Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ακραία τουρκική πρόκληση: Νότια της Γαύδου, τουρκικά αλιευτικά - Θα καταπλεύσουν στη Σούδα, λόγω καιρού

Ακραία τουρκική πρόκληση: Νότια της Γαύδου, τουρκικά αλιευτικά - Θα καταπλεύσουν στη Σούδα, λόγω καιρού

Σε επιφυλακή το Πολεμικό Ναυτικό

Σχετικά Άρθρα

Συναγερμός σήμανε στο Πολεμικό Ναυτικό μετά και τη νέα τουρκική πρόκληση.
Όλα συνέβησαν χθες (19/5/2021) ανήμερα της 102ης επετείου για τη Γενοκτονία των Ποντίων, όταν τουρκικά αλιευτικά έφτασαν -για πρώτη φορά- τόσο δυτικά στην περιοχή στα νότια της Κρήτης.
Για το συμβάν τέθηκε σε επιφυλακή και το Πολεμικό Ναυτικό, ωστόσο τελικώς το διαχειρίστηκε αποκλειστικά το Λιμενικό.

Το πρώτο περιστατικό

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αρχικά, 12 τουρκικά αλιευτικά που είχαν αποπλεύσει από τουρκικά λιμάνια απέναντι από τα Κατεχόμενα στην Κύπρο με προορισμό δυτική Μεσόγειο κινήθηκαν νότια της Ρόδου, νότια του Καστελλόριζου και νότια της Κρήτης.
Ωστόσο χθες βρέθηκαν υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες και τα πέντε αλιευτικά συνέχισαν τον πλου τους προς τη δυτική Μεσόγειο, ενώ υπόλοιπα επτά αναζήτησαν ασφαλές καταφύγιο μεταξύ Γαύδου και Γαυδοπούλας.
Τα επτά τουρκικά αλιευτικά δεν μπόρεσαν να «απαγκιάσουν» και ζήτησαν άδεια από τις λιμενικές αρχές να πιάσουν στη Σούδα.
Το λιμενικό τους επέτρεψε τον ασφαλή κατάπλου στο λιμάνι της Σούδας.

Και δεύτερο περιστατικό

Ωστόσο, ακολούθησε ακόμα ένα περιστατικό, όταν τα ραντάρ εντόπισαν 15 τουρκικά αλιευτικά σκάφη να πλέουν στις Κυκλάδες.
Έπειτα από έλεγχο που διενεργήθηκε προέκυψε ότι τα σκάφη σέρνουν ιχθυοκλοβούς ήτοι ιχθυοκαλλιέργιες με προορισμό τη Μάλτα.

Ένταση σε όλα τα επίπεδα

Είναι προφανές ότι η Τουρκία διατηρεί την ένταση με την Ελλάδα όλα τα μέτωπα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μια ιδιαίτερα προκλητική ανακοίνωση με αφορμή την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων.
«Αν και δε πρέπει να ξεχνάμε τις άμεσες φρικαλεότητες που έχει διαπράξει η Ελλάδα σε αυτά τα εδάφη, απορρίπτουμε εντελώς τις αβάσιμες δηλώσεις του ελληνικού κοινοβουλίου και των αρχών με το πρόσχημα της επετείου της 19ης Μαΐου του 1919 που αποσκοπούν στη διαστρέβλωση της ιστορίας. Ομοίως καταδικάζουμε τις προσπάθειες των αντι-τουρκικών ομάδων και συμφερόντων να εξαπατήσουν τρίτες χώρες προβάλλοντας τις κατηγορίες εκτός Ελλάδος που δεν έχουν καμία βάση», αναφέρει χαρακτηριστικά η μακροσκελής ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης