Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Cavusoglu κατά ΗΠΑ: Οι κυρώσεις συνιστούν επίθεση εναντίον των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων - Δεν υποχωρούμε για τους S-400

tags :
Cavusoglu κατά ΗΠΑ: Οι κυρώσεις συνιστούν επίθεση εναντίον των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων - Δεν υποχωρούμε για τους S-400
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Άγκυρα δεν θα γυρίσει την πλάτη στους S-400
(upd) Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από την Τουρκία μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ για την αγορά των S-400, με τους αξιωματούχους της χώρας να δηλώνουν ότι δεν θα υποχωρήσουν.
Η απόφαση των ΗΠΑ για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία είναι λάθος νομικά και πολιτικά και συνιστά επίθεση εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, σε συνέντευξή του στο Kanal 24, όπως μεταδίδει το Reuters.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αγορά των S-400 έγινε πριν την θεσμοθέτηση του νόμου CAATSA και δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Τουρκία.
Υπογράμμισε παράλληλα πως η Άγκυρα «δεν θα γυρίσει την πλάτη» στους S-400.
Ο Cavusoglu προειδοποίησε πως η Τουρκία θα λάβει αντίμετρα, κατόπιν διαβουλεύσεων, ενώ σχολίασε πως οι αμερικανικές κυρώσεις δεν θα έχουν καμία επίπτωση στη χώρα του.
Κατά τον ίδιο, οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ μπορούν να ομαλοποιηθούν, εάν οι ΗΠΑ θέλουν, αλλά θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις τουρκικές προσδοκίες στην πολιτική για τη Συρία.

SSB: Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις διότι η Τουρκία αρνήθηκε να υπακούσει εντολές

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB), Ismail Demir, ο οποίος επιχείρησε να υποβαθμίσει την απόφαση των ΗΠΑ.
Όπως δήλωσε, οι νέες αμερικανικές κυρώσεις θα αφήσουν ανεπηρέαστη το μεγαλύτερο της Τουρκίας όπου περιλαμβάνεται και η υπουργείο Άμυνας, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και οι αμυντικές βιομηχανίες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κυρώσεις στοχεύουν μόνο την SSB και δεν επηρεάζουν τις συμφωνίες που έχουν ήδη υπογραφεί.
Ο Demir τόνισε ότι οι κυρώσεις δεν επιβλήθηκαν στη χώρα, αλλά σε ένα θεσμικό όργανο στην Τουρκίας και τέσσερα πρόσωπα.
Ο ίδιος άσκησε σκληρή κριτική στην απόφαση των ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι οι κυρώσεις επιβλήθηκαν διότι η Τουρκία υπό τον Recep Tayyip Erdogan αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές.
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ στις 14 Δεκεμβρίου ανακοίνωσαν την επιβολή κυρώσεων ενάντια στη Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSB), σύμφωνα με το Άρθρο 231 του Νόμου CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων).
Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν απαγόρευση όλων των αμερικανικών αδειών εξαγωγής και εξουσιοδοτήσεων στην SSB και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς ταξιδιωτικών θεωρήσεων στον Ismail Demir, πρόεδρο της SSB και άλλα στελέχη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης