Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Έντονες διεργασίες για το ταξίδι Δένδια στην Τουρκία (15/4) παρά τις προβοκάτσιες - Στο μενού Λιβύη, Συρία και οικονομική συνεργασία

Έντονες διεργασίες για το ταξίδι Δένδια στην Τουρκία (15/4) παρά τις προβοκάτσιες - Στο μενού Λιβύη, Συρία και οικονομική συνεργασία

Ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε και με τον πρέσβη των ΗΠΑ στη χώρα μας

Σχετικά Άρθρα

(upd) Έντονες είναι οι διεργασίες στην ελληνική κυβέρνηση για το ταξίδι του Νίκου Δένδια στην Τουρκία και τη συνάντηση του με τον Τούρκο ομόλογο του, Mevlut Cavusoglu μεθαύριο, Πέμπτη 15 Απριλίου.
Υπενθυμίζεται ότι, αρχικά το ταξίδι του κ. Δένδια στην Άγκυρα ήταν προγραμματισμένο για αύριο 14/4.
Ο υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και σύμφωνα με τις πληροφορίες επί τάπητος τέθηκε η ατζέντα της συζήτησης Δένδια-Cavusoglu, που -ωστόσο- πραγματοποιείται με φόντο τις τουρκικές προβοκάτσιες, με τελευταίο περιστατικό το βίντεο, όπου η τουρκική προεδρία εμφανίζει την Ελλάδα ως καταφύγιο τρομοκρατικών οργανώσεων.
Αξίζει να σημειωθεί, η συνάντηση του Δένδια με τον Τούρκο ομόλογο του θα πραγματοποιηθεί λίγα 24ωρα μετά το ταξίδι του στην Ανατολική Λιβύη, από όπου ο υπουργός Εξωτερικών έκανε χαρακτήρισε «παράνομο» το τουρκολιβυκό σύμφωνο για τις θαλάσσιες ζώνες.
Εν τω μεταξύ, σήμερα (13/4/2021) ο κ. Δένδιας συναντήθηκε και με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt, όπου έγινε αναφορά και στις διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας.

Το ταξίδι Δένδια στην Τουρκία

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, «ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη, θα μεταβεί μεθαύριο Πέμπτη 15 Απριλίου στην Άγκυρα όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Mevlüt Çavuşoğlu.
Μετά το πέρας της συνάντησης θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις (γύρω στις 19:00)».
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί και στην Κωνσταντινούπολη - εκτός από την Άγκυρα και θα επισκεφθεί το Φανάρι για να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Ο κ. Δένδιας αναμένεται πρώτα να φθάσει στην Κωνσταντινούπολη στις 15/4 και αργότερα θα ταξιδέψει στην τουρκική πρωτεύουσα.
Στην ατζέντα θα βρεθούν θέματα οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε αρκετούς τομείς γεγονός που σημαίνει ότι η ατζέντα με την οποία πάει η Αθήνα στην Άγκυρα είναι ιδιαίτερα διευρυμένη.

Η ατζέντα της συνάντησης Δένδια με Cavusoglu

Από την πλευρά του, ο Cavusoglu -κατά τη συνάντηση του με τον Νίκο Δένδια- αναμένεται να θέσει τα περισσότερα θέματα που απασχολούν την Τουρκία, όπως ζητήματα μειονότητας, εναέριος χώρος, αποστρατιωτικοποίηση νησιών και θαλάσσιες ζώνες.
Στο τραπέζι αναμένεται να τεθούν και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και το Κυπριακό ενόψει και της άτυπης διάσκεψης που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Απριλίου στη Γενεύη.
Είναι σύνηθες άλλωστε, στο πλαίσιο του «ανατολίτικου παζαριού» η Τουρκία να θέτει όλα τα ζητήματα, ώστε να μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα.
Στον αντίποδα, ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να επιμείνει στην πάγια θέση της ελληνική πλευράς ότι προς συζήτηση είναι μόνο οι θαλάσσιες ζώνες (ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα).
«Αν είναι να μιλάμε στο πλαίσιο της αυθαιρεσίας, δεν χρειάζεται να μιλάμε» είχε δηλώσει ο κ. Δένδιας κατά τη συνάντηση του με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της ελληνικής πλευράς.
Η Ελλάδα επιμένει ότι θέματα όπως αποστρατιωτικοποίηση νησιών και ο,τιδήποτε άλλο δεν αφορά στις θαλάσσιες ζώνες δεν πρόκειται να τεθούν ποτέ στο τραπέζι και φυσικά δεν θα υπάρξει καμία προσφυγή στην Χάγη επ' αυτών.
Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα προσπαθήσει να διερευνήσει τις προθέσεις του ομολόγου του στο θέμα της Λιβύης και της Συρίας.
Ειδικά στο θέμα της Λιβύης το πνεύμα που κυριαρχεί στην ελληνική διπλωματία είναι ότι όλα αρχίζουν από το μηδέν.

Η προβοκάτσια της τουρκικής προεδρίας

Η τουρκική προβοκάτσια κατά της Ελλάδας κλιμακώθηκε τη νύχτα της Παρασκευής (9/4/2021), όταν ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Προεδρίας της Τουρκίας, Fahrettin Altun, με βίντεο που ανήρτησε στα social media παρουσιάζει την Ελλάδα ως καταφύγιο τρομοκρατικών οργανώσεων.
Στο βίντεο, η Άγκυρα εμφανίζεται ως ηγέτιδα δύναμη στην προσπάθεια καταπολέμησης της τρομοκρατίας.
Την ίδια ώρα, γίνεται αναφορά στην Ελλάδα η οποία παρουσιάζεται ως «ο γείτονας και σύμμαχος του ΝΑΤΟ ο οποίος αποτελεί καταφύγιο των τρομοκρατών».

 

Στο βίντεο που κοινοποίησε ο Altun γίνεται μία ιστορική αναδρομή στα τέλη της δεκαετίας του '90 όπου παρουσιάζεται με παραπλανητικό τρόπο η ιστορία του Abdullah Ocalan και η εμπλοκή της Ελλάδας.
Η τουρκική προπαγάνδα φτάνει σε σημείο να κατηγορήσει την χώρα μας πως εκείνη την περίοδο «η Ελλάδα εξόπλιζε τους Κούρδους αντάρτες του ΡΚΚ ενώ τους παρείχε εκπαίδευση σε στρατόπεδο στο Λαύριο».
Φτάνοντας στο σήμερα, οι Τούρκοι παρουσιάζουν το κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στο Λαύριο ως ορμητήριο Κούρδων και μέρος συγκέντρωσης υποστηρικτών των Κούρδων ανταρτών.
«Πολλά μέλη του Feto εγκατέλειψαν την Τουρκία και διέφυγαν στην Ελλάδα και ανάμεσά τους βρίσκονταν και 8 αξιωματικοί που συμμετείχαν», αναφέρει το βίντεο.

H συνάντηση Δένδια με Pyatt

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα σήμερα (13/4/2021) ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt.
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις και περιφερειακά θέματα, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης