Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Φιάσκο η Σύνοδος με νέα πίστωση χρόνου σε Τουρκία - H Merkel παραπέμπει σε ΝΑΤΟ, ΗΠΑ για embargo όπλων - Erdogan: Η ΕΕ δεν θα αποφασίσει κυρώσεις τον Μάρτιο

Φιάσκο η Σύνοδος με νέα πίστωση χρόνου σε Τουρκία - H Merkel παραπέμπει σε ΝΑΤΟ, ΗΠΑ για embargo όπλων - Erdogan: Η ΕΕ δεν θα αποφασίσει κυρώσεις τον Μάρτιο
Η Merkel υποστήριξε ότι οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ συμφώνησαν στη Σύνοδο Κορυφής ότι το θέμα των εξαγωγών όπλων στην Τουρκία θα πρέπει να συζητηθεί μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ και σε συντονισμό με την επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ
(upd) Σε ακόμα ένα φιάσκο εξελίχθηκε για την Ελλάδα η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αρνήθηκαν να δώσουν ένα αποφασιστικό μήνυμα στην Τουρκία με αυστηρές κυρώσεις που θα μπορούσαν να βάλουν ένα τέλος στην τουρκική προκλητικότητα.
Αντιθέτως, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, έλαβε νέα πίστωση χρόνου -τριών μηνών- έως τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, καθώς για τότε μετατέθηκαν οι αποφάσεις για τις κυρώσεις της Τουρκίας, ενώ όσον αφορά το εμπάργκο όπλων, η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, πέταξε το μπαλάκι σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.
Στην τελική τους μορφή, τα συμπεράσματα ζητούν την επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων για τις «μη εγκεκριμένες δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» (το σημείο αφορά τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ).
Επιπλέον, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Josep Borrell, καλείται να συμπεριλάβει στην έκθεση αποτίμησης των ευρωτουρκικών σχέσεων που θα καταθέσει στους προσεχείς μήνες την εκτίμησή του για τη δυνατότητα «επέκτασης της εμβέλειας» των κυρώσεων αυτών (ενδεχομένως ώστε να συμπεριλάβουν τη δραστηριότητα του Oruc Reis), καθώς και «άλλες επιλογές και εργαλεία».
Η προθεσμία που δίνεται για την αξιολόγηση της έκθεσης Borrell είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του προσεχούς Μαρτίου «το αργότερο».  
Επίσης απορρίφθηκε η πρόταση για επιβολή embargo όπλων στην Τουρκία αντιθέτως το τελικό κείμενο συνδέει έμμεσα την υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία με την Τελωνειακή Ένωση...
Είναι προφανές ότι το τελικό κείμενο συμπερασμάτων δεν ικανοποιεί την ελληνική πλευρά, που ζητούσε μια πιο στιβαρή απάντηση στον Erdogan, o οποίος σε σημερινές του δηλώσει απέκλεισε το ενδεχόμενο η Σύνοδος Κορυφής του Μαρτίου να αποφασίσει μέτρα που θα πλήξουν την Τουρκία.
«Εμείς ζητούσαμε ένα άλμα, αλλά η Ευρώπη παραμένει ένα αργοκίνητο καράβι» δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.
Image

Image
Την ίδια στιγμή, στην Τουρκία -παρά την... τυπική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, που καταδικάζει την απόφαση της Συνόδου- επικρατεί πανηγυρικό κλίμα με τον φιλοκυβερνητικό Τύπο να σχολιάζει σκωπτικά την ήττα της Ελλάδας .
(ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ).
 
H Merkel παραπέμπει σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για τις εξαγωγές όπλων

Στη Σύνοδο Κορυφής τέθηκε και το αίτημα της Ελλάδας για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel, να πετάει το μπαλάκι σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής, η Merkel υποστήριξε ότι οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ συμφώνησαν στη Σύνοδο Κορυφής ότι το θέμα των εξαγωγών όπλων στην Τουρκία θα πρέπει να συζητηθεί μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ και σε συντονισμό με την επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Οι ηγέτες της ΕΕ ζήτησαν από τον Ύπατο Εκπρόσωπο να προετοιμάσει μια έκθεση για την επόμενη σύνοδο κορυφής για τη συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία, πρόσθεσε η καγκελάριος, και σημείωσε ότι η Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ βρίσκονται μεταξύ των θεμάτων που θα πρέπει να εξεταστούν.
«Υπό αυτό το πρίσμα θα μιλήσουμε περισσότερο για τις σχέσεις μας με την Τουρκία, οι οποίες χαρακτηρίζονται από τη μια πλευρά από στρατηγικές εξαρτήσεις –πολλοί από μας είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ– και από την άλλη πλευρά από εντάσεις», σημείωσε η Merkel.
«Ελπίζαμε ότι κατά την περίοδο της προεδρίας μας, θα είχαμε καλύτερες σχέσεις με την Τουρκία.
Αλλά τα αποτελέσματα είναι άκρως απογοητευτικά» δήλωσε επίσης.

Macron: Δεν θα ανεχθούμε άλλες αποσταθεροποιητικές ενέργειες από την Τουρκία

Τη θέση ότι η ΕΕ δεν θα ανεχθεί άλλες αποσταθεροποιητικές ενέργειες από την Τουρκία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου διατύπωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron.
«Οι νέες κυρώσεις που η ΕΕ ετοιμάζει για τις γεωτρήσεις της Τουρκίας δείχνουν πως η ΕΕ δεν θα ανεχθεί άλλες αποσταθεροποιητικές ενέργειες στην περιοχή της» υποστήριξε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση «απέδειξε την ικανότητά της να δείξει αυστηρότητα» απέναντι στην Τουρκία υιοθετώντας κυρώσεις για τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο.
«Δώσαμε μία ευκαιρία στην Τουρκία τον Οκτώβριο, αλλά διαπιστώσαμε ομοφώνως ότι η Τουρκία συνέχισε τις προκλητικές ενέργειες» είπε ο Macron, τονίζοντας πως οι νέες κυρώσεις που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση δείχνουν ότι η ΕΕ δεν θα δεχθεί πλέον αποσταθεροποιητικές ενέργειες στην ευρύτερη περιοχή.
Ωστόσο ο Macron υποστήριξε πως η Ευρώπη παραμένει ανοιχτή στο διάλογο με την Τουρκία.
Επιπλέον, ο πρόεδρος της Γαλλίας υποστήριξε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απέδειξε ότι έχει την ικανότητα να λαμβάνει δράση προκειμένου να αντιμετωπίσει πληθώρα προκλήσεων.
«Αυτή η Σύνοδος Κορυφής ήταν ένα τεστ για την Ευρώπη και τα καταφέραμε, διότι καταλήξαμε με επιτυχία σε τρεις σημαντικές συμφωνίες τόσο χθες όσο και σήμερα» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος αναφέρθηκε στη συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Μεροληπτική και παράνομη η απόφαση της Συνόδου

Για «μεροληπτική και παράνομη» απόφαση από τη Σύνοδο Κορυφής κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και καλεί την ΕΕ να ενεργήσει ως έντιμος διαμεσολαβητής στη συνεχιζόμενη διαμάχη στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στην ανακοίνωση του, το τουρκικό ΥΠΕΞ επιμένει στην πρόταση του για διάσκεψη με όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου είναι μια ευκαιρία για την αντιμετώπιση θαλάσσιων ζητημάτων στην περιοχή, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα ήταν έτοιμη για συνομιλίες με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πήρε την απόφαση να προχωρήσει σε επιπλέον καταχωρήσεις, με βάση την απόφαση της 11ης Νοεμβρίου 2019, που αφορούν περιοριστικά μέτρα για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων.
Παράλληλα, «καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Κομισιόν να καταθέσουν έκθεση αναφορικά με την πολιτική, οικονομική και εμπορική σχέση της ΕΕ και της Τουρκίας και αναφορικά με μέσα και επιλογές για το πώς θα προχωρήσει, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου εφαρμογής της παραπάνω απόφασης για να μελετηθεί το αργότερο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου του 2021», ενώ παράλληλα «καταδικάζει τα μονομερή βήματα της Τουρκίας στα Βαρώσια και καλεί να υπάρξει πλήρης σεβασμός των Αποφάσεων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Πελώνη: Εμείς ζητούσαμε ένα άλμα, αλλά η Ευρώπη παραμένει ένα αργοκίνητο καράβι

Η δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς για την απροθυμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία αποτυπώνεται στις δηλώσεις της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη.
«Εμείς ζητούσαμε ένα άλμα, αλλά η Ευρώπη παραμένει ένα αργοκίνητο καράβι» είπε μιλώντας στον Σκάι 100,3.
Όπως διευκρίνισε η κ. Πελώνη η αναβολή στις αποφάσεις για κυρώσεις είναι υπό όρους και αυτό είναι στα θετικά στοιχεία.
«Η αποχώρηση του Oruc Reis θα έχει συνέπεια και συνεχεία;» διερωτήθηκε.
Όσον αφορά τη διατύπωση στο κείμενο συμπερασμάτων για της ΗΠΑ, τόνισε ότι «η Ευρώπη περιμένει προφανώς πολλά από τη συνεργασία με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση και τον Biden».
Η κ. Πελώνη είπε με νόημα ότι οι αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία για το αντιαεροπορικό σύστημα S-400 πρέπει να προβληματίσουν κάποιες χώρες.
Πάντως, η κ. Πελώνη υποστήριξε ότι «υπάρχει σαφής καταδίκη της Τουρκίας για τη στάση της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει ένα βήμα τη φορά, κι αυτή τη φορά έκανε ένα βήμα σε βάρος της Τουρκίας».

Merkel και Borissov μπλόκαραν τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Η Γερμανία και η Βουλγαρία ήταν οι χώρες της ΕΕ που μπλόκαραν τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετώντην Πέμπτη (10 Δεκεμβρίου), σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Euractiv.
«Η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel και ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Boyko Borissov ήταν οι ηγέτες της ΕΕ που αντιτάχθηκαν ανοιχτά στις κυρώσεις κατά της Άγκυρας», ανέφεραν οι πηγές.
Άλλες χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα και η Ουγγαρία ήταν επίσης αντίθετες, αλλά δεν το εξέφρασαν ανοιχτά, πρόσθεσαν οι πηγές.
Η Αυστρία υποστήριξε τις κυρώσεις, ενώ η Γαλλία, η οποία ζητούσε σκληρή απάντηση από την ΕΕ, σύμφωνα με πληροφορίες μετρίασε τη ρητορική της κατά της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία, οι ηγέτες της ΕΕ καταδίκασαν την επιθετικότητα και τις μονομερείς δράσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ωστόσο, στην πράξη, τήρησαν μια ήπια στάση, δίνοντας στην Άγκυρα άλλη μία περίοδο χάριτος, διάρκειας τριών μηνών.

Η Τουρκία συνεχίζει τις μονομερείς και προκλητικές ενέργειες

Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου αναφέρεται ότι η Τουρκία συνεχίζει τις μονομερείς και προκλητικές της ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το Συμβούλιο “λαμβάνει υπόψη” την απόσυρση του Oruc Reis και “επιμένει να υπάρχει διαρκής αποκλιμάκωση, ώστε να επιτραπεί η σύντομη έναρξη και ομαλή συνέχιση απευθείας διερευνητικών συνομιλιών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκίας”.

Η ΕΕ θέλει αμοιβαία και επωφελή σχέση με την Τουρκία

Παράλληλα, στα συμπεράσματα του Συμβουλίου επαναβεβαιώνεται το στρατηγικό ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια συνεργατική και αμοιβαία επωφελή σχέση με την Τουρκία.
Η πρόταση για μια θετική ατζέντα παραμένει στο τραπέζι, εφόσον η Τουρκία επιδείξει ετοιμότητα να προωθήσει μια ειλικρινή εταιρική σχέση με την Ένωση και τα κράτη-μέλη της και να επιλύσει τις διαφορές μέσα από διάλογο και στη βάση του διεθνούς δικαίου.
Το Συμβούλιο τονίζει επίσης την ανάγκη διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία.
Προστίθεται επίσης ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει οικονομική βοήθεια στους Σύρους πρόσφυγες και στις κοινότητες που φιλοξενούνται στην Τουρκία και θα συνεχίσει να συνεργάζεται για την υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προς τα κράτη-μέλη της και την αύξηση των προσπαθειών για τον αγώνα κατά των δικτύων των διακινητών.

Πολυμερής διάσκεψη και συντονισμός με τις ΗΠΑ

Το Συμβούλιο ζητά επίσης από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης να προωθήσει την πρόταση για τη συγκρότηση μιας πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ δηλώνει επίσης πως η ΕΕ θα επιδιώξει να συντονιστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τα ζητήματα που άπτονται της Τουρκίας και της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Καταδίκη για τα Βαρώσια στην Κύπρο

Το Συμβούλιο καταδικάζει το άνοιγμα των Βαρωσίων από την Τουρκία και τις μονομερείς ενέργειες στην κατεχόμενη περιοχή και καλεί σε πλήρη σεβασμό των αποφάσεων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Υποστηρίζεται επίσης η γρήγορη επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και και παραμένει απολύτως δεσμευμένο σε μια συνολική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, εντός του πλαισίου του ΟΗΕ, με σεβασμό στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σε ευθυγράμμιση με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αναμένει το ίδιο και από την Τουρκία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης