Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

NYT: Η οικονομία πιέζει τον Erdogan - «Οι επόμενες εκλογές δεν θα είναι εύκολες»

NYT: Η οικονομία πιέζει τον Erdogan - «Οι επόμενες εκλογές δεν θα είναι εύκολες»
Το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων σε μια έρευνα από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Metropoll δήλωσε ότι δεν μπορεί να καλύψει τις βασικές του ανάγκες διαβίωσης
Σε δυσμενή θέση βρίσκεται πλέον ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος αν και έπαιξε σκληρό παιχνίδι στην εξωτερική πολιτική, η κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας ο κίνδυνος της εξέγερσης είναι ορατός.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times, πολλοί Τούρκοι αγωνίζονται να αγοράσουν τρόφιμα.

Image
«Πολλοί άνθρωποι βρίσκονται σε σημείο που είναι έτοιμοι να εξεγερθούν» επισημαίνει ο Ozgur Akbas, ιδιοκτήτης ενός παντοπωλείου σε μια πλούσια γειτονιά της πρωτεύουσας της Τουρκίας στην Άγκυρα, περιγράφοντας πώς δύο ηλικιωμένες γυναίκες οι οποίες μπήκαν στο κατάστημά του την περασμένη εβδομάδα, η μια αγόρασε ένα αυγό και η άλλη ζήτησε δωρεάν ψωμί.
«Υπάρχουν πολλοί φίλοι που έχουν κλείσει.
Και κάποιοι είναι στα πρόθυρα της αυτοκτονίας» τονίζει ο ίδιος.
Το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων σε μια έρευνα από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Metropoll δήλωσε ότι δεν μπορεί να καλύψει τις βασικές του ανάγκες διαβίωσης.
Την ίδια ώρα, η λίρα έχει χάσει περίπου το ένα τέταρτο της αξίας της φέτος, ανεβάζοντας την τιμή πολλών βασικών αγαθών.
Για τον Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος φέτος είχε τραβήξει την προσοχή στο εσωτερικό και στο εξωτερικό με μια επιθετική εξωτερική πολιτική και στρατιωτικές παρεμβάσεις, τα πράγματα ξαφνικά άλλαξαν τον Νοέμβριο.
Η κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι είχε υποτιμήσει την έκταση της επιδημίας του κορωνοϊού της Τουρκίας, χωρίς να καταγράφει τα ασυμπτωματικά περιστατικά και τα νέα δεδομένα έφεραν ρεκόρ επίπεδα μόλυνσης στη χώρα.
Η κρίση αυτή έρχεται καθώς ο Erdogan πρόκειται να χάσει έναν ισχυρό σύμμαχο όταν ο πρόεδρος Trump αποχωρήσει τον επόμενο μήνα.
Η Τουρκία αντιμετωπίζει ήδη κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αγορά ρωσικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος και από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη γεώτρηση φυσικού αερίου στα χωρικά ύδατα της Κύπρου.
Ωστόσο, ο Trump είχε παίξει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια αναστολής των κυρώσεων από την Ουάσιγκτον, μέχρι αυτόν τον μήνα.
Για να αντιμετωπίσει την κατάσταση της οικονομίας της Τουρκίας, ο Erdogan διόρισε έναν νέο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και νέο υπουργό Οικονομικών στη θέση του γαμπρού του Berat Albayrak.
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος υποσχέθηκε οικονομικές και δικαστικές μεταρρυθμίσεις, και μάλιστα επέτρεψε την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων - με στόχο τη βελτίωση των σχέσεων με την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της εφημερίδας.
Ο Mehmet Ali Kulat, ο οποίος διεξάγει δημοσκοπήσεις για πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Erdogan, δήλωσε ότι ο πρόεδρος παρακολουθεί επιμελώς τις δημοσκοπήσεις.
Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το AKP έχει πέσει στο 30% ,στο χαμηλότερο σημείο του στα 19 χρόνια που κυριαρχεί στη πολιτική σκηνή της χώρας, σύμφωνα με τη MetroPoll.
Αυτός ο αριθμός υποδηλώνει ότι η συμμαχία του κόμματος με το κόμμα του Devlet Bahceli θα αποτύχει να εξασφαλίσει στον Erdogan το 50% των ψήφων που απαιτούνται για να κερδίσει προεδρικές εκλογές.
«Οι επόμενες εκλογές δεν θα είναι εύκολες", δήλωσε ο Asli Aydintasbas συνεργάτης του European Council on Foreign Relations.
«Υπάρχει μια σοβαρή πιθανότητα να χάσει, εκτός εάν διευρύνει τον συνασπισμό του ή καταφέρει να πείσει ανθρώπους που ψήφισαν για την αντιπολίτευση» επισημαίνει και συμπληρώνει «οι πιθανότητες επανεκλογής του είναι λιγότερο από 50%», είπε.
Η έρευνα της MetroPoll διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των οπαδών του Erdogan, και το 63% των ερωτηθέντων συνολικά, πιστεύουν ότι η Τουρκία οδηγείται σε χειρότερη, παρά σε καλύτερη, κατεύθυνση.
Η Hacer Foggo, του Deep Poverty Network, μια ομάδας που βοηθά τους πωλητές του δρόμου, είπε ότι μετά από σχεδόν 20 χρόνια εργασίας για την ανακούφιση της αστικής φτώχειας στην Τουρκία δεν έχει δει ποτέ τέτοια δυσφορία.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης