Άμυνα – Διπλωματία

Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος και πολύτιμος σύμμαχος

Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος και πολύτιμος σύμμαχος
Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Cavusoglu και ο Blinken μίλησαν μετά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της τελευταίας συνόδου κορυφής των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο 2021
Σχετικά Άρθρα

Η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος και πολύτιμος σύμμαχος ανέφερε ο Αnthony Blinken ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών σε επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu στις 12 Απριλίου 2021.
Οι δύο υπουργοί συζήτησαν διμερή θέματα, την ειρηνευτική διαδικασία στο Αφγανιστάν και την προγραμματισμένη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και τις εξελίξεις στη Συρία και τη Μέση Ανατολή, ανέφεραν πηγές, αποκαλώντας την «εποικοδομητική επικοινωνία».

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Cavusoglu και ο Blinken μίλησαν μετά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της τελευταίας συνόδου κορυφής των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τον περασμένο μήνα.

«Η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος και πολύτιμος σύμμαχος», δήλωσε ο Blinken σε μια εκδήλωση στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι ήταν επίσης προς το συμφέρον της Άγκυρας να παραμείνει στη συμμαχία.

Οι δύο κορυφαίοι διπλωμάτες πραγματοποίησαν το πρώτο τους τηλεφώνημα υπό τη νέα διοίκηση Joe Biden τον Φεβρουάριο 2021.

Ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, των πυραύλων S-400 και της έκδοσης του Fetullah Gülen καθώς και την υποστήριξη των ΗΠΑ στην οργάνωση YPG / PKK που απειλεί την ασφάλεια της Τουρκίας έχουν οδηγήσει σε αύξηση των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας.

Ωστόσο, οι ειρηνευτικές συνομιλίες για το Αγηανιστάν αναδύονται ως χώρος συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Blinken πρότεινε ειρηνευτική διάσκεψη υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών στην Τουρκία με σκοπό την οριστικοποίηση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας σε επιστολή προς τον Πρόεδρο του Αφγανιστάν, Ashraf Ghani.
Η Τουρκία εξέφρασε την ετοιμότητά της να συμμετάσχει στις προσπάθειες διαμεσολάβησης για την εδραίωση της ειρήνης στο Αφγανιστάν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης