Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πρέσβης ΕΕ: Η διπλωματία θα δώσει τη λύση στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας

Πρέσβης ΕΕ: Η διπλωματία θα δώσει τη λύση στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας
Ο Meyer-Landrut δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος όσον αφορά την προοπτική των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ
Σχετικά Άρθρα

Βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και Βρυξελλών - Άγκυρας, μέσω της διπλωματικής οδού, αναμένει ο πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Nikolaus Meyer-Landrut, σύμφωνα με όσα είπε την Τρίτη 26 Ιανουαρίου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «αυτή η ευκαιρία να μην πάει χαμένη».
«Θεωρώ ότι έχουμε την ευκαιρία να βελτιώσουμε τις μεταξύ μας σχέσεις, διότι και οι δύο πλευρές το επιθυμούν.
Τις επόμενες εβδομάδες πρέπει να δουλέψουμε πάνω σε αυτή τη βάση.
Τα τελευταία δύομισι χρόνια οι σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ είχαν πέσει σε τέλμα, ωστόσο τώρα υπάρχει η ανάγκη να ανοικοδομήσουμε τις σχέσεις εμπιστοσύνης που είχαμε.
Ωστόσο, πρόκειται για μια σταδιακή διαδικασία, θα πρέπει να κάνουμε ένα βήμα κάθε φορά» είπε ο Nikolaus Meyer-Landrut.
Ο Meyer-Landrut δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος όσον αφορά τις προοπτικές των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ, δηλώνοντας ότι η δημιουργία διαφορετικών καναλιών επικοινωνίας θα είναι χρήσιμη για την εξεύρεση κοινού εδάφους.

Ελλάδα - Τουρκία

Το έτος 2020 αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολο για τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας, η οποία παραμένει επίσημη υποψήφια για ένταξη στο μπλοκ, και της Ελλάδας, με την Ανατολική Μεσόγειο να αποτελεί θέατρο εντάσεων και θερμών επεισοδίων.
Ωστόσο, πλέον, και οι δύο πλευρές επιθυμούν βελτίωση των σχέσεων και άμεση επίλυση χρόνιων ζητημάτων όπως το Κυπριακό και η μετανάστευση.
Υπενθυμίζεται πως σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, οι οποίες είχαν σταματήσει το 2016.
«Οι διερευνητικές συνομιλίες είναι πολύ σημαντικές επειδή οι δύο γειτονικές χώρες θα πρέπει να συμφωνήσουν μεταξύ τους για να λύσουν τις διαφορές τους.
Επίσης, έχουμε δει ενισχυμένη εμπλοκή και από τις δύο πλευρές στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ », πρόσθεσε ο Γερμανός διπλωμάτης.
Πάντως, παραμένει αβέβαιο το αποτέλεσμα των διερευνητικών επαφών, με την Αθήνα να επικεντρώνεται στις θαλάσσιες ζώνες και την Άγκυρα να επιζητά συζήτηση εφ’ όλης της ύλης: από τις θαλάσσιες ζώνες μέχρι τη στρατικοποίηση των νησιών στο Αιγαίο.
Υπενθυμίζεται πως τους προηγούμενους μήνες καθιερώθηκε ένα «κόκκινο τηλέφωνο», μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, για την αποφυγή εντάσεων στο Αιγαίο.
Όσον αφορά την Κύπρο, υπάρχει προθυμία να βρεθεί λύση.
«Η διπλωματία θα βρει τη λύση» επισημαίνει ο Meyer-Landrut.

Μετανάστευση

Το ζήτημα της μετανάστευσης παραμένει ένας άλλος κρίσιμος τομέας συνεργασίας μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών.
Τον Μάρτιο του 2016, η Άγκυρα και οι Βρυξέλλες υπέγραψαν συμφωνία για τη μείωση του αριθμού των μεταναστών που ακολουθούν την επικίνδυνη διαδρομή του Αιγαίου προς την Ευρώπη.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Τουρκία έχει λαμβάνειν χρηματοδοτική βοήθεια ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ (6,77 δισεκατομμύρια δολάρια).
Ωστόσο, οι τουρκικές αρχές δηλώνουν ότι έχουν περάσει σχεδόν πέντε χρόνια από την υπογραφή της συμφωνίας και η συμφωνία χρειάζεται αναθεώρηση.
Ο Meyer-Landrut είπε: «Πρέπει να επεξεργαστούμε τις λεπτομέρειες.
Σε αυτό το στάδιο, υπάρχει μια πολιτική δέσμευση, αλλά δεν υπάρχει ακόμη λεπτομερής προσέγγιση».

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης