Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ευρωπαίος αξιωματούχος για Τουρκία: Η ΕΕ να ενθαρρύνει τις θετικές ενδείξεις αλλά οφείλει να επαγρυπνεί

Ευρωπαίος αξιωματούχος για Τουρκία: Η ΕΕ να ενθαρρύνει τις θετικές ενδείξεις αλλά οφείλει να επαγρυπνεί
Οι πρόεδροι των ευρωπαϊκών θεσμών θα συνομιλήσουν αύριο (19/3/2021) με τον Erdogan
Τα... ήξεις αφήξεις συνεχίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την Τουρκία, λίγα 24ωρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις 25-26 Μαρτίου.
Ειδικότερα, Ευρωπαίος αξιωματούχος χαρακτηρίζει «δύσκολη» τη σχέση της ΕΕ με την Τουρκία, αλλά κάνει λόγο και για «θετικές ενδείξεις».
Στη συνέχεια, ο ίδιος αξιωματούχος υποστηρίζει ότι «η Τουρκία είναι ένας ιδιαίτερος εταίρος» όμως «εξακολουθεί να έχει συμπεριφορές που δημιουργούν πρόβλημα».
Λίγα λεπτά αργότερα, ο ίδιος αξιωματούχος κάνει λόγο για «απουσία αρνητικών ενδείξεων», αλλά «δεν είναι κανείς αφελής».
Κι όλα αυτά, ενώ αύριο (18/3/2020), οι πρόεδροι των ευρωπαϊκών θεσμών θα συνομιλήσουν, μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan για τις σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία, οι οποίες θα αποτελέσουν ένα από τα θέματα της προσεχούς ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, ανακοίνωσαν σήμερα οι εκπρόσωποί τους.

«Οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, θα συνομιλήσουν αύριο (Παρασκευή) μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, για τη σχέση ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία ενόψει της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής» της 25ης και 26ης Μαρτίου, διευκρίνισαν οι εκπρόσωποι των δύο θεσμών.


Οι δηλώσεις του Ευρωπαίου αξιωματούχου

«Η σχέση με την Τουρκία παραμένει δύσκολη.
Θετικές ενδείξεις διαπιστώθηκαν στην ανατολική Μεσόγειο, όμως η συμπεριφορά της Άγκυρας συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα και παραμένει πηγή ανησυχίας», εξήγησε Eυρωπαίος αξιωματούχος.
Οι συνθήκες για την πραγματοποίηση μιας επίσκεψης στην Άγκυρα από τους προέδρους των ευρωπαϊκών θεσμών δεν υφίστανται ακόμη, σύμφωνα με έναν διπλωμάτη.
«Το θέμα θα συζητηθεί κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και οι θέσεις των κρατών μελών θα επιτρέψουν στον Borrell να βάλει την τελευταία πινελιά στις συστάσεις του», δήλωσε ο Eυρωπαίος αξιωματούχος.
«Η Τουρκία είναι ένας ιδιαίτερος εταίρος για την ΕΕ, διότι είναι υποψήφια για ένταξη.
Όμως εξακολουθεί να έχει συμπεριφορές που δημιουργούν πρόβλημα», υπογράμμισε.
«Παρατηρούμε μια απουσία αρνητικών ενδείξεων από την αρχή της χρονιάς, όμως δεν είναι κανείς αφελής, διότι υπάρχουν παράγοντες που εξηγούν αυτή τη συμπεριφορά: η αλλαγή προέδρου στις Ηνωμένες Πολιτείες, η αδυναμία της τουρκικής οικονομίας και οι συνέπειες των ενδεχόμενων ευρωπαϊκών κυρώσεων», εξήγησε ένας Eυρωπαίος διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αναγνωρίσει τις θετικές ενδείξεις και να τις ενθαρρύνει με ένα σταδιακό άνοιγμα στις οικονομικές σχέσεις, την τελωνειακή ένωση και τον πολιτικό διάλογο.
Όμως οφείλει να επαγρυπνεί.
Αν η κατάσταση επιδεινωθεί εκ νέου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία ή στο θέμα της Κύπρου ή σε άλλα θέματα, θα πρέπει να ξαναφύγει προς την άλλη κατεύθυνση», προειδοποίησε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης