Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Εμπρηστικές δηλώσεις Erdogan πριν τη Σύνοδο (10-11/12): Δεν με νοιάζουν οι αποφάσεις των Ευρωπαίων - Δεν ικανοποιούν την Ελλάδα οι κυρώσεις σε εταιρείες, πρόσωπα

Εμπρηστικές δηλώσεις Erdogan πριν τη Σύνοδο (10-11/12): Δεν με νοιάζουν οι αποφάσεις των Ευρωπαίων - Δεν ικανοποιούν την Ελλάδα οι κυρώσεις σε εταιρείες, πρόσωπα
Ο Τούρκος πρόεδρος πυροδοτεί το κλίμα λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις 10-11 Δεκεμβρίου
(upd4) Αλώβητη φαίνεται πως θα βγει η Τουρκία από ακόμα μία Σύνοδο Κορυφής, καθώς -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα αποφασίσουν ουσιαστικές κυρώσεις εις βάρος της.
Όπως προκύπτει από το προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει κυρώσεις σε άτομα και εταιρείες από την Τουρκία που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι κυρώσεις πιθανότατα θα επικεντρωθούν στη διοίκηση της TΡAO της Κρατικής Εταιρείας Πετρελαιοειδών.
Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες που επικαλείται το Reuters, οι Ευρωπαίοι ηγέτες -σε περίπτωση που δεν υπάρξει πρόοδος- θα εξετάσουν περισσότερα βήματα σε ό,τι αφορά την Τουρκία τον Μάρτιο.
Πρόκειται για μια εξέλιξη που δεν θα ικανοποιήσει ιδιαίτερα την ελληνική πλευρά, καθώς αποδεικνύεται και πάλι η διστακτικότητα της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, κάτι που στην ουσία ενισχύει τη θέση του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, διατηρεί την ένταση και λίγες ώρες πριν την Σύνοδο Κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2020, δηλώνει πλήρη αδιαφορία για τις αποφάσεις των Ευρωπαίων.

Erdogan: Οι αποφάσεις της ΕΕ δεν μας αφορούν

«Οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ δεν μας αφορά» δήλωσε ο Erdogan, ενώ δεν δίστασε να αφήσει αιχμές κατά της Ελλάδας για... ειλικρινή διάλογο.
Ο Erdogan υποβάθμισε το ενδεχόμενο κυρώσεων της ΕΕ εναντίον της Τουρκίας, καθώς είπε ότι η Τουρκία είναι συνηθισμένη σε τέτοιες απειλές, ενώ είπε ότι οι κυρώσεις δεν θα προκαλέσουν μεγάλο πρόβλημα.
Οι προτεινόμενες κυρώσεις της ΕΕ στην Τουρκία δεν θα αποτελούσαν μείζον πρόβλημα για εμάς.
Η ΕΕ έχει ήδη επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία από καιρό σε καιρό εδώ και χρόνια", δήλωσε ο Erdogan σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου στο αεροδρόμιο Eseboga πριν από την αναχώρησή του για επίσημη επίσκεψη για να παρευρεθούν σε εορτασμούς νίκης στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν Μπακού.

«Η ΕΕ δεν ήταν ποτέ τίμιος εταίρος»

Σημειώνοντας ότι η ΕΕ επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία από το 1963, ο Erdogan είπε ότι η ΕΕ δεν ήταν ποτέ τίμιος εταίρος.
«Η ΕΕ δεν τήρησε ποτέ τις υποσχέσεις της, αλλά αναμένουμε υπομονετικά από εκείνη την ημέρα και συνεχίζουμε να περιμένουμε υπομονετικά», δήλωσε ο Erdogan.
Η Γαλλία και η Ελλάδα προτρέπουν την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για διάφορα θέματα, όπως η Ανατολική Μεσόγειος και η κρίση στο Nagorno Karabakh.
Αναφερόμενος στις πρόσφατες παρατηρήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που μετατρέπει τη διαφωνία Τουρκίας-Ελλάδας σε διαμάχη Τουρκίας-ΕΕ, ο Erdogan είπε ότι η Αθήνα ανέκαθεν απέφευγε να επιλύσει τα ζητήματα μέσω διαλόγου.
«Είναι αυτοί που αποχωρούν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα απέρριψε επίσης την έκκληση για διάλογο του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.
Έλληνες αξιωματούχοι δεν έχουν συμμετάσχει στις συνομιλίες για την αποφυγή κρίσεων υπό την εποπτεία του ΝΑΤΟ για τη διαμάχη της Ανατολικής Μεσογείου από τις 9 Οκτωβρίου, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους.
«Αλλά εμείς, από την άλλη πλευρά, συνεχίζουμε να είμαστε όρθιοι και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», δήλωσε ο Erdogan, καθώς δεσμεύθηκε να διατηρήσει τα συμφέροντα της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Εάν η Ελλάδα ενεργεί με ειλικρίνεια, τότε θα συνεχίσουμε να είμαστε στο τραπέζι των διαπραγματελυσεων», πρόσθεσε.

Το προσχέδιο συμπερασμάτων

Κυρώσεις σε περισσότερα άτομα και εταιρείες από την Τουρκία που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που συζητείται σήμερα σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων ενόψει της Συνόδου Κορυφής, όπως μεταδίδει το Reuters.
Εφόσον συμφωνηθεί, η Ε.Ε. θα «προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρίσεις» στη βάση του ήδη υπάρχοντος καταλόγου κυρώσεων και «εάν χρειαστεί θα επεκταθεί» το πεδίο εφαρμογής, σύμφωνα με το προσχέδιο δήλωσης.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες που επικαλείται το Reuters, οι ηγέτες της ΕΕ θα εξετάσουν περισσότερα βήματα σε ό,τι αφορά την Τουρκία τον Μάρτιο, εάν δεν υπάρξει πρόοδος.
Κατά το Reuters, οι σχεδιαζόμενες κυρώσεις δεν ικανοποιούν αρκετά την Ελλάδα, ενώ το σχέδιο βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση.

H Merkel κρατά κλειστά τα χαρτιά της

Κλειστά κράτησε η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, τα χαρτιά της σχετικά με το εάν θα στηρίξει ή όχι ενδεχόμενες κυρώσεις κατά της Τουρκίας, αν και εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της για το γεγονός ότι οι δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται.
Ειδικότερα, σε ομιλία της στη γερμανική βουλή, η Merkel εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της, επειδή δεν στάθηκε δυνατό να υλοποιηθεί στο βαθμό που θα ήθελε η πρόταση που έκανε στην αρχή της γερμανικής προεδρίας για τη διεξαγωγή ενός εντατικού διαλόγου ΕΕ-Αγκυρας: «Οι δραστηριότητες συνεχίζονται» στην Ανατολική Μεσόγειο και «ιδιαίτερα η Κύπρος πλήττεται από αυτές».
«Συνεπώς», πρόσθεσε, «θα πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα ενεργήσουμε περαιτέρω».
Πάντως, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, σε αντίθεση με προηγούμενες φορές, η Merkel δεν τόνισε, όπως συνηθίζει, τη σημασία της Τουρκίας για την ΕΕ σε ό,τι αφορά το προσφυγικό και την ασφάλεια της ΕΕ.
Ενδεχομένως αυτό να είναι μια ένδειξη, ότι η καγκελάριος αυτή τη φορά δεν πρόκειται να απορρίψει κάθε είδους κυρώσεων.

«Ο Biden δεν είναι ξένος»

«Γνωρίζουμε ο ένας τον άλλο από την εποχή του Obama.
Συμμεριζόμαστε τις ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, αλλά δεν εγκρίνουμε τις πρόσφατες πολιτικές τους», δήλωσε ο Erdogan.
O Erdogan τόνισε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κάνουμε υποθέσεις για το μέλλον των διμερών δεσμών.
Ο Biden είχε κάνει αμφιλεγόμενες δηλώσεις για την Τουρκία και την τουρκική κυβέρνηση και δέχτηκε κριτική για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας.
"Η κυβέρνηση Trump πρέπει να πιέσει την Τουρκία ώστε να αποφύγει περαιτέρω προκλητικές ενέργειες στην περιοχή εναντίον της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων απειλών βίας είχε αναφέρει ο ο Biden.
Κάλεσε επίσης τον Erdogan να ακυρώσει δικαστική απόφαση για την επαναφορά της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και να διατηρήσει το καθεστώς της ως μουσείου.

Διχασμένη η ΕΕ απέναντι στην Τουρκία

Την ίδια στιγμή, η ΕΕ εμφανίζεται διχασμένη όσον αφορά τις κυρώσεις στην Τουρκία.
Ειδικότερα, ορισμένα κράτη-μέλη υποστηρίζουν τις ελληνικές θέσεις για επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην Τουρκία, κάποιες άλλες εναντιώνονται σε αυτές.
Παράλληλα, άλλες χώρες δεν έχουν κατασταλάξει ως προς το πως θα κινηθούν.
Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία, Μάλτα, Ουγγαρία και Βουλγαρία πρωτοστατούν υπέρ της μη επιβολής ή επιβολής χαλαρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας, ενώ η διάδοχος της γερμανικής προεδρίας της Ε.Ε. -για το πρώτο εξάμηνο του 2021- Πορτογαλία δεν λαμβάνει επί του θέματος κάποια συγκεκριμένη θέση.

Εurasia Group: Οικονομικά ασήμαντες οι κυρώσεις στην Τουρκία

Περιορισμένες και οικονομικά ασήμαντες κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας βλέπει σε ανάλυση της, η Eurasia Group.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η κίνηση αυτή εκ μέρους της ΕΕ δεν πρόκειται να σταματήσει τις έρευνες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, θα θέσει όμως τις βάσεις ώστε η επόμενη Σύνοδος Κορυφής, που είναι προγραμματισμένη για τον Μάρτιο, να επιβάλει αυστηρότερες και σημαντικότερες κυρώσεις, σε συνδυασμό και με την πιο σκληρή στάση της κυβέρνησης Μπάιντεν προς την Άγκυρα.
Η Άγκυρα θα αποφύγει κάποια σοβαρή τιμωρία, όμως θα επιβληθούν κυρώσεις σε εργαζόμενους της ενεργειακής εταιρείας του τουρκικού δημοσίου TPAO, ως μια έσχατη προειδοποίηση.
Οι ηγέτες θα θέσουν τις βάσεις για την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων, οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν με τη Σύνοδο της 25-26ης Μαρτίου 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης