Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Έρχεται διπλωματική τρικλοποδιά στις Βρυξέλλες - Η κυβέρνηση χαμηλώνει το πήχη – Η αντιπολίτευση στην Αθήνα προετοιμάζεται

Έρχεται διπλωματική τρικλοποδιά στις Βρυξέλλες - Η κυβέρνηση χαμηλώνει το πήχη – Η αντιπολίτευση στην Αθήνα προετοιμάζεται
Το φιλοτουρκικό κλίμα που διακατέχει την γερμανική πλευρά δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ευτυχή κατάληψη της Συνόδου, κάτι που φάνηκε και στο προσχέδιο του κειμένου για τα συμπεράσματα της Συνόδου.
Χαμηλώνει το πήχη η κυβέρνηση για τα προσδοκώμενα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής που θα διεξαχθεί σήμερα 10/12 και αύριο 11/12.
Ο λόγος είναι προφανής.
 Το φιλοτουρκικό κλίμα που διακατέχει την γερμανική πλευρά δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ευτυχή κατάληψη της Συνόδου, κάτι που φάνηκε και στο προσχέδιο του κειμένου για τα συμπεράσματα της Συνόδου.

Το ισχυρό μπλοκ της Γερμανίας επιβάλει κυρώσεις-χάδι

Οι μέχρι τώρα εισηγήσεις του προσχεδίου είναι να υπάρξουν κυρώσεις σε πρόσωπα και σε εταιρίες με την option να επεκταθούν και σε άλλα πρόσωπα ή εταιρείες συνδέονται με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες.
Η ελληνική πλευρά βρίσκεται αρκετά στριμωγμένη καθώς έχει διαμορφωθεί ένα συμπαγές μπλοκ της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Μάλτας αλλά και της Ουγγαρίας-Πολωνίας που είναι σταθερά υπέρ της χαλαρής αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας και από την άλλη υπάρχει η Γαλλία, Ολλανδία, Αυστρία και Βέλγιο που εισηγούνται πιο σκληρές και μετρήσιμες κυρώσεις.

Κρίσιμο διήμερο για να αλλάξει ο Μητσοτάκης τις ισορροπίες

Το διήμερο που ξεκινάει σήμερα, η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να αλλάξει τις διαθέσεις για να πάρει κάτι πιο χειροπιαστό ώστε να «καλμάρει» και το εσωτερικό πολιτικό μέτωπο της κυβέρνησης.
Ωστόσο, έχει διαμηνυθεί στην Αθήνα ότι πολύ δύσκολα θα αλλάξουν τα δεδομένα σε αυτή την συγκυρία ενώ μεταθέτουν το πρόβλημα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο τον Μάριο σε νέα τακτική Σύνοδο Κορυφής.
Η Γαλλία η οποία είναι και αυτή σε οξεία αντιπαράθεση με τον Ερντογάν δείχνει να είναι και εκείνη μόνη της και να μην μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς.

Γιατί η Γερμανία επιμένει και σε αυτή τη Σύνοδο;

Έλληνες διπλωμάτες παρατηρούσαν ότι η επιμονή της γερμανικής πλευράς έγκειται σε δύο βασικούς λόγους:
1)Η Γερμανία ως παραγωγός χώρα οπλικών συστημάτων έχει συχνό πελάτη την Τουρκία γι’ αυτό και δεν θέλει ούτε να συζητήσει για την πιθανότητα εμπάργκο όπλων προς την Άγκυρα.
Επίσης, η Τουρκία αποτελεί μία πολύ μεγάλη αγορά για την Γερμανία και στην υπόλοιπη βιομηχανία της, όπως άλλωστε και στην Ισπανία και την Ιταλία, χώρες που διατηρούν πολλές διμερείς σχέσεις με την Τουρκία.
2)Ο δεύτερος λόγος έγκειται στην γερμανική προεδρία η οποία έχει να διαχειριστεί πάρα πολύ δύσκολες προκλήσεις όπως είναι η πανδημία του κορωνοιού, ο εμβολιασμός της ευρωπαϊκών κρατών, το Ταμείο Ανάκαμψης και σίγουρα δεν θέλει να σκάσει στην βάρδια της ένα ελληνοτουρκικό πρόβλημα γι’ αυτό και επιτείνει τις προθεσμίες για την λύση του.

Έτοιμη η αντιπολίτευση για ευθεία αμφισβήτηση του Πρωθυπουργού

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι εάν δεν αλλάξουν τα δεδομένα που διαμορφώνονται, τότε η 12η Δεκεμβρίου θα είναι μία πολύ κακή μέρα για την θητεία της καθώς θα έχει να διαχειριστεί μία καίρια διπλωματική ήττα η οποία θα την «μικρύνει» πολιτικά τόσο απέναντι στην κοινωνία που αντιτίθεται στην ασκούσα διπλωματία της ανοχής απέναντι στην Τουρκία όσο και στα υπόλοιπα κόμματα που απαρτίζουν την κοινοβουλευτική αντιπολίτευση.
Ειδικά, η αξιωματική αντιπολίτευση ετοιμάζει μεγάλη επικοινωνιακή αντεπίθεση για τα θέματα της ελληνικής διπλωματίας καθώς όπως τονίζουν ο Κ. Μητσοτάκης έχει αρνηθεί μία εθνική στρατηγική από όλους τους αρχηγούς των κομμάτων, έχει αρνηθεί να δώσει την πραγματική διάσταση των μυστικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας-Γερμανίας πριν την μεγάλη κρίση με το Oruc Reis και έχει επιδείξει ήπια διάθεση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με άλλα λόγια θα επιτεθούν στον Πρωθυπουργό ότι δεν προασπίζει τα ελληνικά συμφέροντα στους κύκλους της Ε.Ε.  

Γιατί η Ελλάδα δεν θέτει βέτο;

Για την αντιπολίτευση, η ελληνική κυβέρνηση λανθασμένα δεν κάνει επίκληση του βέτο που διαθέτει όταν χώρες πιο απομονωμένες όπως η Βουλγαρία αντιστάθηκε σθεναρά απέναντι στην Γερμανία και έθεσε βέτο στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως για παράδειγμα, έθεσαν μέχρι πρότινος χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία για τα ψιλά γράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης.
 Όπως για παράδειγμα, έθεσε η Κύπρος πριν καιρό –χωρίς μάλιστα να την ακολουθήσει η Ελλάδα- για να λάβει σαφή διατύπωση για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.
 Γιατί η Ελλάδα, λοιπόν, δεν αξιοποιεί το βασικό εργαλείο διαπραγμάτευσης σε ένα τόσο σοβαρό θέμα;
 Οι πιο συντηρητικές απόψεις κάνουν λόγο ότι μία «ανταρσία» της Ελλάδας στη Σύνοδο θα δυσκολέψει τη θέση της στην διεκδίκηση κονδυλίων για το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και την επανέναρξη της δημοσιονομικής πειθαρχίας από το 2021…

Πιο δυνατή η ένταση με την Τουρκία το 2021

Θα ξεκινήσει, λοιπόν, μία νέα πολιτική διαμάχη καθώς αποφάσεις-χάδι για την Τουρκία, θα την αποθρασύνει και θα ανοίξει ένα νέο κύκλο εντάσεων στην περιοχή και για το 2021 με ότι και αν αυτό συνεπάγεται.
Άλλωστε, η Τουρκία έχοντας ερευνήσει όλη την περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελόριζο, στο πρόγραμμά της είναι να ξεκινήσει έρευνες και νότια της Κρήτης.
Δεν αποτελεί κοινό μυστικό ότι ο νέος κύκλος έντασης με την Τουρκία θα έχει και αμφίδρομες απώλειες καθώς πολλοί θα ψάξουν να βρουν ευθύνες για τη στρατηγική που χάραξε η ελληνική διπλωματία.
Εκεί η θέση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια είναι καθόλα επισφαλής, λένε κάποιοι καθώς δεν υπάρχει άμεση ταύτιση με το διπλωματικό γραφείο του Πρωθυπουργού.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης