Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Tουρκία προειδοποιεί ΕΕ για βίζα και τελωνειακή ένωση: Σταματήστε να παίζετε με τον χρόνο, πάρτε αποφάσεις

Η Tουρκία προειδοποιεί ΕΕ για βίζα και τελωνειακή ένωση: Σταματήστε να παίζετε με τον χρόνο, πάρτε αποφάσεις
Να σταματήσει να παίζει με τον χρόνο και να αρχίσει να λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση η Τουρκία
Σχετικά Άρθρα

Να σταματήσει να παίζει με τον χρόνο και να αρχίσει να λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση η Τουρκία μία ημέρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 24-25 Μαρτίου 2021.
Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu απηύθυνε έκκληση στην ΕΕ να μην παίζει με τον χρόνο και να προβεί στη λήψη συγκεκριμένων ενεργειών σε σχέση με τις απαιτήσεις της Τουρκίας, αν πράγματι υπάρχει ειλικρινής επιθυμία ώστε να προκριθεί η λεγόμενη «θετική» ατζέντα.

Εμπορικές σχέσεις

Η ΕΕ ετοιμάζεται να εμβαθύνει τους εμπορικούς δεσμούς της με την Τουρκία, αλλά διατηρεί την απειλή των οικονομικών κυρώσεων εάν αντιληφθεί ότι η Άγκυρα κινείται ενάντια στα συμφέροντα του μπλοκ, σύμφωνα με το προσχέδιο της κοινής δήλωσης.
Υπενθυμίζεται ότι το προσχέδιο αναφέρει ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα εργαστούν πάνω στην προοπτική εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας που είναι σε ισχύ από το 1995, αλλά και στην κατεύθυνση να συμπεριλάβει τις υπηρεσίες, τις δημόσιες προμήθειες και τα αγροτικά προϊόντα.
Στον αντίποδα, επαναβεβαιώνεται, με τρόπο αόριστο, η «αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε περίπτωση ανανεωμένων προκλήσεων ή μονομερών ενεργειών που παραβιάζουν το διεθνές Δίκαιο, να χρησιμοποιήσει τα μέσα και τις επιλογές που διαθέτει για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών-μελών της».
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ο Cavusoglu δήλωσε μετ’ επιτάσεως ότι η ΕΕ πρέπει να λάβει μέτρα για την τελωνειακή ένωση αλλά και για τη χορήγηση βίζας σε Τούρκους πολίτες.

«Θετική» ατζέντα

Διαψεύδοντας κάθε προσδοκία της Ελλάδας, η ΕΕ όχι μόνο αρνείται να ανοίξει μέτωπο με την Τουρκία, αλλά -με πρόσχημα τη «θετική ατζέντα»- στηρίζει τον Erdogan.
Όπως προκύπτει από το προσχέδιο της κοινής δήλωσης για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης στις 25-26 Μαρτίου), οι Βρυξέλλες θα προσφέρουν… δώρα στον Erdogan και όχι… κυρώσεις.
Και μάλιστα αυτό θα συμβεί στη Σύνοδο Κορυφής στις 24-25 Ιουνίου 2021.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία για να ενισχύσει τη συνεργασία σε έναν αριθμό τομέων κοινού ενδιαφέροντος και να λάβει περαιτέρω αποφάσεις κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο» αναφέρεται στο προσχέδιο για την αυριανή Σύνοδο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Τουρκία θα λάβει:

  • Τουλάχιστον 10-12 δισ. ευρώ χρηματοδότηση για το προσφυγικό. Άλλωστε δεν είναι λίγες οι φορές που Ευρωπαίοι -αλλά και Αμερικανοί- αξιωματούχοι έχουν επισημάνει ότι η Τουρκία σηκώνει μεγάλο βάρος για το προσφυγικό.
  • Αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης. Σύμφωνα με το προσχέδιο για την αυριανή Σύνοδο, το Συμβούλιο «να εργαστεί επί μίας εντολής εκσυγχρονισμού της Τελωνειακής Ένωσης [ΕΕ-Τουρκίας], διασφαλίζοντας την αποτελεσματική εφαρμογή της σε όλα τα κράτη-μέλη και καλούμε παράλληλα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει συνομιλίες με την Τουρκία για να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες δυσκολίες στην εφαρμογή της».
  • Απελευθέρωση των visa για τους Τούρκους πολίτες


Νέα ήττα για Μητσοτάκη


Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη στηθεί σκηνικό υπέρ του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan, κάτι που αποτελεί ακόμα μία ήττα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Μάλιστα, σημαντικό ρόλο σε αυτό έχουν παίξει και οι ΗΠΑ διαψεύδοντας τις προσδοκίες της Ελλάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση Biden κάλεσε τις Βρυξέλλες να μην επιβάλουν κυρώσεις σε μια περίοδο που η Τουρκία εμφανίζεται διατεθειμένη να συμβιβαστεί.
Κατά συνέπεια, η προγραμματισμένη για τις 25 Μαρτίου επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Joe Biden δεν αναμένεται να προσφέρει και πολλά στην ελληνική πλευρά.
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, περίπου 1,5 έτος μετά το τουρκολιβυκό μνημόνιο και 8 μήνες μετά την πρώτη έξοδο του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, όχι μόνον δεν επιτυγχάνει την επιβολή κυρώσεων, αλλά δεν μπορεί αντιδράσει καν στο σκηνικό που εδραιώνεται υπέρ της Άγκυρας.
Άλλωστε ακόμα και στην περίπτωση που η ελληνική πλευρά αποφασίσει να σκληρύνει τη στάση της και τελικά λάβει ακόμα ένα «όχι» από την ΕΕ, θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη θέση της. Κι αυτό διότι θα αποδειχθεί για ακόμα μία φορά ότι οι Βρυξέλλες ενδιαφέρονται περισσότερο για μια «θετική ατζέντα» με την Τουρκία παρά να ανοίξουν μέτωπο μαζί της. Κάτι που με τη σειρά θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο η θέση του Erdogan.
Στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδέχθηκε -στην ουσία- την εξαίρεση της Τουρκίας από οποιοδήποτε περιοριστικό μέτρο, χωρίς το παραμικρό αντάλλαγμα. Δέλεαρ για την Αθήνα αποτέλεσε μόνον η απόφαση της Συνόδου για τη σύνταξη της έκθεσης Borrell, που τελικά δεν απέφερε τα αναμενόμενα.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει επισημάνει ότι η περιβόητη έκθεση έχει «ελλείψεις όπως π.χ. το casus belli ή οι αναφορές σε τουρκικές παραβατικότητες όπως τα Βαρώσια ή ευθείες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου για τη θάλασσα της UNCLOS».

Ενστάσεις από Ελλάδα και Κύπρο στο προσχέδιο

Το προσχέδιο της κοινής δήλωσης της τηλεδιάσκεψης κορυφής της Ε.Ε. που αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, αν και εκφράζει τη διττή προσέγγιση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, ωστόσο δίνει μεγαλύτερο βάρος στη «θετική ατζέντα».
Η εκδοχή που θα φτάσει στα χέρια των ηγετών αναμένεται να είναι διαφορετική, καθώς η Λευκωσία αντέδρασε έντονα στις διατυπώσεις ως έχουν στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων. Ούτε η Αθήνα όμως είναι ικανοποιημένη από το προσχέδιο.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στο προσχέδιο ουδεμία αναφορά γίνεται στο θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων, δεδομένου ότι υπουργοί πολλών ευρωπαϊκών χωρών, περιλαμβανομένων και αυτών που διάκεινται θετικά στην Τουρκία, παρενέβησαν για την απόφαση της Άγκυρας να αποσυρθεί από τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την προστασία των γυναικών.
Θεωρείται ότι η νέα βελτιωμένη εκδοχή θα έχει παράγραφο για το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ υπάρχει προσδοκία ότι θα είναι ένα πιο ισορροπημένο κείμενο μεταξύ των προοπτικών της θετικής ατζέντας, αλλά και των συνεπειών σε περίπτωση που η συμπεριφορά της Τουρκίας διολισθήσει εκ νέου σε μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις.
Συνεπώς, αναμένονται αλλαγές στο προσχέδιο της κοινής δήλωσης, ενόψει της εξ αποστάσεως συνεδρίασης των «27», την Πέμπτη και την Παρασκευή (25-26/3/2021).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης