Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Το Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αποκάλυψε ο Erdogan - «Στόχος μια πιο Δημοκρατική Τουρκία»

Το Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αποκάλυψε ο Erdogan - «Στόχος μια πιο Δημοκρατική Τουρκία»
Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμένα εκφράσει τις σοβαρές ανησυχίες της σχετικά με τις συνεχιζόμενες αρνητικές εξελίξεις για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία
Σχετικά Άρθρα

Το Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοινώθηκε επίσημα από τον Πρόεδρο Erdogan σε σχετική εκδήλωση του κόμματος.
Οι εξαγγελίες του έρχονται λίγες εβδομάδες πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 25ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες κατά την διάρκεια της οποίας οι ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν έναν «οδικό χάρτη» για το μέλλον των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.
Απώτερος σκοπός του σχεδίου είναι η σύνταξη «νέου και αστικού συντάγματος» για μια «πιο Δημοκρατική Τουρκία», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Erdogan.
Στην εκδήλωση για το "Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα" είχαν προσκληθεί και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων.

Τα σημεία που τόνισε ο Erdogan 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε σήμερα (2/3) πως η Τουρκία θα ενισχύσει το δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη καθώς και την ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα των πολιτών να οργανώνονται στη χώρα.
Το σχέδιο, το οποίο αναγγέλθηκε τους τελευταίους μήνες στο πλαίσιο μιας σειράς νομικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, θα βελτιώσει και το δικαστικό σύστημα, δήλωσε επίσης ο ίδιος μιλώντας από το προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.
Ουδείς μπορεί να στερηθεί την ελευθερία του εξαιτίας των σκέψεών του, δήλωσε ο Erdogan ο οποίος έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις τόσο στη χώρα του όσο και στο εξωτερικό για την αυταρχική διακυβέρνησή του.

Βελτίωση του δικαστικού συστήματος

Στο πλαίσιο ενός σχεδίου εννέα σημείων, ο Τούρκος πρόεδρος παρουσίασε μέτρα για τη βελτίωση του δικαστικού συστήματος σε τομείς που περιλαμβάνουν την εθνικοποίηση γαιών και τις δίκες ανηλίκων, μέχρι μέτρα για να εξασφαλισθεί ότι οι δίκες θα γίνονται γρήγορα.

Και... ελευθερία έκφρασης

Δήλωσε πως η κυβέρνηση επανεξετάζει τη δίωξη αδικημάτων που συνδέονται με τον Τύπο και το Ίντερνετ.

«Η βελτίωση της ελευθερίας της έκφρασης, του δικαιώματος των πολιτών να οργανώνονται και της ελευθερίας της θρησκείας … είναι ο στόχος που προσπαθήσαμε περισσότερο να επιτύχουμε», δήλωσε ο Erdogan απευθυνόμενος σε υπουργούς και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Επιπλέον πρόσθεσε πως μια επιτροπή θα δημιουργηθεί για να επιτηρεί την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στις φυλακές και πως θα εκδίδεται κάθε χρόνο μια έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία.

Αλλεπάλληλα «καμπανάκια» από ΕΕ

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμένα εκφράσει τις σοβαρές ανησυχίες της σχετικά με τις συνεχιζόμενες αρνητικές εξελίξεις για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, μαζί με συγκεκριμένες συστάσεις στην ετήσια έκθεση της Επιτροπής για την Τουρκία για την επείγουσα και αξιόπιστη αντιμετώπιση όλων των σχετικών ελλείψεων.
Επιπλέον το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε αποφάσεις επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες και ζητώντας άμεση δράση.
Τον Νοέμβριο του 2020 ο Erdogan έστειλε μήνυμα στην ΕΕ ότι βλέπει την Τουρκία ως μέλος της Ευρώπης.

Όπως μετέδιδε το bankingnews, ο Erdogan τότε δήλωνε:
«Βλέπουμε τους εαυτούς μας στην Ευρώπη, όχι αλλού, οραματιζόμαστε να δημιουργήσουμε το μέλλον μας μαζί με την Ευρώπη»
Το εν λόγω λοιπόν «σχέδιο δράσης» αν μη τι άλλο αποτελεί ένα βήμα προσέγγισης από την Τουρκία προς την Γηραιά ήπειρο.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης