Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Γιατί η Ελλάδα δεν μπορούσε να ασκήσει veto και… γιατί η ΕΕ δεν θα επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία – Ο Erdogan κέρδισε για 10 λόγους

Γιατί η Ελλάδα δεν μπορούσε να ασκήσει veto και… γιατί η ΕΕ δεν θα επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία – Ο Erdogan κέρδισε για 10 λόγους
Οι 10 λόγοι που η Τουρκία έχει κερδίσει
Ορισμένες πικρές αλήθειες πρέπει να ειπωθούν γύρω από τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, την Ελλάδα και τον αναβαθμισμένο ρόλο του τούρκου Προέδρου Erdogan.
Τα συμπεράσματα από τις Συνόδους Κορυφής, την στάση πολλών κρατών αλλά και τα κέρδη που αποκομίζει η Τουρκία είναι τα εξής

Οι 10 λόγοι που η Τουρκία έχει κερδίσει

1)Όλες οι Σύνοδοι Κορυφής κατέληξαν στο ίδιο αποτέλεσμα.
Η ΕΕ δεν επιβάλλει κυρώσεις όπερ σημαίνει ότι δεν θεωρεί την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας… ως παραβατική.
Το γεγονός ότι μεταθέτει συνεχώς τις αποφάσεις… πλέον η νέα ημερομηνία είναι 25 και 26 Μαρτίου 2021… αποδεικνύει ότι η πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ δεν επιθυμεί πολιτική, διπλωματική ή οποιαδήποτε σύγκρουση με την Τουρκία.

2)Σχεδόν 16 χώρες έχουν δημιουργήσει ένα ισχυρό μπλοκ τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος χώρα με την Ευρώπη και τάσσονται κατά οποιαδήποτε επιβολής μέτρων ή κυρώσεων κατά της Τουρκίας.
Η Γερμανία, η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Ισπανία κ.α. υποστηρίζουν ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος χώρα.
Η Γερμανία έχει πολλούς λόγους να υποστηρίζει την Τουρκία
-Δεσμοί Merkel της Γερμανίδας Καγκελαρίου με τον Τούρκο Πρόεδρο Erdogan.
-Στην Γερμανία κατοικούν σχεδόν 3 εκατ τούρκοι πολίτες
-Εμπορικοί και οικονομικοί δεσμοί Γερμανίας – Τουρκίας
-Η Γερμανία εξάγει οπλικά συστήματα στην Τουρκία, συμβάλλει στην κατασκευή των 6 υποβρυχίων

Ήττα για Γαλλία και Ελλάδα

3)Το μπλοκ των χωρών της Ελλάδος, της Κύπρου, της Γαλλίας και της Αυστρίας ηττήθηκαν για πολλοστή φορά.
Εύλογα η Ελλάδα απέτυχε να πείσει τις χώρες της Ευρώπης για την αναγκαιότητα των κυρώσεων στην Τουρκία.
Για την ΕΕ η παρουσία των τουρκικών πλοίων στην ελληνική και κυπριακή θαλάσσια δικαιοδοσία δεν είναι τίποτε άλλο από αμφισβητούμενα νερά.
Η Ελλάδα ηττήθηκε καθώς ζητούσε σκληρές κυρώσεις και embargo όπλων και στο τέλος ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης… κατέληξε να αναφέρει ότι οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός.
Ο μεγάλος ηττημένος είναι η Γαλλία η οποία επιχείρησε να εκμεταλλευτεί την Ελλάδα ώστε να αποκτήσει πρόσβαση και δικαιολογία στην Ανατολική Μεσόγειο, έπαιξε κατά τρόπο διπλωματικά απαράδεκτο, στην Λιβύη, το Nagorno Karabakh.

Η Ελλάδα δεν μπορούσε να ασκήσει veto

4)Η Ελλάδα δεν μπορούσε να ασκήσει veto, η αντιπολίτευση στην Ελλάδα κατηγορεί για λάθος λόγο την κυβέρνηση Μητσοτάκη που επί της ουσίας δεν πέτυχε τίποτα στην Σύνοδο Κορυφής.
Η στρατηγική της Ελλάδος να ζητάει κυρώσεις κατά της Τουρκίας ήταν ένα μεγάλο πολιτικό λάθος.
Οι επιστολές του Νίκου Δένδια του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος να ζητάει embargo όπλων κατά της Τουρκίας επίσης ήταν μεγάλο λάθος.
Εάν η Ελλάδα θα ασκούσε veto θα απομονωνόταν, θα γυρνούσε στην κυριολεξία μπούμερανγκ κατά της ελληνικής κυβέρνησης το veto.

5)Μεγάλος ηττημένος είναι η Γαλλία η οποία έκανε σημαία τις σκληρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας αλλά κατέληξε η προσπάθεια σε φιάσκο.
Η γαλλική κυβέρνηση υπό τον Macron είναι υποκριτική.
Αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του Nagorno Karabakh μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν ενώ επί 30 χρόνια ως προεδρεύουσα χώρα στην ομάδα του Minsk δεν έκανε απολύτως τίποτε.
Ο Macron έχει συμμαχήσει με περιθωριακούς ηγέτες όπως ο Sissi ο οποίος έχει καταπατήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα οδηγώντας στην θανατική ποινή δεκάδες πολίτες που διαμαρτύρονται.
Η υπόθεση Regeni είναι εμβληματική, του Ιταλού πολίτη που τον δολοφόνησε το καθεστώς Sisi στην Αίγυπτο.
Ο Γάλλος πρόεδρος Macron δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι είχε μιλήσει για τα ανθρώπινα δικαιώματα με τον Sisi, αλλά «δεν θα εξαρτήσει θέματα άμυνας και οικονομίας να αμφισβητήσουν τις σχέσεις Γαλλίας και Αιγύπτου για  αυτές τις διαφωνίες
Κατά τα άλλα ο Macron είναι θιασώτης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δεν θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία

6) Η ΕΕ δεν πρόκειται να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία ούτε στις 25 και 26 Μαρτίου 2021 και υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι
-Η Τουρκία διατηρεί στο έδαφος 4 εκατ σύριους πολίτες, οι μετανάστες για την Ευρώπη.
Τους διαχειρίζεται η Τουρκία ως μέσο πίεσης στην Ευρώπη και η πίεση αποδίδει.
-Στην Σύνοδο Κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου έμμεσα οι ευρωπαίοι συνέδεσαν το μεταναστευτικό με την τελωνειακή ένωση.
Εάν η Τουρκία τα πάει καλά… στο μεταναστευτικό δηλαδή δεν στείλει άλλους μετανάστες στην Ευρώπη… θα τύχει καλύτερης μεταχείρισης στο ζήτημα της Τελωνειακής Ένωσης.
-Η Τουρκία έχει αναβαθμιστεί πλήρως ως περιφερειακή δύναμη.
-Έχει συμμαχήσει με την Λιβύη, την νόμιμη κυβέρνηση
-Στην υπόθεση του Nagorno Karabakh, ο μεγάλος νικητής ήταν τα drones της Τουρκίας τα οποία οδήγησαν στην ήττα την Αρμενία.
Η Γερμανία και όχι μόνο έχουν εκθειάσει τα τουρκικά drones.

7)Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ ουσιαστικά δεν αναγνωρίζουν την ελληνική επιχειρηματολογία.
Π.χ. οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400 το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα που χρησιμοποιεί η Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ… αλλά δεν επιβάλλουν κυρώσεις για την παραβατικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και Ανατολικό Αιγαίο.
Αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να δει η ελληνική διπλωματία και η ελληνική κυβέρνηση με μεγάλη προσοχή.
Γιατί οι ΗΠΑ απέχουν και η ΕΕ κάνει τα στραβά μάτια;
Για την Ευρώπη… η παραβατικότητα της Τουρκίας δεν είναι τέτοια που μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις.

8) «Το γεγονός ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει κάτι που ονομάζεται CAATSA είναι ασέβεια ενάντια σε στρατηγικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ» ανέφερε ο Erdogan.
Ο νόμος που επιβάλλει κυρώσεις για την αντιμετώπιση προκλήσεων κατά της Αμερικής (CAATSA) μεταξύ άλλων
Ο νόμος περί κυρώσεων, τον οποίο υπέγραψε ο Trump το 2017, υποχρεώνει τον πρόεδρο να επιλέξει πέντε μεταξύ 12 κυρώσεων, από την απαγόρευση βίζας και την άρνηση πρόσβασης σε αμερικανικές τράπεζες έως τις αυστηρότερες επιλογές όπως η απαγόρευση συναλλαγών με το χρηματοοικονομικό σύστημα των ΗΠΑ και άρνηση αδειών για εξαγωγές.
Οι ΗΠΑ τυπικά επιβάλλουν κρυώσεις στην Τουρκία αλλά στην πράξη θεωρούν την Τουρκία ισχυρή σύμμαχο του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία θα επανεμφανιστεί στην Ανατολική Μεσόγειο

9)Η Τουρκία είναι βέβαιο ότι θα επανεμφανιστεί στην Ανατολική Μεσόγειο και είναι επίσης βέβαιο ότι θα επιδιώξει να πετύχει τις δύο βασικές τις επιδιώξεις συνδιαχείριση του φυσικού αερίου της Κύπρου και πρόσβαση στην ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία που κατά την Τουρκία είναι… τουρκική υφαλοκρηπίδα.

10)Η Σύνοδος Κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2020 πήρε και μια άλλη απόφαση να προωθήσει μια πολυμερή διάσκεψη της Ανατολική Μεσογείου, όπου η Τουρκία θα συμμετέχει, όπως και άλλες χώρες ώστε να τεθούν επί τάπητος όλα τα θέματα.
ΕΕ και ΗΠΑ θα προωθήσουν αυτή την πολυμερή διάσκεψη όπερ σημαίνει ότι η Τουρκία θα μπει σε ένα club στο οποίο πολλές χώρες αρνούνταν να της επιτρέψουν την είσοδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης