Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Carlo Marsili (πρώην πρέσβης Ιταλίας): Δεν αναμένονται κυρώσεις στην Τουρκία από την ΕΕ – Η Ελλάδα παραβιάζει διεθνείς συνθήκες και ΑΟΖ

Carlo Marsili (πρώην πρέσβης Ιταλίας): Δεν αναμένονται κυρώσεις στην Τουρκία από την ΕΕ – Η Ελλάδα παραβιάζει διεθνείς συνθήκες και ΑΟΖ
Valeria Giannotta Ιταλίδα Συγγραφέας: Η Γαλλία η πηγή της εχθρότητας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας
Οι ηγέτες της ΕΕ, στην Σύνοδο Κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2020, είναι απίθανο να καταφύγουν σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ανέφεραν εμπειρογνώμονες εξωτερικής πολιτικής.
Μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu, ο πρώην πρέσβης της Ιταλίας στην Άγκυρα Carlo Marsili είπε ότι δεν αναμένει κυρώσεις, καθώς μια τέτοια απόφαση θα απαιτήσει ομόφωνη ψήφο, ενώ η Ιταλία και η Γερμανία δεν είναι υπέρ μιας τέτοιας κίνησης κατά της Τουρκίας. Πρόσθεσε ότι εκτός από αυτούς, η Ουγγαρία ή η Πολωνία επίσης δεν θα συμφωνήσουν με κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Η Τουρκία να επιμείνει στην αποσαφήνιση της ΑΟΖ

Όσον αφορά τη συνεχιζόμενη διαμάχη στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Carlo Marsili είπε ότι η Τουρκία πρέπει να επιμείνει στην αποσαφήνιση του "ζητήματος της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ)" και των χωρικών υδάτων της στην περιοχή.

Είναι απαράδεκτο…

Ο Carlo Marsili τόνισε ότι είναι απαράδεκτο μια χώρα - αναφερόμενος στην Τουρκία - με ακτογραμμή 1.600 χιλιομέτρων (σχεδόν 1.000 μιλίων) να αντιμετωπίζει δυσκολίες στην ανάπτυξη ερευνητικών σκαφών.
Ο κύριος λόγος για αυτό το πρόβλημα, είπε ο Marsili, ήταν ότι η Ελλάδα διεκδίκησε αποκλειστικές οικονομικές ζώνες για τα νησιά της και όχι για την ηπειρωτική χώρα.
Υποστήριξε ότι το νησί Καστελόριζο για παράδειγμα, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι βρίσκεται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, καθώς βρίσκεται μόλις 20 λεπτά από την πόλη Κας της Τουρκίας στις ακτές της Μεσογείου.
Αναφερόμενος σε ένα άλλο παράδειγμα ελληνικής κακής συμπεριφοράς, ο Marsili είπε ότι η Αθήνα είχε παραβιάσει τη συμφωνία της με την Ιταλία το 1947, όπου η Ρώμη παραχώρησε 12 νησιά υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνουν αποστρατικοποιημένα, λέγοντας:
«Είναι απαραίτητο να επιμείνουμε και σε αυτό το ζήτημα»
 Ομοίως, οι τουρκικές αρχές ισχυρίστηκαν επανειλημμένα ότι η διατήρηση των ενόπλων δυνάμεων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από την Ελλάδα αποτελεί παραβίαση της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης του 1923 και της Συνθήκης του Παρισιού του 1947.

Valeria Giannotta Ιταλίδα Συγγραφέας: Η Γαλλία η πηγή της εχθρότητας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας

Η ιταλίδα συγγραφέας Valeria Giannotta δήλωσε ότι η Γαλλία και η Κύπρος ηγούνται της εχθρότητας προς την Τουρκία στις Βρυξέλλες, αν και η Ιταλία, η Ισπανία και η Γερμανία έχουν υιοθετήσει πιο «μετριοπαθείς» πολιτικές.
Προσθέτοντας ότι οι πρόσφατες εντάσεις μεταξύ της Άγκυρας και του Παρισιού δημιούργησαν μια αυστηρότερη στάση εναντίον της Τουρκίας στις Βρυξέλλες, η Giannotta είπε ότι δεν αναμένει κυρώσεις αλλά μάλλον ισχυρή καταδίκη κατά της Τουρκίας.
Οι κυρώσεις θα βλάψουν τα συμφέροντα ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Γερμανίας, που θεωρούν την Τουρκία ως σημαντικό εμπορικό εταίρο, τόνισε.

Η Τουρκία να ξεκινήσει εποικοδομητικό διάλογο

Η Giannotta είπε ότι η ΕΕ πρέπει να ξεκινήσει εποικοδομητικό διάλογο με την Άγκυρα, προσθέτοντας ότι η Τουρκία εξακολουθεί να είναι στρατηγικός εταίρος για την Ευρώπη.
Εν μέσω πρόσφατων εντάσεων στην περιοχή, η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν αυξήσει την πίεση τους σε άλλα μέλη της ΕΕ να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 10-11 Δεκεμβρίου.
Μέχρι σήμερα, η προεδρεύουσα στην ΕΕ, η Γερμανία, και τα περισσότερα μέλη της ΕΕ διστάζουν να αναλάβουν τέτοια δράση. Η Τουρκία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, απέρριψε τους ισχυρισμούς της Ελλάδας, τονίζοντας ότι αυτές οι υπερβολικές αξιώσεις παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και των Τουρκοκυπρίων

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης