Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Νέα πρόκληση από Τουρκία - H NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά ανατολικά της Ρόδου

Νέα πρόκληση από Τουρκία - H NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά ανατολικά της Ρόδου
Σύμφωνα με πληροφορίες, η NAVTEX αφορά στην άσκηση «Deniz Gordu» στις 25 Μαΐου
Σχετικά Άρθρα

Στον απόηχο του επεισοδίου με τα τουρκικά αλιευτικά, η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας εκδίδοντας NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά ανοιχτά της Ρόδου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η NAVTEX αφορά στην άσκηση «Deniz Gordu» στις 25 Μαΐου.
Η άσκηση αναμένεται να διεξαχθεί στα 11,5 ναυτικά μίλια ανατολικά από το Φαληράκι της Ρόδου.
Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να ζητήσει πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, αν δεν αλλάξει η κατάσταση στο εσωτερικό, αλλά και ως προς την εξωτερική πολιτική.
Ειδικότερα, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε το ψήφισμα για την Τουρκία, με 480 ψήφους υπέρ, 64 κατά και 160 αποχές.
Η παράγραφος 6 του κειμένου η οποία αφορά στην πρόταση για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είχε περάσει νωρίτερα με 520 ψήφους υπέρ, 72 κατά και 97 αποχές.
Ειδικότερα, στη συγκεκριμένη παράγραφο επισημαίνεται ότι «μετά την τελευταία έκθεση του Κοινοβουλίου, η κατάσταση όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, αλλά επιδεινώθηκε περαιτέρω όσον αφορά την εσωτερική, τη θεσμική και την εξωτερική πολιτική».
Τονίζει, συνεπώς, με έμφαση ότι, εάν δεν αντιστραφεί επειγόντως και με συνέπεια η υφιστάμενη αρνητική τάση, η Επιτροπή θα πρέπει να προτείνει, σύμφωνα με το διαπραγματευτικό πλαίσιο από τον Οκτώβριο του 2005, την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ώστε και οι δύο πλευρές να επανεξετάσουν με ρεαλισμό και μέσω ενός δομημένου και ολοκληρωμένου διαλόγου υψηλού επιπέδου, την καταλληλότητα του υφιστάμενου πλαισίου και την ικανότητά του να λειτουργεί ή, αν είναι αναγκαίο, να διερευνήσουν ενδεχόμενα νέα μοντέλα για τις μελλοντικές σχέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης