Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Akar (Τούρκος υπουργός Άμυνας): Η Ελλάδα με τις Navtex μας παρενοχλεί

Akar (Τούρκος υπουργός Άμυνας): Η Ελλάδα με τις Navtex μας παρενοχλεί
Οι Τούρκοι κλιμακώνουν την ένταση με την Ελλάδα
Νέα πυρά κατά της Ελλάδος εξαπέλυσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Akar, ο οποίος κατηγόρησε την χώρα μας για τον τρόπο που ανακοινώνει τις NAVTEX.
Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε ότι οι κινήσεις αυτές αποτελούν «κακοποίηση» και έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές της καλής γειτονίας μεταξύ των κρατών.

Ο Akar δήλωσε πως «το θέμα με τις Ναvtex η γειτονική μας χώρα το εκμεταλλεύεται.
Αντί να συζητήσουν με την Τουρκία έχουν ελπίδες από την Ε.Ε και προσδοκίες από άλλους.
Πρέπει να δουν πως αυτός ο δρόμους που ακολουθούν είναι αδιέξοδος».
Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις αυτές έρχονται ένα 24ωρο 14/12) μετά την έκδοση NAVTEX από το τουρκικό Γραφείο Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφίας και Ωκεανογραφίας της Σμύρνης.
Το Γραφείο επικαλείται τη Συνθήκη του Παρισίου και ζητά αποστρατιωτικοποίηση των νησιών: Σαμοθράκη, Λήμνος, Χίος, Σάμος, Τήλος και Χάλκη.
Σύμφωνα με την πάγια θέση της Άγκυρας, η Ελλάδα οφείλει –στη βάση του διεθνούς δικαίου– να μη διαθέτει στρατεύματα σε συνολικά 23 νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Πρόκειται συγκεκριμένα, για τη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο, την Ικαρία, τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη, καθώς και τα νησιά των Δωδεκανήσων - Αστυπάλαια, Ρόδο, Χάλκη, Κάρπαθο, Κάσο, Τήλο, Νίσυρος, Κάλυμνο, Αγαθονήσι, Λέρο, Λειψούς, Ψέριμο, Πάτμο, Σύμη, Κω και Καστελλόριζο.

Νωρίτερα όπως μετέδιδε το BankingNews:

Οι Τούρκοι κλιμακώνουν την ένταση με την Ελλάδα

Σε ακόμα μία κίνηση που θα κλιμακώνει την ελληνοτουρκική ένταση προχώρησε η Άγκυρα, τη στιγμή που το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis έχει αποχωρήσει από το λιμάνι της Αττάλειας προς άγνωστη μέχρι στιγμής κατεύθυνση.
Ειδικότερα, ο υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης εξέδωσε πριν από λίγο NAVTEX για την διεξαγωγή βολών του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, αύριο Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020, σε περιοχή μεταξύ Θάσου και Λήμνου, από τις 10:01 π.μ μέχρι τις 11:30 π.μ.
Το αξιοσημείωτο όμως ότι η τουρκική άσκηση θα αρχίσει μετά τη λήξη αντίστοιχης ελληνικής άσκησης στην ίδια περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης