Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Επίθεση Erdogan σε ΗΠΑ και Macron: Ο ρατσισμός, η «δολοφονία μαύρων» και τα κίτρινα γιλέκα

Επίθεση Erdogan σε ΗΠΑ και Macron: Ο ρατσισμός, η «δολοφονία μαύρων» και τα κίτρινα γιλέκα
Ιδιαίτερα τεταμένο το κλίμα στην Κωνσταντινούπολη

Σε νέα επίθεση κατά των ΗΠΑ αλλά και του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron, προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan, με αφορμή τις διαδηλώσεις στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου.
Αναφερόμενος στις ΗΠΑ, ο Erdogan επαναφέρε το θέμα της δολοφονίας Αφρομαρικανών από αστυνομικούς κάνοντας λόγο για εκτόξευση του ρατσισμού.
Στο στόχαστρο του Τούρκου προέδρου μπήκε και ο Macron, με αφορμή το κίνημα των κίτρινων γιλέκων.

Τα βέλη κατά των ΗΠΑ

«Θέλω να πω στις ΗΠΑ: Δεν ντρέπεστε καθόλου, στο όνομα της δημοκρατίας, για όλα όσα συνέβησαν πριν τις εκλογές;
Είδαμε πως όλο απειλούσαν ο ένας τον άλλον.
Πιάσατε κορυφή στον ρατσισμό.
Εσείς πως θα εξηγήσετε τη δολοφονία των μαύρων πολιτών σας από τους αστυνομικούς σας που τους σκότωσαν γονατιστούς;», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Erdogan σε Macron: Λύσε πρώτα το θέμα με τα κίτρινα γιλέκα 

«Από την άλλη, ο Macron φωνάζει τα ίδια, μαζί με την Ε.Ε..
Macron, πρώτα να λύσεις το θέμα με τα κίτρινα γιλέκα. Λύσε πρώτα το θέμα με τους ανθρώπους που όλοι είναι στους δρόμους», ανέφερε o Τούρκος πρόεδρος.

Η εξέγερση των Τούρκων φοιτητών

Το κλίμα στην Κωνσταντινούπολη είναι τεταμένο, μετά και τις συλλήψεις των Τούρκων φοιτητών, οι οποίοι ζητούν την άμεση απομάκρυνση του πρύτανη του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου, Melih Bolu.
Σημειώνεται ότι ο Bolu διορίστηκε από τον Erdogan και είναι ο πρώτος εξωακαδημαϊκός σε θέση πρύτανη μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980.
Το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης υποστηρίζει πως οι διαμαρτυρόμενοι παραβίασαν την απαγόρευση των διαδηλώσεων σε δημόσιους χώρους, των συναθροίσεων και των πορειών που έχει επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Παρά τους ισχυρισμούς της Τουρκίας, η καταστολή και η καταδίκη μιας καλλιτεχνικής έκθεσης, που περιελάμβανε αναπαράσταση ενός ιερού για το ισλάμ τόπου με σημαίες του ουράνιου τόξου της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, έχουν προκαλέσει την ανησυχία των ΗΠΑ και του ΟΗΕ, που έκαναν λόγο για ομοφοβική ρητορική από την Άγκυρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαδηλώσεις έχουν επεκταθεί και στην Άγκυρα, ενώ έχουν συλληφθεί περίπου 600 άτομα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης