Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Erdogan: Θέλουμε να ενταχθεί η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Erdogan: Θέλουμε να ενταχθεί η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Μας απασχολεί η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan
Σχετικά Άρθρα

Την ισχυρή δέσμευση της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, καθώς, όπως είπε, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για να καταστεί η χώρα πλήρες μέλος.
«Οι προσπάθειες της Τουρκίας σε ζητήματα όπως η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και η οικονομική πολιτική στοχεύουν στην ευημερία των πολιτών της» δήλωσε ο Erdogan έπειτα από συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στην Άγκυρα, σημειώνοντας ότι η Τουρκία θα ήταν πιο ευχαριστημένη εάν μπορούσε να γίνει μέλος της ΕΕ.
Ο Erdogan συνέχισε λέγοντας ότι το μοναδικό αίτημα «που έχουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι η χώρα θα περάσει από τις ίδιες διαδικασίες που πέρασαν άλλα κράτη-μέλη κατά τη διάρκεια της ενταξιακής τους διαδικασίας».
Μολονότι κάθε ευρωπαϊκή χώρα που σέβεται τις δημοκρατικές αξίες της ΕΕ είναι επιλέξιμη, τα κριτήρια που καθορίστηκαν το 1993 στην Κοπεγχάγη πρέπει να πληρούνται στο ακέραιο προκειμένου να γίνει πλήρες μέλος.
Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας άρχισαν το 2005, ωστόσο έχουν ανοίξει μόνο 16 κεφάλαια και μόλις ένα έχει κλείσει μέχρι στιγμής.
Μάλιστα, από το 2016 έχουν σταματήσει.

Σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ

Οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ χαρακτηρίζονται από εντάσεις σε μια σειρά από διάφορα θέματα, όπως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο, η Συρία, το Μεταναστευτικό κ.λπ.
Κατά τη διάρκεια συνάντησης στις Βρυξέλλες στις 10 Δεκεμβρίου, οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν να καταρτίσουν έναν κατάλογο των κυρώσεων, ωστόσο από τότε και οι δύο πλευρές γύρισαν σελίδα και επικεντρώθηκαν στη θετική ατζέντα.
Η Τουρκία επανέλαβε πρόσφατα ότι είναι μέρος του μπλοκ και βλέπει το μέλλον της στην ΕΕ, ενώ θα συνεχίσει τις προσπάθειες για πλήρη ένταξη στην ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης