια απόπειρα θα συνιστούσε αιτία μη συμμετοχής του σε μελλοντικές προσπάθειες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Αναστασιάδης: Η Τουρκία επιμένει σε λύσεις, μακριά από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ

Είναι αδιανόητο να αναμένει η Τουρκία ότι μπορεί να επιτύχει λύση πέραν, μακριά και έξω από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών ή τους όρους εντολής του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Σε δηλώσεις του προσερχόμενος στην κεντρική συγκέντρωση του ΔΗΣΥ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Erdogan , είπε ότι «για άλλη μια φορά αποδεικνύεται η αδιαλλαξία, αλλά και οι στόχοι που πάντοτε έθετε η Άγκυρα.
Εκείνο που θέλω να διαμηνύσω εξίσου, είναι ότι είναι αδύνατο ή αδιανόητο να αναμένουν ότι μπορεί να επιτύχουν λύση πέραν, μακριά, έξω από τα ψηφίσματα των ΗΕ ή τους όρους εντολής του ΓΓ.

Νέα κρίση

Χωρίς αμφιβολία προκαλείται για άλλη μια φορά μια νέα κρίση, μια κρίση που αφορά και ενδιαφέρει όχι μόνο εμάς στην Κύπρο, αλλά και τους Ευρωπαίους εταίρους και τα ΗΕ και, βεβαίως, τον ΓΓ των ΗΕ.
Από τον ίδιο (τον ΓΓ των ΗΕ) εξαρτάται, από την προετοιμασία και την προεργασία που θα γίνει, κατά πόσο είναι δυνατόν να τεθεί ή ακόμα και η σκέψη να υπάρξει, ότι μπορεί να ικανοποιηθεί καθ' οιονδήποτε τρόπο η Τουρκία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης