Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Erdogan: H Ελλάδα να σταματήσει την ένταση - Δεν θα εγκλωβιστούμε στις ακτές μας

Erdogan: H Ελλάδα να σταματήσει την ένταση - Δεν θα εγκλωβιστούμε στις ακτές μας
Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορεί την Ελλάδα για την ένταση μεταξύ των δύο χωρών
Νέα βέλη κατά της Ελλάδας την οποία και την κατηγορεί για την κλιμάκωση της έντασης εκτόξευσε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, λίγες ώρες μετά την επίσημη πρόσκληση για τον νέο γύρο διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου.
«Η Ελλάδα να σταματήσει τις δραστηριότητες των τελευταίων ετών που αυξάνουν την ένταση, όπως οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου και η παράνομη δράση της στο ζήτημα των νησιών» δήλωσε ο Erdogan σε ομιλία του προς του πρεσβευτές της ΕΕ στην Άγκυρα.
Αφήνοντας αιχμές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, ο Erdogan υποστήριξε πως «κάποια μέλη της ΕΕ προσπάθησαν να επιλύσουν τα διμερή τους θέματα στους διαδρόμους της ΕΕ.
Εκμεταλλεύθηκαν την ατζέντα της ΕΕ και κρύφτηκαν πίσω από την αλληλεγγύη των χωρών-μελών».
Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την πάγια θέση της Τουρκίας ότι δεν θα εγκλωβιστεί στις ακτές.

«Ξεκάθαρη στάση στρατηγικής τύφλωσης ήταν τα ζητήματα της ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου. Αδικηθήκαμε. Δεν αποδεχόμαστε τις προσπάθειες εγκλωβισμού μας στις ακτές μας» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα ζήτησε την μεταμόρφωση της Ανατολικής Μεσογείου από «περιοχή ανταγωνισμού» σε «κόλπο συνεργασίας» ώστε να εξυπηρετηθούν τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα στην περιοχή.

Νέο άνοιγμα σε ΕΕ

Την ίδια στιγμή, όμως, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε νέο άνοιγμα στην Ευρώπη ζητώντας την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.
Ο ίδιος δεσμεύτηκε πως ως μέλος της ΕΕ η Τουρκία θα δημιουργήσει μία «θετική ατζέντα» ώστε να επανέλθουν στη σωστή οδό οι σχέσεις των δύο πλευρών, με μία μακροπρόθεσμη προοπτική προς αυτή την κατεύθυνση.
Ζήτησε, παράλληλα, να υπάρξουν αλλαγές ως προς την τελωνειακή σύνδεση, αναφέροντας πως «πρέπει να ληφθούν υπόψιν» οι προκλήσεις των ημερών, όπως το μεταναστευτικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης